SG.hu

LED-világítást kap a londoni Tower Bridge

A 2012-es Londoni Olimpiai Játékok előkészületei már régóta javában zajlanak, most pedig elérkezett az idő, hogy London egyik legrégebbi nevezetességének a Tower Bridge-nek fényei is új és dicső pompában ragyogjanak.

A brit főváros megkapta a végleges engedélyt, hogy a híd negyedszázados, szinte már elöregedett lámpáit egy új, energiahatékony és környezetbarát rendszerrel váltsa fel. A játékok két fő szponzora - a GE és az EDF - jóvoltából a hídra korszerű LED-es világítási és vezetékrendszer kerül még a 2012-es ünnepségeket megelőzően.

A bejelentés kapcsán Boris Johnson londoni polgármester elmondta: "A Tower Bridge városházi irodámból elém táruló fenséges látványa a kedvenceim közé tartozik, ezért remek dolognak tartom, hogy a munkálatok megkezdésével most még szebbé, fényesebbé és környezetbarátabbá tehetjük a hidat. Jövő nyáron az egész világ Londonra figyel majd, és ez a csodás idős hölgy, városunk egyik legnagyobb becsben tartott nevezetessége ragyogó szerepet játszik majd az olimpiai ünnepségekben. Ám még ennél is fontosabb, hogy a híd új világítási rendszerével az olimpiai játékok olyan tartós örökséget hagynak városunkra, melyet még évtizedeken keresztül élvezhetünk köszönhetően a GE-nek és az EDF-nek."

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A projekt segítségével a híd kivilágítására fordított energiafogyasztás a jelenlegihez képest akár 40 százalékkal is csökkenhet, emellett az új lámpák éjjel is jobb láthatóságot biztosítanak a világszerte ismert építmény jellegzetes formáinak. A jelenlegi statikus fényeket változó színű és intenzitású fényekkel felváltó világításnak köszönhetően a híd látványos szereplője lehet az olyan különleges alkalmaknak, mint az olimpiai és paralimpiai játékok, a szenteste és a királynő uralkodásának gyémántjubileuma. A jelenlegi elavult világítási rendszer cseréje várhatóan hamarosan kezdetét veszi.

Az átalakítás keretében óriási olimpiai karikák és a paralimpiai logóban szereplő Agito-vonalak (az elnevezés a latin agito szóból ered, jelentése: én mozgok) is felkerülnek a londoni nevezetességre a 2012-es olimpiai játékok idejére, így a világhírű építmény az ünnepségek központi eleme lesz. Gótikus tornyaival, légies gyalogjáróival és függesztőláncaival a híd London legjellegzetesebb nevezetessége. Az új világítási rendszer most egy újszerű finanszírozási megállapodásnak köszönhetően valósulhat meg, mely a londoni polgármester, a City of London Corporation, valamint a 2012-es Londoni Olimpiai Játékok szponzorai, az EDF és a GE között jött létre.

A projekt mostanra elnyerte az illetékes tervezőhatóságok támogatását, valamint megkapta a Southwark Council és a London Borough of Tower Hamlets hivatalos jóváhagyását is. A tervezők azt is engedélyezték, hogy az olimpiai játékok 45 napja alatt a hídon megjelenjenek az olimpiai karikák és a paralimpiai Agito-vonalak is a St Pancras nemzetközi állomáson már látható módon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!