MTI

Fióktelepként működik tovább a magyarországi Panasonic

Fióktelepként működik tovább Magyarországon a Panasonic délkelet-európai regionális központja, a japán anyavállalat a tőkemenedzselési, adózási és szervezeti előnyei miatt választotta ezt az utat - írja a gazdaság.hu hírportál.

Áprilisban végelszámolás alá került a Panasonic South-East Europe Kft., amelyet 1994-ben Panasonic Magyarország Kft. néven alapítottak. Egy évvel ezelőtt azonban létrehoztak egy Panasonic fióktelepet. Az anyavállat döntése értelmében a korábbi cég átadta az üzletet az újonnan alakított Panasonic Marketing Europe GmbH South-East Europe Fióktelepnek, amely a kft. összes dolgozóját is átvette. A japán elektronikai cég minden kelet-európai leányvállalata hasonló fióktelepi formában működik majd tovább.

A magyarországi fióktelep 10 ország értékesítési feladatait ellátó regionális központként működik 103 munkatárssal. A 37 milliárd forintos alaptőkéjű elődcég árbevétele folyamatosan csökkent a válságban. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint: 2007-ben még 43,6 milliárd forintot tett ki az árbevétel, 2008-ban 36,5 milliárdra esett vissza, 2009-ben pedig 29,6 milliárdra csökkent. A 2007-es 54,7 millió forint nyereséget 2008-ban 776,6 milliós, 2009-ben 352,6 milliós veszteség követte.

A japán elektronikai óriás cég az elmúlt évben közel 18 ezer dolgozót küldött el, de a kiadáscsökkentésnek még nincs vége. Április végén a cég bejelentette, hogy további 17 ezer álláshelyet szüntet meg a következő két évben és 70 gyárat zár be szerte a világban, hogy lépést tarthasson az ázsiai riválisaival, az olcsóbb koreai és kínai gyártókkal. A mintegy 367 ezer embert foglalkoztató Panasonic idén 1,3 milliárd dollárt szeretne spórolni a kiadások visszavágásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!