Gyurkity Péter

4G-integráció az Intel chipjein

A processzorgyártó az általános feladatokért és a kommunikációért felelős egységek integrációjával válna még versenyképesebbé az okostelefonok és táblák szegmensében - az ARM is elismeri eddigi munkájukat.

Az Intel vezetése ismertette a legújabb negyedéves és éves eredményt, amely igencsak kedvezőre sikeredett, mi több, rekordot értek el a bevétel terén. A beszámolóval egy időben a cég néhány tervét is megismerhettük, Paul Otellini vezérigazgató ugyanis elárulta, hogy szeretnék egyesíteni saját, a mobil szegmensben hódításra szánt processzoraikon a hálózati elérésért felelős modemet saját központi egységükkel, így a jövőben integrált megoldásokra felbukkanására számíthatunk.


A lépés egyértelműen javítaná a gyártó helyzetét a számukra még mindig újnak számító területen, ahol a Medfield sorozat példányai az első, valóban versenyképesnek számító produktumok. Az Infineon által fejlesztett modemek integrálásával nagy előrelépésre számítanak, bár azt még nem közölték, hogy erre pontosan mikor és milyen körülmények között kerülne sor. Tekintettel azonban arra, hogy az Intel nagy rohamot tervez a szegmensben, erre minden bizonnyal nem kell majd sokat várnunk. Eddigi munkájuk gyümölcsét egyébként a hónap közepén még az ARM részéről is elismerték, a rivális cég vezérigazgatója ugyanis egy interjúban megemlítette, hogy a Medfield révén most valóban versenybe szállhat a processzorgyártó.

Az ARM véleménye szerint a Medfield chipek megfelelő végterméknek bizonyulnak majd a piacon, bár azt azért rögtön hozzáteszik, hogy az Intel soha nem lesz olyan helyzetben, hogy komolyan veszélyeztesse majd saját pozíciójukat. Ez utóbbi kijelentésüket arra alapozzák, hogy az Intel processzorok fogyasztása még mindig túlságosan magas, az ARM így továbbra is alá tud ígérni az új riválisnak. A Medfield egymagában nem fogja tudni megváltoztatni a jelenlegi erőviszonyokat (jellemző adat, hogy az ARM fejlesztéseit 275 különböző gyártó licenceli), de nyilván a fentiekben ismertetett lépés is arra irányul, hogy hosszabb távon kikezdhessék ezt a komoly előnyt.

Erre azonban ők egészen addig nem látnak esélyt, amíg az Intel eredetileg nem erre a területre szánt megoldásokat farigcsál, hogy megfeleljen a szigorúbb követelményeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #2
    én nem látom az intel hol versenyképes, ahogy láttam az új mobilc soc-jai minimum 2,5w-ot fogyasztanak (ez egy arm chip kb maximum fogyasztása), miközben alig 25%-al gyorsabbak.
  • dchard #1
    Látszik, hogy aki versenyképes akar lenni ezen a piacon, ott nincs más megoldás.

    A Qualcomm a saját rádióját és egy ARM alapú SoC-ot integrál.
    Az nVIDIA tavaly megvette az ICera nevű véget, így már neki is van saját rádiója, idő kérdése, hogy a Tegra mellé integrálják.
    A TI OMAP és a Samsung némiképp le vannak maradva, de nekik is elő kell állni előbb-utóbb licenszelt vagy saját rádióval, különben lemaradnak.

    Dchard