Berta Sándor

A Samsung bejelentette a világ első átlátszó kijelzőpaneljét

A dél-koreai cég új LCD-kijelzőpanelje teljesen olyan érzést kelt az emberben, mintha egy kirakat üvegét bámulná. Az eszköz teljesen új távlatokat nyithat meg a reklámipar előtt és a kommunikációban.

A társaság már megkezdte a 22 collos teljesen átlátszó LCD-panelek sorozatgyártását. A vállalat információi szerint ez az első ilyen termék a piacon. A panelek jóval kevesebbet fogyasztanak, mint az eddigi LCD-képernyőkbe beépített hagyományos társaik és teljesen új marketing-, illetve kommunikációs lehetőségeket nyithatnak meg a felhasználók és a hirdetők előtt. Azt ugyanakkor egyelőre még nem lehet tudni, hogy az eszközök milyen áron lesznek kaphatók.


A 22 collos átlátszó panelek kontrasztaránya 500:1, míg a felbontásuk WSXGA+ (1680 x 1050 pixel) és 90 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos háttérvilágítású LCD-modellek. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a működésükhöz felhasználják a környezeti fényeket, például a napfényt vagy egy terem világítását is. Míg a hagyományos LCD-knél az átlátszóság legfeljebb 5 százalékos, addig az új panelnél színes tartalmak megjelenítésekor 15, a fekete-fehér tartalmak megjelenítésekor pedig 20 százalékos. A panelekkel szerelt képernyőket HDMI- és USB-portokkal látják el.

A dél-koreai elektronikai konszern szakemberei úgy vélik, hogy a megoldásokkal elsősorban marketingeszközökben találkozhatnak majd a közeljövőben a felhasználók. Felhasználhatók különleges kirakatüvegként, ötvözhetők hagyományos reklámmegoldásokkal vagy akár rendezvényeken is. Emellett lehetőség nyílik arra is, hogy egy cég ezeket a paneleket interaktív kommunikációs vagy oktatási eszközökként alkalmazza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matatom #27
    Naná, hogy 90%-al kevesebb a fogyasztás, mivel a hagyományos paneleknél a háttérvilágítás zabálja a legtöbb áramot (fénycsöves, vagy back-light LED-es megoldásnál meg pláne).
  • Talley #26
    Szerintem már csak ezért is megéri:
    " A 22 collos átlátszó panelek kontrasztaránya 500:1, míg a felbontásuk WSXGA+ (1680 x 1050 pixel) és 90 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos háttérvilágítású LCD-modellek. "

    azért 90%kal kevesebb áram elég jó.
  • EnxTheOne #25
    Nagyon jó video :D
  • Madve #24
    Milyen érdekes, hogy pont tegnap találkoztam ezzel a videóval...
  • smv #23
    Csak egy pár dolog ami hirtelen eszembe jut:

    1) Autó szélvédőjén hud, esetleg bekarikázza a szemszögedből a veszélyes pontokat, táblákat, gyalogost. De ha nem vonatkoztatunk el ennyire akkor irányjelzés pontosan előtted, térkép adatok stb.

    2) Buszok ablakain animált reklámok, hírek futhatnak stb.

    3) Tükörbe építve fogmosás közben elolvasgathatod a híreket

    4) Az ablakba építve folyamatosan írná a kinti hőmérsékletet, várható időjárást

    5) Átlátszó dohányzóasztal ami jelzi a maileket, lehet rajta netezni stb:)

    Meg még millió dolog. Persze ezek megoldhatók most is más technológiával, illetve van rájuk hasonló eszköz, de ebben baromi nagy jövő van :)
  • formatuq #22
    szerintem ma aprilis 1 van
  • Szefmester #21
    Felhasználási módok:
    1) Végy egy ablakot helyezd rá belül e készüléket, a külső üvegtábla sötétíthető legyen (elkerülve az esetleges pornónézést az utcáról bakit), így lenne egy nagyképernyős ablak-tévéd.

    2) Bővítsük az előzőt a 3D technológiával és az ablakon kívül elhelyezett webcamera párosokkal, egy netes felületen kiválasztva mások webcameráját (már ha engedi használni) kinézhetek a szobám ablakán át például az Eiffel toronyra. :) Esetleg egy nagyvárosi toronyház tetőlakosztályából lenézni a világra.

    3) Szemüvegekbe építve augmented reality-t alkalmazni (ez marketing szempontból is jó móka, mert elég lenne egy kirakatba a vonalkódokat kirakni, és ha te odanézel máris látod a sétálgató modellt a kinézett ruhában), persze ez kicsit vaskos szemüveg lenne, de kis ápgréddel a látásjavító szemüvegekbe is beszerelhető lenne, nem csak egy sima üveglapra.

    Szerintetek?
  • intrex #20
    Igen én is ezen gondolkoztam, hogy mi ebben az újdonság, amióta léteznek LCD monitorok, azóta átlátszóak is egyben, csak le kell szedni a monitor világítását.
  • opeca #19
    De mi ebben a hasznos? Esztétikailag jól néz ki de nagy hasznát nem látom, esetleg reklám-szinten, de ott sem hozna olyan nagy hasznot szerintem.

    "Felhasználhatók különleges kirakatüvegként"

    Ja, én is erre gondoltam aztán úgy voltam vele, hogy egy: mennyibe is kerülne egy kirakatüveg méretű?

    Ha meg csak külön beépítik, akkor arra már van, ugyan nem átlátszó, de digitális kijelző.
  • passatgt #18
    nem egyszerűbb beállítani egy háttérképet?:D