Gyurkity Péter

Olcsóbb telefonokat szeretne a Nokia

Bár az MWC alatt a finn gyártó bemutatta saját, kedvezőbb árú megoldását, ez véleményük szerint még mindig nem elég ahhoz, hogy kikezdjék az Android komoly előnyét - lejjebb szorítanák az alsó határt.

A Nokia az elmúlt héten jelen volt Barcelonában, itt pedig több érdekes fejlesztést is bemutattak. Ezek között kapott helyet a Lumia 610, amely már kifejezetten a vékonyabb pénztárcájú vásárlók számára készült, hiszen a maga 189 eurós árával, valamint a Windows Phone "Tango" kódnevű változatával felszerelkezve, már a belépő szintet és az alsó-középkategóriát célozza meg.

A cégnél nem gondolják azonban azt, hogy ezzel megoldották a jó ideje rájuk váró fontos feladatot, hiszen elismerik, hogy az Android komoly előnyre tett szert ezen a területen. A Google operációs rendszere rendkívül népszerű, mégpedig a belépő szinttől egészen a csúcskategóriáig, ez pedig többek között annak köszönhető, hogy számos eltérő okostelefon látott napvilágot, az áraknál pedig az alsó limitet lenyomták egészen 100 euróig. Ezzel a Nokia egyelőre nem igazán tud versenyezni - legalábbis nem a Windows Phone vonalon - ezért további kemény munkára lesz szükség, hogy kellően olcsó megoldásokkal álljanak elő.

Márpedig ezzel egy időben fokozatosan halad előre a Symbian (immár Belle) végleges kivezetése. Az egykor oly nagy sikereket elérő szoftver jelenleg a Series 40 és a jóval drágább Windows Phone (Lumia) telefonok között helyezkedik el, életéből már nem sok van hátra, bár a cég ezt elég érdekesen oldja meg, hiszen a többek között a PureView technológiával ellátott, vadonatúj Nokia 808 is éppen a Belle szoftvert futtatja, a 41 megapixeles kamera csak valamivel később jelenik meg a WP7-et futtató változatokon. A cégnél úgy vélik, hogy a Symbian még mindig sikeresen tudja megragadni a területre belépő új felhasználók fantáziáját, ám a platform korosodik, itt már nem várhatunk nagyobb újításokra, ezért van szükség az árak leszorítására az új vonalon.

A Tango verzióval megjelenő okostelefonok között nem számít majd kivételnek a Lumia 610 mindössze 256 MB memóriája, ez lesz az egyik olyan szempont, amely komoly szerepet játszik majd az olcsóbb változatok tömeges megjelenésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hurkaur #19
    lol bazz meg hulye is
  • Namelesske #18
    Ha ők kirúghatják a magyarokat mi is kirúghatnánk a nkkiát. Androidból van választék, ez meg a kutyát se érdekli, nekem ne is ajánljon senki nokia terméket mert lenyomom a torkán... (biztos szélsőséges vagyok)

    Meg buta és elvakult is. Ne vegyünk Nokiát, csődöljön be és rúgják ki a másik felét is az embereknek? Inkább vegyél Nokiát hogy vissza szerezhesd valamikor a munkájukat....
  • Sequoyah #17
    Nem, az MS az amerikai, de nem tudom hogy jön ez ide, a nokiáról volt szó, ami finn.
  • narumon #16
    Helyette megveszed a kínait androidot? Jó nagy előrelépés....
  • sanyicks #15
    Microsoft európai? Mióta?
  • Sequoyah #14
    Ezaz, rúgjuk ki az egyetlen európai céget, és pénzeljük a koreait/tajvanit/amerikait, akkor sokkal jobb lesz nekünk...

    Amúgy ajánlanék neked egy jó Lumniát:)
  • vviktor1 #13
    Aki egy kicsit is magyarnak érzi magát az nem vesz nokiát a komáromi magyar munkahelyek megszűntetése miatt (tudom sok szlovák is dolgozik ott, de akkoris). Ha ők kirúghatják a magyarokat mi is kirúghatnánk a nkkiát. Androidból van választék, ez meg a kutyát se érdekli, nekem ne is ajánljon senki nokia terméket mert lenyomom a torkán... (biztos szélsőséges vagyok)
  • Sequoyah #12
    Épp most lett nagyobb az optika is:) Nyilván nem lesz akkora sose mint egy fullframe gépben, de nem is azzal versenyez.
  • narumon #11
    A lényeg viszont az, hogy 5Mpixel képet készít. Csak ez szarul hangzik a reklámban.
  • narumon #10
    Lehet hogy fejlődik az optika csak hát a fizika még mindig makacs így egyszerűen fogalmazva minél nagyobb annál jobb. Körömnyi optika sosem lesz versenyképes a legegyszerűbb normális fényképezőjével sem. Persze én nem azt mondom, hogy telefonba nem kell fényképező mert az mindig kéznél van, de aki azt mondja, hogy nem vesz fényképezőt mert telefonnal fényképez azt csak sajnálni tudom. (vagy szimplán igénytelen)