Berta Sándor

Merre halad a világ?

Vajon mik lesznek a legfontosabb technológiák 2, 3 vagy éppen 10 év múlva, s hány felhasználó csatlakozik majd a világhálóhoz? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ egy jövőkutató.

A Michael Zappa által elkészített és nyilvánosságra hozott vízió aligha tekinthető 100 százalékos előrejelzésnek, de mindenképpen érdekes és elgondolkoztató. Zappa különböző kategóriákat (internet, interfészek, szenzorok, robotika, biotechnológia, anyagok, energia, űrkutatás stb.) hozott létre és ezekhez kapcsolódóan egészen 2040-ig szóló prognózist készített.

Zapp szerint jövőre érhetnek el áttörést a érintőképernyők, a felhőszolgáltatások és a táblagépek, míg a gesztusfelmérésre alkalmas interfészek és a Near Field Communication (NFC) technológia 2013-ra terjedhet el világszerte. 2014-ben és 2015-ben már a szoftverügynökök, a kiberhadviselés, a 3D-s képernyők, az önjavító anyagok világában élünk majd, míg 2016-ra mindennapos lesz a 4G, a beszédfelismerés, a rugalmas kijelzők, a szervnyomtatás, az üzemanyagcellák, az Augmented Reality alkalmazások, a biometriai szenzorok és az okos eszközök. 2020-ig világszerte elterjednek az intelligens árammérők, a moduláris számítógépek, a robotsebészet, a mesterséges vér, a gépi fordítás, a picoprojektorok, az önműködő járművek, az intelligens gyógyszerek, az 5G, a szem munkáját segítő kijelzők, az exoskeletonok és az űrturizmus.


2020 után válhat mindennapossá a holográfia, a személyre szabott gyógyítás, a piezoelektromosság, a robotrepülőgépek és -helikopterek, a bolygóközi internet, a háztartási robotok, a nanogenerátorok és a génterápia. Alighanem 2030 után számíthatunk áttörésre a retinaképernyők, a neuroinformatika, a nanomedicina területén. Megjelenhetnek az első virtuális életformák és a hatalmas épületeken belül elhelyezkedő városok. Szintén 2030 után lehet emberi bázis a Holdon és ekkor valósulhat meg a Mars-küldetés is, valamint megjelenhetnek az első napvitorlások és az űrben lebegő naperőművek.

Zappa emellett kitért az internet fejlődésére is. Becslése szerint 2015-re 2,5 milliárdan fognak internetezni és 15 milliárd internetképes eszköz lesz forgalomban. 2019-ben már 4-5 milliárd embernek lesz internethozzáférése és a netképes készülékek száma pedig 30-50 milliárd körül alakul majd. Egy átlagos merevlemez 200 terabájtos lesz és 150 dollárért lehet megvásárolni, míg az átlagos memóriamennyiség egy számítógépben 750 gigabájt lesz. 2020 után már petabyteokban fogjuk számolni az adatokat, a Földön 8 milliárd ember fog élni. 2030-ra a terabites internetes adatátvitel lesz a szabvány, míg rá pár évre már exabyteokban fogunk gondolkozni. 2040 előtt pedig a Föld lakossága eléri a 9 milliárdot.

"Annak megértése, hogy a technológia merre fejlődik, többet jelent egy szimpla találgatásnál. A trendek és a tudomány megfigyeléséből következtetéseket vonhatunk le és előrejelezhetjük, hogy mely technológiák határozzák majd meg a következő éveket" - érvelt Michael Zappa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • johnsmitheger #37
    Vazzeg kimaradt a Human oszlop!
    Hány felhasználó csatlakozik majd a világhálóhoz? Kit érdekel. Hány ló fogja húzni a legerősebb fogatot? :)
    És maga az ember v1.0 marad? Nem akartok titán csontokat, 5-ször nagyobb IQ-t? Inkább erre kellene haladni.
    Hány giga lesz a gépemben? Kit érdekel. Mintha egy általános iskolás állította volna össze a fenti képet. Az ami ma van csak 10-szer akkora? Ez kutató? Ez lóf@sz.
  • sanyicks #36
    Ez majd pár év háború után következhet be, a végsőkig ki kell termelni a profitot, aztán jön a nagy pofáraesés és az acsarkodás.
  • olivaoil #35
    ""Es ha olyan intelligens akkor miert hallgatna az emberre, ha egyszer okosabb nalla?"
    Max olyat fog tudni csinálni, hogy ezt nem tehetem, és megmondja hogy azt matematikailag miért találta helyesebbnek, vagyhogy ha egy hülye felhasználó heccelődik vele, akkor azt biztonságtechnikai okok miatt kiiktatja. De olyat nem hiszem, hogy csinálna, hogy egyszer csak gondol egyet, és a "gazdáit" megtámadja. Ehhez szabad akarat lenne, ami csak a lélekkel rendelkező emberben van meg, akár hülye, akár okos, akár professzori szinten van. Más az intelligencia és más a szabad akarat. Azt pedig nem e világon osztják.
  • qaíwsyedx #34
    válhat mindennapossá...a bolygóközi internet

