MTI

A netes egészségügyi tanácsok buktatói

Egy egészségügyi kommunikációra szakosodott amerikai szakember, Andrew Schorr meg van győződve arról, hogy az internet mentette meg az életét. És hogy ilyen természetű gondolatait másokkal is megossza, nemrégiben egy - Mary Adam Thomasszal közösen írt - könyvet jelentetett meg The Web-Savvy Patient (A beteg, aki érti a webet) címmel. A kötettel abban igyekszik irányt mutatni a súlyos betegségekben szenvedőknek, hogyan használhatják gyógyulásuk érdekében az internetet, elkerülve a gyakori buktatókat.

A kétgyermekes (de egy harmadikat is tervező) családapa élete 45 éves korában, 1996-ban fordult fel fenekestül. Egy orvosi vizsgálat során derült fény arra, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved. Orvosai Seattle-ben krónikus limfoid leukémiát diagnosztizáltak nála (az ilyen vérrák évekig nem jár tünetekkel, majd hirtelen hatalmasodik el), és azt mondták, hogy haladéktalanul el kell kezdenie a kemoterápiás kezelést. Ám még mielőtt megfogadta volna az orvosi tanácsot, körülnézett a weben, és rátalált egy olyan közösségre, amelyet az ő betegségével küzdők alapítottak. A sorstársak neki küldött üzeneteiben pedig mind gyakrabban fordult elő egy bizonyos houstoni specialista, Michael J. Keating neve.

Rövidesen már feleségével együtt egy Houstonba tartó repülőgépen ültek. Az orvos azt mondta nekik, hogy Andrew-nak bőven van még ideje: éljék nyugodtan tovább az életüket, és semmi akadálya annak, hogy tervezett harmadik gyermekük is megszülessen. Hangsúlyozta azt is, hogy egyelőre semmilyen kezelésre nincs szükség, mindaddig, amíg Schorr betegsége nem jut egy fejlettebb stádiumba. Az négy évvel később következett be, így a kezelés csak 2000-ben kezdődött el: a szokásos kemoterápiás eljárást hat hónapon keresztül egy kísérleti gyógyszerrel - egy rituximab nevű monoklonális antitesttel - kombinálva alkalmazták. Ez tartotta életben akkor - és tartja mind a mai napig. A harmadik gyermek, Eitan, most 14 éves, középiskolába jár, és kiváló focista.

"Ha megfogadtam volna a seattle-i orvosok eredeti tanácsát, sohasem juthattam volna hozzá a Keating által alkalmazott kezeléshez - nyilatkozta a The New York Times tudósítójának Schorr -, és talán Eitan sem születhetett volna meg." A The Web-Savvy Patientben azt írta: "Sok orvos óvatosságra inti betegeit, amikor azok a weben tájékozódnak betegségükről... Mindez jogos. De nekem éppen a betegek közötti online kapcsolat segített, és akár segíthet másoknak is. Mint ahogyan hasznos lehet az egészségügyi szakértőkkel kiépített online kapcsolat és orvosi információ is. A webes navigációhoz csupán egy hozzáértő vezetőre van szükség."

A kötet leginkább formabontó útmutatóként jellemezhető: felsorakoztatja mindazokat az online, ingyen elérhető információkat, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak a súlyos betegségekben szenvedők számára, felhívja a figyelmet a hamis tanácsokra, valamint azokra a szponzorált információkra, amelyek egyaránt lehetnek hasznosak és haszontalanok is. Amikor Schorr tudomást szerzett betegségéről, elkezdte látogatni a www.acor.org weboldalt (az Association of Cancer Online Resources rövidítése), ahol rátalált a krónikus limfoid leukémiában szenvedők közösségére. Kezdetben csak rejtőzködve figyelte a többieket, majd egy idő után kérdésekkel bombázta a többieket a kezeléssel kapcsolatban. Több embertől is hasonló válasz érkezett, azt javasolták neki, hogy vegye fel a kapcsolatot Keatinggel, akiről kiderült, hogy egyike a világ legjobb leukémia-szakértőinek.

A könyvben a két szerző arra figyelmeztet, hogy a megbízható információk megtalálásához a web felhasználóinak ugyanúgy kell gondolkodniuk, mintha nem betegek, hanem közönséges fogyasztók lennének, így kerülhetik el, hogy csalók áldozatául essenek vagy bedőljenek egy kereskedelmi célból manipulatív "jó tanácsnak". Mint hangsúlyozzák - megerősítve a széles körben elterjedt álláspontot -, az internet legnagyobb erőssége egyben a legnagyobb hibája is: bárki, bármikor hozzászólhat bármihez. Ki kell tudni szűrni tehát az olyan jellegű tanácsokat, mint az "én ezt csináltam, csináld te is".

