SG.hu

A LED égők gyors terjedésére számít a Panasonic

Európában vonják ki a forgalomból a leggyorsabban a hagyományos izzólámpákat, miközben az energiaárak meredeken fölfelé ívelnek - szakértők emiatt a LED égők értékesítésének dinamikus növekedésére számítanak a régióban. A Panasonic képes lehet akár megötszörözni európai LED-lámpa eladásait. A japán gyártó a hagyományos villanykörtékre emlékeztető LED-ekkel száll be a piaci versenybe.

A hagyományos izzók forgalmazását tiltó uniós szabályozásnak köszönhetően az egész világon Európában zajlik le a leggyorsabban a váltás a villanykörtéről a LED égőre. Az európai fogyasztók részéről ugyanakkor valóban jelentős kereslet mutatkozik az új, energiatakarékos és környezetbarát technológia iránt, amit a meredeken emelkedő energiaárak még inkább ösztönöznek. Egy világszerte elismert, üzleti tanácsadással foglalkozó cég, a McKinsey & Company becslése szerint a LED-ek jelenlegi 7 százalékos piaci részesedése 2016-ra már 45, 2020-ra pedig 70 százalékos lesz Európában.

A Panasonic, amely Japánban piacvezető a világítástechnikai piacon, a frankfurti Light + Building 2012 szakmai vásáron ambiciózus üzleti tervet jelentett be: 2015-re 500 százalékkal múlják felül 2010-es értékesítésüket, és ezzel 15 milliárd jenre növelik a világítástechnikai üzletágból származó éves árbevételüket Európában. Ezzel egy időben, előrejelzésük szerint ugyanezen a területen 10 százalékra emelkedik a cég globális piaci részesedése, a világítástechnikai üzletág teljes forgalma pedig 200 milliárd jent ér majd el.

A Panasonic a frankfurti vásáron több új termékét is bemutatta, többek között az új, 40 wattos fényerővel rendelkező, 6,5watt fogyasztású Nostalgic Clear Type és Clear Type márkanevű LED égőit. Ezek azért különlegesek, mert nagyon hasonlítanak a hagyományos villanykörtéhez. A termékeket a kiadott közlemény szerint egy korábbi, 20 wattos fényerejű (4,4W fogyasztású) égő sikerére alapozva fejlesztették ki, amely hasonló tulajdonságokkal idén már elnyerte a rangos hannoveri nemzetközi design fórum nagydíját, az "iF Gold Award" díjat. A Nostalgic Clear Type annyiban különbözik a Clear Type égőtől, hogy előbbinek nemcsak formája, hanem a fénye is a hagyományos izzólámpára emlékeztető meleg színárnyalatú. A közkedvelt külső ugyanakkor kiemelkedően takarékos működéssel párosul: a Nostalgic Clear Type 40W 84 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt és 40-szer hosszabb élettartamú (40 000 óra), mint hagyományos elődje. Az új LED-égő július közepétől lesz kapható az európai üzletekben.

"Hazai eredményeinkre, továbbá a Vossloh-Schwabe szakmai tapasztalatára alapozva meggyőződésünk, hogy képesek vagyunk értékeset és különlegeset nyújtani az európai fogyasztóknak. Úgy gondolom, bizton számíthatunk a sikerre, hiszen az európai piac dinamikusan bővül, mi pedig versenyképes áron kínálunk kimagasló minőségű termékeket - összegezte a Panasonic üzletstratégiáját Mr. Matsukage, a cég világítástechnikai üzletágvezetője és ökotechnológiai fejlesztésekért felelős alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kjhun #3
    Izzó: 40W = ~500 lumen (~12-13 lumen/W, ennél kevessebb és több is lehet, a kivitelezéstől és típustól függően, lásd: Halogén izzók, ott legalább a duplája).

    Ezek Clear Type márkajú LED-es fényforrások, 6.5W-ból tudják, vagyis ~75 lumen/W-onként. A kissebbik változaté meg csak 47 lumen/W. Ezek legalább 4-5 éve kijött LED-ek szintjén van. Ez messze elmarad, attól, amit ki lehet hozni még ebből a LED-es technológiából. A jelenleg kapható XM-L ledek is közel a dupláját tudják már. Arról nem is beszélve, hogy minimum 10-15 ezret fognak ezért szerintem elkérni, ami nagy lehúzás a gyártók/forgalmazók részéről. Azért adják/gyártják ilyen LED-ekkel, hogy sokat keressenek rajta, amikor a legjobbak messze többet tudnak. Kínai webáruházban, 30-40 ezer FT körül kapsz egy 100W-os LED-et. És ez hogy vílágít 300 fokos szögben?? Nézd meg a képet. Infók róla itt

    Jelenleg 254 lumen/W-nál tartanak a fehér LED-eknél, ez a csúcs jelen pillanatban, mindezt 4400K színhőmérséklet mellett: Cree 254-lumen-per-watt

    Az energiatarékos fénycsövek talán még rosszabbak mint ezek. És hidd el sokkal jobb a LED lumen/W-ban és élettartamban, mint a fénycső, ebből a szempontból versenyképes. Meg lehet, hogy itt is ilyen-olyan lobbik miatt nem csinálják meg úgy, hogy tényleg 100 ezer órát kibírjon, hanem inkánn 10-25, max 50 ezer órát csak. Mert amikor kijött a fehér LED-ek technológiája, megjelentek a piacon, kis zseblámpákként, akkor bőszen hirdették a 100 ezer órás élettartamot pár éve.
  • Komolytalan #2
    LED-ből nem érdemes hagyományos formájú (és foglalatú) izzót csinálni. Ezzel a LED pont elveszíti azt az előnyét, amivel takarékosabb a kompakt fénycsöveknél: az irányított fényt. 100 W-os izzónak megfelelő LED 6.5*100/40=16.25W 25ezerért, ugyanez CF-ből 20W, 1500-ért. Egyszerűen nem versenyképes a CF-el. Hagyományos izzóval is csak mérsékelten, mert évi 1000 óra üzemidővel számolva 63.75*1000/1000*50=3187,5Ft-ot lehet megspórolni (ha számolunk évi 1 hagyományos izzót akkor mondjuk 3300Ft-ot) - ebből meg elég sokára jön össze a 25eFt 7-8 év. Ha a beruházás költségeihez hozzászámoljuk azt, hogy lehet hogy csillárt is kell cserélnünk (mert 1 100-as helyre nem megy be 2.5 40W-nak megfelelő LED), akkor pláne rossz a helyzet.

    Amire a LED való, az az irányított fény, vagyis spot lámpák. Itt abszolúte versenyképes, mert a halogén spotokhoz képest (spotban ugye nem nagyon van CF) durván 1/10 fogyasztásból tud azonos fényáramot produkálni. Ha egy 30W spotot kiváltunk egy 2500Ft-os 3W LED lámpával, akkor az éves megtakarítás 27*1000/1000*50=1350Ft, vagyis 2 év alatt bejön az ára. Ráadásul ez esetben világítótest cserére sincs szükség, mert halogén spotból a max az 40-50W, ahelyett meg simán elég az 5W LED spot.
  • gemihu #1
    Az a gond,hogy 40 watt semmire se elég .. Hiányoznak az olcsóbb kb 2500 Ft ért kb1600 lumennel rendelkezők. Az a gond,hogy a foglalat miatt sose lesz túl olcsó,de legalább a fényerő lehetne nagyobb.