MTI

Érintőképernyőkön is megjelenik a Linux

Hamarosan a nyílt forráskódú szoftverek kedvelői is élvezhetik az érintőképernyős eszközök előnyeit, miután az Ubuntu Linux-disztribúció ősszel megjelenő új verziója már tartalmazni fogja a táblapécék vezérléséhez szükséges fejlesztéseket.

A Maverick Meerkat (különleges rókamanguszta) kódnéven készülő 10.10-es változat október 10-től lesz elérhető, és ez lesz az első Linux-disztribúció, amelyben a fejlesztői és a felhasználói felületen is megjelenik a multifunkciós érintésfelismerő rendszer. A kéziszámítógépeknél, mobiltelefonoknál és táblagépeknél alkalmazott billentyűzet nélküli beviteli módok és az ezekhez szükséges fejlesztői csomagok megjelenésével a Linuxra írt programok jelentős részét is át kell majd programozni, ezért az Ubuntu projekt mögött álló Canonical vállalat elsősorban a laptopoknál kisebb netbook-környezetre koncentrál.

"Meggyőződésünk szerint a multifunkciós, kézmozdulat-vezérelt megoldások központi szerepet fognak betölteni a jövő Linuxos alkalmazásainál" - írták a fejlesztők, hozzátéve, hogy az Apple iPadjának sikere is azt mutatja, hogy a világ a könnyen hordozható mobil eszközök irányába halad. Az Ubuntu 10.10 újdonságai elsőként a kifordítható kijelzős, táblaszámítógépként is használható laptopoknál jelennek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kambo #2
    Nálam még ugyan "csak" a 9.10-es karmic koala hasít egy kis 900Mhz-es ASUS netbookon egy 4 gigás SD kártyáról, de azért nagyot odab*sz.

  • god25 #1
    Akkor a Gsynaptics, Touchfreeze programok mire valók?