Berta Sándor

Gyónás egy telefonos alkalmazáson át

Az amerikai és a brit katolikus egyház engedélyezte, hogy a keresztény felhasználók egy alkalmazásnak köszönhetően okostelefonon át is meggyónhassák bűneiket. A Vatikán tiltakozik.

Az amerikai katolikus egyház nem csak engedélyezte, de meg is áldotta azt az App Store rendszerében elérhető Confession nevű mobil programot, amely segíthet a hívőknek a távgyónásban. A szoftvert fejlesztő Little iApps honlapján a fejlesztők elismerték, hogy a Confession nem helyettesíthet egy papot, de ennek ellenére a lehetőség adott. A keresztény felhasználók vagy akár az érdeklődők mindössze 1,99 dollárért megvásárolhatják az alkalmazást. A célok között szerepel a vallástól elforduló hívők digitális technológiák által való megszólítása.

Az egyház képviselői, Thomas G. Weinandy és Dan Scheidt tiszteletesek részt vettek a szoftver fejlesztésében. A Confession használatát Kevin C. Rhodes amerikai püspök engedélyezte, sőt később még meg is áldotta a programot. Ez az első alkalmazás, ami a Little iApps műhelyében készült. A Confession lehetőséget ad a lelkiismeret személyre szabott vizsgálatára, jelszóval védett profilok létrehozására és még egy útmutatót is tartalmaz a távgyónáshoz. Emellett a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy egy könyvben gyűjtsék össze bűneiket és a gyónásaikat.

Az üggyel kapcsolatban Frederico Lombadi vatikáni szóvivő kijelentette: "A gyónás megfelelő elvégzéséhez személyes kapcsolatra van szükség a gyóntatópap és a bűneit megbánó hívők között. Ezt nem lehet számítógépes programmal helyettesíteni." A távgyónás nem új keletű dolog és különösen az Egyesült Államokban népszerű. A tengerentúlon már 2008-ban megszokott volt, hogy online gyóntak a hívek. A módszer Európában is elterjedt. 2007-ben Lengyelországban már elérhető volt egy számítógépes távgyóntató rendszer, míg Franciaországban tavaly indult el a telefonos gyónási lehetőséget biztosító szolgáltatás. Utóbbi azonban egyáltalán nem tetszett a francia katolikus püspöki karnak.

A Confession jelenleg kizárólag angol nyelven érhető el és egyelőre nem lehet tudni, hogy a mobil gyóntató program később más nyelveken is megjelenik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IMYke2.0.0.0 #8
    Nekem is ez a középkori dolog jutott eszembe!
  • sbuci #7
    "miért kell egy ember ahhoz, hogy egy másik ember megbánja a bűneit, ami elég ha egy szándék csupán"
    Ostoba kijelentés, ami téves információra alapul. Ha katolikus vagy, kérdezz utána, ha nem, akkor meg nem a te problémád.

    "Itt konkrétan látszik a példán keresztül mennyire anyagias az egyház, adakozz!"
    Az olyanok, mint Te, lennének az elsők, akik ombudsmanhoz fordulnának, hogy mi az hogy nem kap fizetést egy pap - ez is egy fajta munka ugyanis. Ezen kívül a többségében műemléki védelmet élvező templomokat - amiket a zsíros turisták látogatnak ingyen - fenn kell tartani ám valamiből... és kezdődhet a kör elölről -> ha katolikus vagy, te is tudod mindezt, ennek fejében adakozol vagy nem. Mert itt nem kötelező. Nem úgy, mint pl. a Hit gyüliben. Például. Ha meg nem vagy katolikus, és az adóforintjaidat félted, akkor meg azt mondom, hogy nincsen kocsim, nem fogom használni a 4-es metrót, és sorolhatnám, mégis egy széles réteget érintenek az ezekhez kapcsolódó problémák, ezért az állam fordít rá pénzt.
  • Darth Sidious #6
    "Az amerikai és a brit katolikus egyház engedélyezte, hogy a keresztény felhasználók egy alkalmazásnak köszönhetően okostelefonon át is meggyónhassák bűneiket."

    A szerzőnek vagy fogalma sincs arról, hogy mi a gyónás (jobbik eset), vagy hatásvadász címet akart, hogy rákattintsanak a hírére (elérte a célját). Mert a hírben szó sincs arról, hogy a programot gyónásra lehetne használni. Plusz a katolikusoknál nincsenek tiszteletesek (ez protestáns kifejezés). Hál' Istennek, a kommentelők között is akadt, aki ismeri a programot, így leírhatta, hogy mi ez az egész.
    Ferrer, nem tudom, lehet-e még lejjebb neked.
  • johnsmitheger #5
    Gondolom a megbánó miatyánk is mehet mp3-ról sima ismétléssel. Ettől durvább, ha a túloldalon is egy robot ül majd. Nem kellett volna jóváhagyni a dolgot.
  • Zolorado #4
    Búcsúcédula 2011.
  • blessyou #3
    A hír kacsa. A Confessionnel nem lehet gyónni, olyan, mint egy digitális imakönyv. Lelki gyakorlatok, útmutatók és ilyesmik vannak benne. Annyi az egész, hogy okostelefonra lehet telepíteni, de nem lehet vele gyónni, csak a felkészülésben segít.
  • UltraZord #2
    van!cölibátus! naugye!:D
    féltik a szaros seggüket, hogy nem kapnak pénzt belőle. Viszont így majd jól meg lehet magyarázni, hogy miért kell egy ember ahhoz, hogy egy másik ember megbánja a bűneit, ami elég ha egy szándék csupán. Itt konkrétan látszik a példán keresztül mennyire anyagias az egyház, adakozz!
  • Ferrer #1
    "Istenem" :DD Nem tudom, van-e még lejjebb a keresztényeknek?