    Na mármint kik/mik özt lesz kapcsolat? Kevéssé valószínű hogy 2020-ra komolyabb emberi település lenne más bolygón, tekinteve hogy sok embert egyszerre feljuttatni nem tudunk, enyi idő meg kevés a létszámnövekedéshez.

    Elég erős lag lenne.
  • Kornan #33
    Majd ha az olajár a csillagos egekben lesz akkor gombamód fognak jönni ezek az alternatívák, mindenki pénz akar majd keresni a piac megüresedett helyén.
  • Kornan #32
    Van jó pár alternatíva, az ábrán is van valami bio-enhanced fuels. A lényeg az, hogy az üzemanyagot nem a földből fogják kiszedni, hanem mesterségesen állítják majd elő növényekből. Már jelenleg is van számtalan mód erre, de vagy kompetitív az élelmiszerekkel vagy más gyakorlati akadályai vannak. Ami nem annyira kompetitív az pl az alga, vagy valamilyen baktérium. Szerintem nincs olyan messze, hogy ezek az alternatívák bevethetőek legyenek a piacon, a kívánt mennyiségben, főleg ha az olajár az egekben lesz. De ha nem ez akkor más. Biztos, hogy lesznek bukkanók, de azért kétlem , hogy Mad Max lesz. Globális felmelegedés meg kicsit arrébb lesz még kritikus, valaki talán még jól is jár vele északabbra, valaki viszont megszívja. Meglátjuk.
  • Kornan #31
    Szerintem majd kezdeményezek egy népszavazást, hogy a tablettákat csak négyzet alakúra lehessen csinálni.

    Sry, hiába van igazad, de azért nem kéne itt kocsmaszintre lemenni
  • TommyGun #30
    barátom hülyeségeket beszélsz... az első 386-osomban ha jól emléxem 2MB edo ram volt...most meg 8192MB van számold már ki hány év telt el azóta és hány év múlva lesz 2030.....és számold ki mennyi az arányszám a 2MB/8192MB és a 8GB/750GB között...nos akkor majd rájössz hogy nincs ezzel speciel semmi baj...
  • TommyGun #29
    Ez beteg ez a fazon...20-25 év múlva elfogy az olaj és ha addig nem találunk vmi mást akkor mad max lesz, olaj nélkül semmi sincs...
    Arra meg nem is mondok semmit mi van ha nem sikerül elkezdeni csinálni vmit a globális felmelegedéssel.
  • Doktor Kotász #28
    Igen, ez a lényeg.
    A jövőkutatók előrejelzéseiből szinte soha semmi nem jön be.

    Emlékszem a 90-es évek elejére.
    Bill Gates egyszer kinyögte, hogy információs szuoersztráda, és pár évig minden hülye infosztrádának nevezte az internetet. Akkoriban volt slágermajomkodás, hogy interaktív televízió. Minden cég idióta marketingese, ha mikrofon került a kezébe, arról beszélt, hogy a jövő az interaktív televízió. Amikor egyszer visszakérdezett valaki, hogy mire gondolnak, ment a süket duma, hogy hát az a jövő, de jött a visszakérdezés, hogy fejtse már ki valaki, hogy mire gondolnak. Hát nem tudtak rá válaszolni a cégek illetékesei. Egyszer egy hülye kibökte, a többi hülye meg ismételte, és mivel marketingasek voltak, fogalmuk nem volt miről halandzsáznak.


    A másik kedvencem az érintőképernyös tablet a hűtőszekrényen. Úgy 15 éve minden hülye azt jósolta, hogy ilyenek lesznek pár éven belül a hűtőszekrények, mert felmásznak az internetre és maguktól megveszik a párizsit, ha kezd kifogyni.
    És ezek az idióták az ilyen baromságok ömlesztéséből megélnek...