Napi Online

Májusban vezetik be a tőzsdére a Facebookot

Jövő héten leáll a kereskedés a másodlagos piacon. A cég ötmilliárd dollárt vár az elsődleges részvénykibocsátástól.

A jövő héten leállítja a Facebook a részvényeivel való kereskedést a másodlagos piacon, hogy előkészítse a májusra tervezett tőzsdei bevezetést. A tőzsdén kívüli (OTC) másodpiacokon zajló forgalom - így a SharesPost és a SecondMarket - felfüggesztésének oka, hogy a májusban esedékes nyilvános kibocsátás előtt feltérképezhessék a jelenlegi tulajdonosokat és azok befolyását, illetve hogy kiszűrjék az illikvid másodpiaci árkilengéseket a jegyzési ársáv meghatározása előtt. A világ vezető közösségi oldalát üzemeltető cég még egyeztet néhány kérdésben az amerikai tőzsdefelügyelettel (SEC), és várhatóan már a jövő héten roadshowra indul, hogy találkozzon a potenciális befektetőkkel.

A Facebook az idén februárban nyújtotta be a SEC-nek a tőzsdei bevezetésre vonatkozó kérelmét, amelyben 10 milliárd dollárban adta meg az IPO felső értékét. Ezzel a cég teljes kapitalizációja akár a 100 milliárd dollárt is elérhetné. Ez lesz minden idők legnagyobb kibocsátása az internetes cégek között azóta, hogy a Google 2004-ben 1,9 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket.

Az amerikai tőzsdei felügyeletnek beadott dokumentumok szerint a Facebook tavaly egymilliárd dollár (222 milliárd forint) adózott eredményt könyvelhetett el, bevétele 3,71 milliárd dollárt tett ki, 88 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az adózott eredmény 2010-ben 606 millió dollár, 2009-ben 229 millió dollár volt. A cég bevételeinek 85 százaléka reklámból származik. A céget alapító Mark Zuckerbergnek 28 százalékos, a menedzsmentnek 70 százalékos részesedése van a Facebookban, a fennmaradó rész pénzügyi befektetőké.

A befektetők étvágya hatalmas a közösségi oldalt üzemeltető nyolcéves cég papírjai iránt, a másodpiaci kötések alapján a tájékoztató beadását követően 105 milliárdot is elérte a cég értéke. Egy Facebook-részvényekkel rendelkező alap február végi aukcióján viszont 125 ezer papírt értékesített darabonként 40 dollárért, ami a teljes részvénymennyiségre vetítve 93 milliárdos kapitalizációt jelentett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!