Gyurkity Péter

A reklámok miatt rövid a telefonok üzemideje

Érdekes megállapítást tesz egy most elkészült tanulmány, amelyből kiderül, hogy az okostelefonokon futó ingyenes appok jó része a felhasznált energia túlnyomó részét a felhasználók követésére és reklámok megjelenítésére használja.

Maga a tény nem túl meglepő, hiszen köztudott, hogy a jól ismert és egyben igencsak népszerű ingyenes appok reklámokat jelenítenek meg, ez pedig nyilván nem megy magától, az egyes alkotások által támasztott fogyasztás egy részét természetesen erre fordítják. Az azonban már lényeges, hogy számos elterjedt fejlesztés esetében ezen fogyasztás túlnyomó része a reklámok miatt keletkezik.

A Microsoft Research portálon fellelhető tanulmány készítői elsősorban az Android, valamint - némi meglepetésre, ez talán hiba az anyagban - a Windows Mobile okostelefonokon megtalálható appok fogyasztását igyekeztek felmérni, illetve különválasztani az ingyenes app futtatására és a reklámok megjelenítésére felhasznált energiát. Ennek érdekében saját, eprof névre keresztelt appot készítettek, amely megfigyelte a kiválasztott alkotások viselkedését és működését, ennek segítségével mérték fel, majd pedig összegezték az adatokat.

Klikk ide!
Klikk a képre a teljes mérethez
Kiderült, hogy több népszerű fejlesztés, úgy mint az Angry Birds, a Facebook, a Free Chess és a NYTimes, esetében alig 10-30 százalék közötti a fogyasztás azon része, amelyet az app futtatására szánnak, a többit elfecsérlik a személyre szabott reklámok megjelenítésére. Részletesen levezetik az Angry Birds példáját, itt ugyanis a teljes fogyasztás 20 százaléka megy el a játék renderelésére és futtatására, míg 45 százalékot fordítanak a felhasználó GPS-en keresztül történő folyamatos követésére, ezen információ feltöltésére, hogy ezután kiválaszthassák a megfelelőnek tűnő reklámokat, és azokat letöltsék, majd pedig megjelenítsék a kijelzőn. Az alkalmazás ráadásul minden egyes esetben 10 másodpercig nyitja meg a 3G-elérést, annak ellenére, hogy a szükséges adatforgalmat fele ennyi idő alatt lebonyolítja - ez további 28 százalékot pazarol el a teljes étvágyból.

A tanulmány részletes eredményeit a jövő hónapban Svájcban esedékes EuroSys konferencián ismertetik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #15
    Alap, de nem is azt állította cikk hanem, hogy egy appnak van egy fix energiaigénye ami mint kiderült nagyrészt a reklámok betöltésére megy el. Gyengébb telefonoknál volt olyan játék ami akadozott ha be volt kapcsolva a wifi vagy mobilnet, ha pedig kikapcsoltad akkor sokkal jobban futott.
  • Airbus A380 #14
    Használt teló üzletből van :P
  • nextman #13
    Hozzad kerult?
    Leesett a szekerrol, vagy talaltad? :)
  • Airbus A380 #12
    Az enyémen nem volt kikapcsolva amikor hozzám került...
  • AZTA #11
    Gps alapból ki van nyomva, és wifi is csak akkor megy ha használva van.. speciel az angry birdshöz nem is kell. Szal ez inkább csak okoskodás.
  • Airbus A380 #10
    Sziasztok , nekem a GPS ki van lőve, de wifizésre használom a telót, akkor ugyan ott vagyok ez ügybe ?
  • nextman #9
    Alap, hogy GPS es 3G alapbol ki van kapcsolva, es csak celzott hasznalat idejere kell bekapcsolni.
    Masreszt pedig az energia tobbseget a kapacitiv kepernyo markolaszasa viszi el, nem az appok.
  • Narxis #8
    Oké, csak az okostelefon sava-borsa az állandó internetkapcsolat. Én inkább rootolom a telót és droidwallt teszek fel vagy pedig reklámblokkolót.
  • talos86 #7
    Többek között ezért van letiltva a kártyámon az internet. GPS gyanánt offlány progit használok, így kb 1 nappal tovább bírja az Xperia Ray-em, mint anyám X10 mini-je, amin minden csilli-villi, meg fél másodpercenként rohangál a netre.
  • thrawnguru #6
    Nekem szinte mindig le van tiltva az adatforgalom, így ugyan csak azokat az appokat tudom használni, amelyik így is hajlandó elindulni, de ez nekem megér ennyit. Az emailjeimet úgyis itthon menedzselem, a facebookot is itthonról inkább, mert (2.1-es androidon legalábbis - xperia x8) a facebook app egy kalap sz*r.