Schorr szerint - bár az orvostudomány túl gyorsan változik - az internet révén meg lehet ismerni az "uralkodó széljárást": mik az újdonságok, kik az igazi szakértők, és hol lehet megtalálni őket. Ugyanakkor az olyanokkal szemben is óvatosságra int, akik azt állítják, hogy életmentő információknak vannak a birtokában, de az egészségügyi intézmények nem akarják, hogy ezekről bárki tudomást szerezhessen.

Jó kiindulópontul szolgálhatnak viszont a tájékozódásnál a betegek nemzeti nonprofit egészségügyi szervezetek köré szerveződő érdekképviseleti csoportjai. Olyanok, mint az Egyesült Államokban a szívbetegeket tömörítő American Heart Association vagy az izomsorvadás leküzdésében segíteni hivatott Muscular Dystrophy Association. Online közösségek szinte minden nagyobb betegségtípus körül kiépülnek, akad közöttük azonban jó néhány, viszonylag homályos hátterű is. Ha valaki aggódik személyes adatainak biztonsága miatt, nem kell valódi nevét használnia, hogy hozzáférjen a neki szóló üzenetekhez.

Amellett, hogy általuk megtalálhatja mindenki a lehető legjobb gyógymódot, az online betegközösségek segíthetnek olyan problémákkal kapcsolatban is, amelyek a különböző egészségügyi feltételekkel és a kezelésekkel - például a "kemo aggyal", a mentális köddel és a kemoterápiára visszavezethető memóriaproblémákkal - kapcsolatosak. Ezek olyan dolgok, amelyekről az orvosok nem beszélnek, a betegek viszont átélik, és tapasztalataikat megosztják sorstársaikkal is: segítenek megérteni másoknak, mi történik, és hogyan lehet a legjobban megbirkózni a problémával.

Súlyos vagy krónikus betegséggel küzdve éppúgy nagyon nehéz nyomon követni minden vizsgálatot, kezelést, a gyógyszerek adagolását, a lehetséges szövődményeket, mint ahogyan azt számon tartani, hogyan érhető el valamennyi, az adott beteg gondozásáért felelős egészségügyi szakember. Schorrék könyvének talán legértékesebb tanácsa az, hogy érdemes létrehozni egy személyes elektronikus egészségügyi nyilvántartást. Feltétlenül az előnyök között említendő: minden esemény belekerül a nyilvántartásba a következményeivel együtt, így a különböző orvosok azonnal hozzáférnek a beteg létfontosságú információihoz, elkerülve a költséges, veszélyes vagy kellemetlen vizsgálatok felesleges ismétlését. A kapcsolattartáshoz pedig rendelkezésre áll a gyógyításért felelős egészségügyi csapat valamennyi tagjának elérhetősége.

A rögzített információk sorában jó, ha fellelhetők a laboratóriumi vizsgálati eredmények és a diagnosztikai felvételek; egy lista a sürgősségi kapcsolatokról; az egészségbiztosítási adatokról, az alkalmazott gyógyszerekről, azok adagolásáról, a kapott védőoltásokról; a hasznos online közösségek és megbízható orvosi információk linkjei; személyes bejegyzések arról, hogy az adott beteg miként reagált a kezelésekre, és persze milyenek az életkilátásai. Természetesen ahhoz, hogy valaki elkezdjen vezetni egy ilyen nyilvántartást, nem feltétlenül kell megvárnia, amíg megtámadja valamilyen komoly betegség...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #10
    A legtöbb orvos sajnos nem egy Dr. House.
    A legtöbben iszonyat béna diagnoszták. Ráfogják valamire, ami úgy kényelmesen ott van, és tesznek a valódi okokra.
    Gondolkodni és összefüggéseket keresni sajnos 6 év alatt sem lehet megtanítani az erre alkalmatlan embereknek. Márpedig igen sok a "bemagoltam az anyagot" orvos.


  • B0nFire #9
    Itt nem arról van szó, hogy mindenki legyen hipochonder, bár még mindig jobb félni, mint megijedni.

    Az a baj, hogy az emberek még akkor sem fordulnak orvoshoz, amikor pedig igencsak indokolt lenne, és mire kórházba jutnak, már olyan stádiumban vannak, hogy nemigen lehet rajtuk segíteni. Mert bele van nevelve az emberekbe, hogy ha orvost hívunk, és indokolatlan, akkor meg fognak büntetni érte. Ez egy baromság. A múlt héten rosszul lettem, és rögtön hívtam az ügyeletet. Az meg hívta a mentőt azonnali szállítással. Nem 2 órán belül: azonnal. Színvinfarktust kihordanak lábon az emberek, apám is kihordott hármat, aztán a negyedik elvitte.

