Berta Sándor

Akár 100 millió eurót is fizethet a Google Franciaországban

A francia hatóságok adóellenőrzést rendeltek el a Google franciaországi központjában. Az eljárás folyamatban van, ezért a párizsi pénzügyminisztérium nem akart nyilatkozni az ügyben.

A L'Express arról írt, hogy a francia adó- és vámhivatal tavaly június 30-án átkutatta a Google France irodáit és az adóellenőrök számos elektronikus levél másolatát, számlákat és szerződéseket foglaltak le. A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a Google megfizette-e a közterheket tevékenysége után a 2008 és 2010 közötti időszakban, a gyanú alapján ugyanis a cég nem tett eleget adófizetési kötelezettségének.


Alig pár hét van a francia választásokig, Sarkozy vesztésre áll

A Google France a hivatalos iratokban 68,7 millió eurós forgalmat jelölt meg. Ez ugyanakkor 37-szer kisebb összeg annál a 2,5 milliárd eurónál, mint amit a brit Google-kirendeltség bonyolított. A L'Express szerint amennyiben a vizsgálatok lezárulnak és beigazolódik a gyanú, úgy a Google-t akár több mint 100 millió eurós hátralék megfizetésére is kötelezhetik a francia hatóságok. A Google France egyik szóvivője hangsúlyozta: tiszteletben tartják azoknak az országnak az adótörvényeit, ahol tevékenykednek. "Meggyőződésünk, hogy betartottuk a francia törvényeket" - tette hozzá.

A mostani eljárás különösen rosszul érinti a Google-t, mivel Nicolas Sarkozy francia elnök éppen a múlt héten jelentette be, hogy az eddiginél jobban meg akarják adóztatni a nemzetközi internetes óriáscégeket. A politikus elsősorban a vállalatok online reklámbevételeit adóztatná meg, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy ezek a társaságok évente több milliárd eurós forgalmat bonyolítanak, de ez után nem helyben adóznak. Az ötlet nem új, hiszen Sarkozy már 2010 januárjában előterjesztett egy ilyen javaslatot, azt azonban a francia nemzetgyűlés tavaly leszavazta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • philcsy #7
    Ha te értenéd amit olvasol, akkor rájönnél, hogy az "Az online multik elviszik a reklámokra elköltött pénzt." hangzatos és valóban igaz kijelentésnek igazából semmi köze a cikk témájához.
    A nyereség kivitele legális, még nyugaton is. A nyereség eltitkolása viszont nem az. Vizsgálódni ez utóbbi miatt lehet.
  • Cat #6
    "Miközben a hazai online reklámpiac növöget, azt vesszük észre, hogy ebből egyre kevesebb pénz marad itthon. Korábban már írtam, hogy az egyik pénzkiemelő csatorna azok a külföldi szolgáltatások, amelyek idehaza is elérhetőek és sokan használják. Nevesítve a Google és a Facebook. A Google már egyre komolyabb hazai stábbal dolgozik, ráadásul aktívan jelen van itthon: konferenciákat támogat, mozgatja a hirdetési bevételeinek egy részét. De ettől még a nála elköltött pénzből nem fognak hazai online újságírók bevételhez jutni (kivéve, ha az AdSense-en keresztül van az adott oldalnak bevétele, de így is a pénz egyik fele kifelé megy az országból)."

    http://onlinemarketing.blog.hu/2011/07/25/penz_az_ablakban_2
  • sanyicks #5
    franciák mesterei a kettős mércének. Ők pofáznak a leghangosabban hogy szegény rézbőrűek csak egy átlagfizetésnyi segíjt kapnak, és most már még dolgozniuk is kell érte!
    Ellenben ők éppen kitoloncolják őket.
  • BalMat #4
    "Az online multik elviszik a reklámokra elköltött pénzt."
  • Laza #3
    De ha Te is elolvastad volna, akkor értenéd, hogy miről beszél az 1-es ;)
  • NovaTerra #2
    Elolvastad a hírt?
    Segítek. Nem profitról van szó, hanem adófizetési kötelezettség nem megfelelő betartásáról.
  • BalMat #1
    Ha innen elviszi a profitot a multi az jó, ha Franciaországból elviszi az rossz?