MTI

Újra összeáll a hírhedt kínai hackercsoport

Több év szünet után újra összeáll a több ezer amerikai honlap feltörésével híressé vált kínai hackercsoport, a Honker Union of China. Bár a társaság elsősorban védelmi kutatásokra koncentrál majd, az újabb támadásokat sem tartják kizártnak.

Újra összeáll a leghírhedtebb kínai hackercsoport, a Honker Union of China (HUC) - jelentették be a szervezők. A magát patriótaként és nacionalistaként hirdető társaság neve magyarra fordítva "vörös hackereket", hungkókat (hongke) jelent, tagjai "a kínai kormány harcát segítik az amerikai imperalizmus és a japán militarizmus elleni harcban". A HUC 1999-ben alakult, miután a NATO Jugoszlávia elleni légitámadása során az Egyesült Államok tévedésből a belgrádi kínai nagykövetséget bombázta, három újságíró halálát és óriási kínai közfelháborodást okozva. Működésének első öt évében a csoport több ezer amerikai honlapot - elsősorban tagállami és kormányzati portált - tört fel és írt tele a kínai rendszert éltető s az amerikait elítélő szövegekkel.

Kínai részről a HUC vett részt az USA-val szembeni 2001-es kiberháborúban, amely azután tört ki, hogy egy amerikai kémrepülőgép áprilisban kényszerleszállást hajtott végre Kína déli részén. "A társaság akkoriban rendkívül sok tehetséges hackert tudott sorai közt, a taglétszám 80 ezer fő körül volt" - mondta el Lin Jung (Lin Yong), a honlap akkori üzemeltetője, a társaság egyik alapítója és vezető hackere. A közel öt év szünet utáni újraszerveződés fő célja nem a támadás, hanem - éppen ellenkezőleg - az esetleges támadások kivédése, az információs háborúra való felkészülés. "Arra törekszünk, hogy a kínai vállalatok, minisztériumok és kutatóintézetek rendszereinek védelmét segítsük" - nyilatkozott Li Jung. Az alapító hozzátette: ezen túl főiskolai tréningekkel segítik majd a leendő hackereket, a tanulókat pedig tudásuk rossz célokra való felhasználása helyett legitim állások betöltésére ösztönzik.

A korábbi, külföldi honlapok elleni támadásokat valószínűleg nem folytatja a HUC, persze szükség esetén, vagyis speciális szituációkban ez nem kizárt - mondta Li. A társaság elutasította azokat a feltételezéseket, miszerint a kínai kormány támogatásával szerveződnének újra. "Sem a kormányhoz, sem a hadsereghez nem volt soha közünk" - védekezett az alapító. Külföldi vállalatok, hivatalok és szellemi tulajdonjogok védelmét képviselő szervezetek évek óta állítják, hogy a kínai kormány a közvetlen forrása számos politikailag motivált adathalász támadásnak. A vezetés ugyanakkor tagadja, hogy bármilyen hackertevékenységet szponzorálna, mondván, éppen ő maga az ilyen támadások legfőbb áldozata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ajnasz #1
    Ugy erted cracker csoport.