Berta Sándor

Intel - kiegészítő garancia tuningolóknak

Az amerikai konszern új szolgáltatást kínál a tuningolni szerető felhasználóknak. Némi felárért cserébe kiegészítő garanciát nyújtanak a tuningolható Sandy Bridge processzorokra.

Az úgynevezett Performance Tuning Protection Plan (PTPP) keretében bizonyos Intel processzorok vásárlói további garanciához juthatnak, amely biztosítja, hogy a - garancia időtartamán belül - a tuningolt CPU károsodása esetén új processzort kapjanak. A plusz garanciát a jövőben majd vagy az Inteltől lehet megrendelni vagy a kiskereskedőktől. A hagyományos garancia hatályát veszti abban a pillanatban, ha valaki nem rendeltetésszerűen, illetve a gyártó által megadott specifikációkon belül használja a processzort. Azonban ezt a gyártónak kellene ellenőriznie, ugyanakkor a garanciális ügyintézés a legtöbb esetben a kiskereskedőkön keresztül történik, akik nem tudják megállapítani, hogy miért romlott el vagy károsodott az adott chip.

Az új koncepcióval a tuningolókat célozza meg az Intel és az ajánlat is kifejezetten a tuningolható Sandy Bridge modellek (Core i5 2500K, Core i7 2600K, Core i7 2700K, Core i7 3930K és Core i7 3960X) esetében választható. A fizetendő felár a Core i5 2500K CPU-knál 20, a Core i7 2600K és a Core i7 2700K processzoroknál 25-25, míg a Core i7 3930K és Core i7 3960X modelleknél 35-35 dollár. A cél az, hogy a tuningoló felhasználók a CPU sérülése esetén a lehető leggyorsabban jussanak új processzorhoz. Az új modellekre ugyanakkor feláras garanciát kell fizetni. Természetesen az Intel az alaplapokban és más alkatrészekben a tuning miatt keletkező károkért felelősséget nem vállal.

A kiegészítő garancia kizárólag dobozos modellekhez választható és a használatához regisztrálni kell a CPU sorozatszámát. Ez egyfelől az Intel honlapján tehető meg, vagy a kereskedőn keresztül oldható meg. Az ajánlat csak a következő 6 hónapra vonatkozik, ezután a vállalat kiértékeli a tapasztalatokat és dönt a program leállításáról vagy folytatásáról. A szolgáltatás személyesen jelenleg csak négy amerikai kereskedőnél (CyberPower, Canada Computers and Electronics, Scan Computers, Altech Computers) vehető igénybe, de bárki megrendelheti az Intel honlapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • philcsy #6
  Tuning és tuning között is van különbség.
  Ha annyira túl van hajtva, hogy folyékony nitrogénnel kell hűtened és hirtelen elszáll a hűtés, akkor biztos, hogy tönkremegy a procid.
  Ez természetesen extrém példa, viszont általánosságban is igaz, hogy minél jobban húzod annál jobban rövidül az élettartam. Az élettartam viszont nem csak a használattól, hanem a gyártás minőségétől is függ. A gyártási minőségnek viszont nagyon nagy a szórása és a gyári tesztek se tudnak kiszűrni minden problémát. Te eddig szerencsés voltál és jókat fogtál ki. Nekem normál használat mellett is füstölt már el procim úgy, hogy a hűtés OK volt. Egy másik procim viszont annak ellenére bírta, hogy szerencsétlent sokáig vastagon fedte a por.
 • Lucy in the Sky #5
  Életképes, ha az így ráköltött összegből nem futja eleve egy számmal nagyobb proccra (amit ráadásul ésszerű keretek között lehet kockázatmentesen húzni, ha valaki erre izgul), főleg, hogy a cikk szerint "Az új modellekre ugyanakkor feláras garanciát kell fizetni" - ha ez azt jelenti aminek gondolom, vagyis hogy a cseredarabra is kifizettetik kötelező jelleggel az elsőnél drágább garit, háááát, akkor már erősen rezeg a léc...

  Nem azt mondom h aljasság, de tény, hogy annyi lehetőség van már a ma meglévő architektúrákban is, amivel a játékipar simán kihúzná évtizedekig, ha ehhez még túl tartósak is lennének, eladhatatlanul drágán, vagy veszteséggel lehetne csak fejleszteni és gyártani, olyan kevés fogyna idővel - illetve valószínűleg már most itt tartunk.

  Pár éve a válság miatt eladhatatlan nullkilométeres autókat zúztak be ezrével, különben omlott volna össze az egész iparág, nem tudom nem észrevenni a párhuzamot - érzésem szerint itt most -hál'istennek- kicsiben, kicsit más tálalásban, de ugyanez folyik. Ami bizonyos tekintetben, az erőforrások pazarlása, a jövő felélése miatt azért nyugodtan nevezhető aljasságnak is... de itt most befejezem, mielőtt nagyon eltérnék a tárgytól :)

  @XenHai:
  Specifikáció fölötti paraméterekkel jobban melegszik, erősödik az elektromigrációs hatás, csökken az élettartam... ha elég gyakran cserélgeted, nem fog feltűnni, de ettől még a probléma létezik.
 • cateran #4
  Aki ilyen szintu extrem tuninggal foglalkozik (mar eleve beinvesztalni 1 ilyen prociba..)azt nem hiszem, hogy kulonosebben erdekelne a penz..aki meg nem extrem modon hajtja tul a cpu-t (bar 1 2700K kinek nem eleg gyors?:S) annak tokmindegy..Kozel lehetetlen elbaszni...max nem bootol az op. rendszer...de elfustolteni a procit..ahhoz nagyon analfabalfasznak kell lenni....
 • XenHai #3
  Én azt nem értem ,hogy az istenbe lehet tönkre vágni őket tuninggal ......
  eddig az összes cpumat túl hajtottam...
 • Thrawn #2
  Szerintem meg életképes megoldás, semmi aljasság nincs benne. Tuningbajnok vérpistikék számára ideális. Aki egy Core i7 2700K procit tuningolni akar (ami teljesen felesleges, öncélú művelet) jól járhat, amennyiben sikerül legyilkolnia a procit.
 • Lucy in the Sky #1
  Kihasználatlanok a gyártósorok? Itt a tuti megoldás, termeljünk eleve halálraítélt procikat, a cseredarab anyagköltségét fizettessük ki előre, probléma megoldva :)