Napi Online

Új mélyponton a Facebook

Rövid tőzsdei pályafutása mélypontjára esett a Facebook árfolyama a mai kereskedésben, a társaság részvényei 5,4 százalékos mínuszban, 30,2 dolláron tartózkodnak, ami 20 százalékos csökkenést jelent a kibocsátási árhoz képest.

Meredek esésbe kezdett a Facebook árfolyama a mai kereskedésben, a társaság részvényei már több mint 5 százalékot estek, ezzel pedig új mélypontra kerültek a papírok. A közösségépítő szolgáltatásokat kínáló vállalat részvényei ezzel már 20 százalékkal kerültek lejjebb a kibocsátási árhoz képest, amióta május 18-án megkezdődött a tőzsdei kereskedés a társaság papírjaival.

Sokan már a tőzsdére lépést megelőzően felhívták a figyelmet a céggel kapcsolatos kockázatokra, miszerint az árazás magas, a növekedési kilátások pedig bizonytalanok, a legutóbbi negyedév eredményei aggodalomra adnak okot. A hirdetési bevételek aránya túlságosan magas és a Facebook mobil használatának terjedéséből egyelőre nem profitál a cég, tekintve, hogy mobil alkalmazásain nem kínál egyelőre hirdetéseket a vállalat.

A legutóbbi hír a társasággal kapcsolatban az volt, hogy a cég saját okostelefonnal jelenhet meg, illetve hogy felvásárolná a mobil böngészőjéről ismert Opera Software-t. A befektetők tarthatnak egyrészt attól, hogy egy újabb drága felvásárlásra kerül sor az Instagram 1 milliárd dolláros akvizíciója után. De aggódhatnak amiatt is, hogy rossz irányt választott a cég a bevételek diverzifikálására, különösen annak fényében, hogy milyen erős a verseny az okostelefonok piacán.

Számos okostelefon-fejlesztőt alkalmazott a Facebook, hogy már 2013-ban megjelenhessen a saját mobiltelefonjával - olvasható a New York Times blogbejegyzésében. Mark Zuckerberg, a közösségi oldal vezetője nem bízza a véletlenre a dolgot és olyan fejlesztőkkel próbálja meg erősíteni a csapatát, akik például az iPhone megalkotásában is részt vettek - írja az amerikai lap. Egy, a neve elhallgatását kérő nyilatkozó szerint a Facebook-mindenes már találkozott az érintett fejlesztőkkel.A New York Times szerint érthető a közösségi oldal motivációja, hiszen egy viszonylag új cégről van szó, amelynek új bevételi forrásokat kell találnia - a tőzsdei kibocsátás sem úgy indult, ahogy tervezték és a hirdetésekből sem jön már be akkora bevétel, mint régen -, ráadásul a mobiltelefonok piaca az egyik leggyorsabban növekvő szektor. A lap megkeresésére a Facebook se megerősíteni, se megcáfolni nem kívánta a híreket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!