MTI

Monopolvád a kínai internetpiacon

A szélessávú internetpiac monopolizálása miatt indított vizsgálatot a két legnagyobb kínai vezetékes szolgáltató, a China Telecom és a China Unicom ellen a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) - erősítette meg a hírt a Hszinhua hírügynökségnek a hatóság.

Monopolhelyzetükkel való visszaélésért akár több milliárd jüanre is büntethetik őket. Az NDRC az év első felében kezdett nyomozásba, miután több szolgáltató is panaszt nyújtott be hozzá, azt állítván, a két nagyvállalat monopolhelyzete lehetetlenné teszi számukra a piacra lépést. Li Csing (Li Qing), az NDRC monopolellenes irodájának helyettes vezetője a Kínai Központi Televíziónak (CCTV) elmondta, a becslések szerint a China Telecom és a China Unicom együttesen jelenleg a szélessávú internetpiac mintegy kétharmadát tartja ellenőrzése alatt.

A CCTV tudósításában megjegyezte, egy sokszereplős versenypiac évente akár 10-15 milliárd jüannel (353-530 milliárd forint) is csökkenthetné az internet előfizetők számláját. Amennyiben igaznak bizonyul a vád, a két szolgáltatót 2010-es internetes üzletágból származó bevétele 1-10 százalékának megfelelő összegre is büntethetik. Ez mindkét cég számára több milliárd jüant is jelenthet, a China Telecom tavaly 50 milliárd jüant (1.763 milliárd forint), a China Unicom pedig 30 milliárd jüant (1.058 milliárd forint) könyvelt el online üzletei után. A vállalatok szóvivői elmondták, tudomásuk van a központi hatóság vizsgálatáról, de ennél többet egyik cég sem közölt.

Az eset az első nagyvállalatokat érintő ügy a monopolellenes törvény 2008-as bevezetése óta. ksza \ gry

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!