    Sokan éveken át leszarják a magas vérnyomásukat, mert nem fáj, aztán jönnek a szövődmények, a cukorbaj, a vesebaj, a vakság, a keringési rendszer teljes összeomlása, a szív túlterhelése stb. Ezeket a dolgokat fel kell ismerni, tudni kell, hogy komoly dolgok, és kezelésre szorulnak. Ezeket a dolgokat TUDATOSÍTANI kell. És nem a felnőtteknek, mert azok nehezen tanulnak. Még gyermekkorban.
  • Cat #8
    A baj ezekkel a netes fórumokkal az, hogy minél többet olvasol, annál több betegséget diagnosztizálsz magadon. Nem véletlenül tanítják 6 évig egyetemen, utána meg évekig kötelező gyakorlat van.

    (Más kérdés, hogy a nyugdíj előtt álló idősebb orvosok tudása is sok esetben hagy maga után kivánnivalót.)
  • mrzed001 #7
    Úgy bizony, és még lehetne órákon át sorolni, hogy pl felismerje a vakbélgyulladás tüneteit (ne csak akkor vigye orvoshoz, amikor perforált-belehalt), meg egyáltalán hogy mitől lehet az neki ... vagy akinek büdös acetonos a szájszaga azt nem szívatni (ketoacidózis), hanem orvoshoz vele, mert épp elszállt a cukra és kómába is kerülhet ...
    Na ez AZ ÉLETRE nevelés (lenne).

    Most meg csak szájhagyomány útján terjednek az infók, így torzak és gyakran hamisak.
    Netes fórumokban viszont sok az igazság ilyen téren, mert aki utánajár az igen sok infót tud magáraszedni, mások tapasztalataiból.
  • B0nFire #6
    Szét kéne választani a biológiától és létrehozni egy egészségtan (vagy hasonló nevű) tantárgyat, ahol az alapvető ismeretekre oktatják a gyereket. Hogy pl dagadt lábból jó eséllyel szívbetegségre (is) lehet gyanakodni. Vagy hogy semmilyen hasi panaszt nem szabad elhanyagolni, és két napon belül súlyos/életveszélyes következményei lehetnek. Hogy az epebetegnek a látogató ne toros káposztát hozzon a kórházba, meg ilyenek.
  • mrzed001 #5
    Nem mondanám, hogy egyetértek veled. Legalábbis nekünk még igen kiváló volt a matek és fizika oktatás (jó, az se tegnap volt), versenyekre is jártunk belőle.
    Biológiából a tantervvel van a gond. Vagy egyszerűen csak elméleti alapon is hiányzik az alapoktatásból az egészséges életre nevelés, orvosi alapismeretek.
    Pedig ezek annyira primitív dolgok ...
  • Rotyoka #4
    Most ugye te sem akarsz belemenni abba, hogy milyen lófaszt sem érő a magyar oktatás?

    Lényegébe olyan embereket képeznek akik egy csapot nem tudnak szakember nélkül megnyitni, de azt tudják hogy mi volt 3122782163812767138 éve 12 óra 28 perckor. Vagyis ha megtanulnák akkor tudnák, mert ilyeneket tanítanak.
  • mrzed001 #3
    Mennyire durva már, hogy nekünk laikusoknak kell a neten utánajárni a betegségeinknek, mert egyrészt nem jó (szak)orvoshoz küldenek vele (aki megint csak nem küld a megfelelőhöz), másrészt megesik, hogy az sem ért hozzá megfelelően, ráfogja valamire, félrediagnosztizál ... vagy csak "túl nagy" szellemi kihívás neki egy komplexebb kórisme áttekintése-felfogása.
    Van olyan terület, ahol már én okítom az átlag orvost.

    Amúgy a legszomorúbb az, hogy az általános iskolában megtanítják a gyereket, hogy mi az az amőba, meg a papucsállatka szaporodása, meg tűlevelűek meg hasonló totál felesleges marhaságokat biológián, ellenben úgy mennek ki a gyerekek az életbe, hogy
    AZT SE TUDJÁK MI AZ A CUKORBETEGSÉG, ELHÍZÁS, HORMON-ANYAGCSEREZAVAR, CISZTA-DAGANAT ... hogyan alakul ki náluk, miért veszélyes, hogyan megelőzhető.
    Magyarán orvosilag, életvitelileg: SÍK HÜLYÉN.
  • Rotyoka #2
    WTFUCK?
  • sanyicks #1
    A lényeg: " a legnagyobb baj az hogy a neten ingyen találnak tanácsokat, és nem fizetnek nekünk érte" :D