HENT hírlevél

Újabb kalózkodás elleni törvénytervezet az amerikai törvényhozás előtt

Sorban a harmadik kalózkodás elleni törvénytervezet nyújtják be amerikai szenátorok. A legújabb az előző kettő esetében felmerülő aggályokat szeretné kezelni.

Darrell Issa és Ron Wyden szenátorok nyújtották be a legújabb online kalózkodás elleni törvénytervezetet az amerikai szenátus elé. Az Online Protection and Enforcement of Digital Trade (OPEN) elnevezésű jogszabálytervezet két másik kalózkodás elleni törvénytervezettel "verseng" a törvényhozók előtt. A tavasz végén előterjesztett Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act (Protect IP Act vagy PIPA), illetve az ősszel benyújtott Stop Online Piracy Act (SOPA) egyaránt az online jogsértések visszaszorítására törekszik, és mindkettő nagyobb intézkedési hatáskört biztosítana a kormány és a hatóságok számára.

Előbbi egyszerűsítené a hamis és kalóztartalmakat kínáló weboldalak zárolását, míg utóbbi lehetővé tenné, hogy a hatóságok az igazságügyi minisztérium jóváhagyásával nem csak az országban bejegyzett, de nemzetközi weboldalak ellen is eljárást kezdeményezzenek. Mind a Protect IP Act, mind a SOPA tervezett intézkedéseit komoly kritikák érték, és mindkettő esetében felmerültek a szólásszabadság korlátozásával kapcsolatos aggályok. Utóbbi esetében olyan nagy cégek is tiltakoztak elfogadása ellen, mint a Google, a Yahoo, a Linked¬In, az eBay és Mozilla, sőt a legnagyobb szoftvergyártókat tömörítő BSA is jelezte, az intézkedés talán túl messzire megy. Legújabban a Wikipédia alapítója kért totális elsötétítést az online enciklopédia szerkesztőitől a SOPA elleni tiltakozás jegyében.

Az OPEN előterjesztői szándékuk szerint megnyugtatnák a hatósági hatáskör kiterjesztése miatt aggódókat oly módon, hogy egy alternatív megoldást javasolnak. A szellemitulajdon-jogot sértő weboldalak zárolását szükségesnek tartják, ugyanakkor a jogsértések megítélését nem az igazságügyi minisztérium, hanem a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ITC) szakértőire bíznák. A tervezetet jegyző szenátorok szerint az ITC egyaránt rendelkezik a szükséges szakértelemmel és hatáskörrel ahhoz, hogy az amerikai fogyasztókat megcélzó nemzetközi illegális weboldalakkal szemben hatékonyan eljárjon.

Az OPEN-t benyújtó honatyáknak azonban nem lesz könnyű dolguk javaslatuk elfogadtatásával. Bár sem a SOPA, sem a Protect IP Act nem élvez egyöntetű támogatást a szenátus körében, mindkettőnek vannak befolyásos támogatói.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!