SG.hu

Az európaiak az internet+telefon+TV-csomagokat szeretik

Az Eurobarometer felmérése szerint tíz európai háztartásból négy ugyanazon szolgáltatónál, csomag formájában fizeti elő az internet-, telefon- és TV-szolgáltatást.

2011. február 9. és március 8. között került sor az Európai Unió 27 000 háztartását tartalmazó reprezentatív minta alapján készült legutóbbi felmérésre a háztartásokban használt elektronikus hírközlési szolgáltatásokról. A felmérésből kiderül, hogy a mobiltelefonálók 65%-a a költségek miatt meggondolja, hogy mennyit telefonáljon, valamint hogy egyre népszerűbb az internetes telefonálás. Minden negyedik válaszadó úgy ítélte meg, hogy internetkapcsolatának letöltési/feltöltési sebessége nem felel meg az aláírt szerződésben szereplő feltételeknek, és minden harmadik válaszadó jelezte, hogy tapasztalt már üzemzavart az internetes kapcsolatban.

A 2011. május 25-től alkalmazandó új uniós szabályozás előírja, hogy a szolgáltatóknak előre - még a szerződés aláírását megelőzően - átfogó és pontos információkkal kell ellátniuk a fogyasztókat a szolgáltatások minimálisan elvárható minőségi szintjeit, így többek között az internet-hozzáférés tényleges sebességét és annak lehetséges korlátozásait illetően.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke szerint "a fogyasztók határozottan és egyértelműen hangot adtak azzal kapcsolatos aggodalmuknak, hogy nem valósul meg a szolgáltató által ígért internet-hozzáférési sebesség és szolgáltatásminőség. A nemzeti hatóságoknak megfelelő intézkedésekkel gondoskodniuk kell arról, hogy a szolgáltatók betartsák azon új uniós szabályokat, amelyek az internetkapcsolat sebességére és a szolgáltatás minőségére vonatkozó átláthatóságot írnak elő a számukra. Amennyiben ez nem bizonyul elégségesnek, normatívabb útmutatás, szükség esetén pedig akár jogszabály formájában további lépéseket fogok tenni."

A felmérésből az is kiderül, hogy az uniós polgárokat aggasztja az adatvédelem kérdése. A válaszadók 88 %-a szeretne értesülni arról, ha a távközlési szolgáltató által összegyűjtött személyes adatai elvesznek, azokat ellopják vagy valamilyen módon megváltoztatják. A 2011. május 25-től alkalmazandó új uniós szabályok értelmében a távközlési és az internetes szolgáltatóknak szigorú biztonsági intézkedéseket kell hozniuk ügyfeleik adatainak - név, e-mail cím és bankszámla-információk - valamint az ügyfelek által lebonyolított minden egyes telefonhívásra és internetes hozzáférésre vonatkozó információknak a védelme érdekében. Az új szabályok azt is előírják, hogy a biztonság megsértése és/vagy a személyes adatok elveszítése, illetve ellopása esetén a szolgáltatóknak indokolatlan késedelem nélkül értesíteniük kell ügyfeleiket és az adatvédelmi hatóságokat.

Az európai uniós háztartások 98%-ának van valamilyen telefon-hozzáférése, és a háztartások egyre növekvő hányada (jelenleg 89%-a) rendelkezik mobiltelefonnal. 62%-ának van vonalas és mobiltelefon-hozzáférése is, és csupán 9% azok aránya, akik csak vonalas telefonnal rendelkeznek. A háztartások 98%-ában van televízió. A TV-vétel legnépszerűbb módja a kábel (35%), amelyet a digitális földi műsorszórás követ (30%, ami 2009 novembere-decembere óta 7 százalékpontos növekedést jelent).

A háztartások 42%-a rendelkezik kombinált előfizetéssel, az internet-hozzáférések 61%-ára és a vonalas telefonszolgáltatások felére a háztartások csomag részeként fizetnek elő. A háztartások 41%-a szerint e csomagok legnagyobb előnye az a kényelem, amit az egyetlen szolgáltató és az egyetlen számla jelent. 33% gondolja úgy, hogy az egyes szolgáltatások csomagban olcsóbbak, mint külön előfizetések formájában. 16% azonban úgy véli, hogy a csomagok számukra felesleges szolgáltatásokat is nyújtanak, 10% pedig úgy gondolja, hogy az egyes szolgáltatások árával és feltételeivel kapcsolatos információk nem eléggé átláthatóak és egyértelműek.

A Bizottság felkérte az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületét (BEREC), hogy végezzen alapos tényfeltárást a szolgáltatóváltás akadályaival, az internetes forgalom blokkolásával és a sávszélesség szabályozásával (például az internetprotokollon keresztüli hangtovábbítás tekintetében), valamint az átláthatósággal és a szolgáltatás minőségével kapcsolatban. A Bizottság 2011 végéig közzéteszi a BEREC által végzett vizsgálatok megállapításait, beleértve az adatforgalom bizonyos típusainak blokkolására vagy sávszélesség-szabályozására vonatkozó eseteket. Amennyiben a BEREC megállapításai vagy más visszajelzések megoldatlanul maradt problémákra derítenek fényt, a Bizottság megvizsgálja, hogy szükség van-e szigorúbb intézkedésekre. A Bizottság továbbá összehasonlító tanulmány formájában vizsgálja az internet-hozzáférés reklámokban szereplő és tényleges sebességét. Az adatok 2011 végén lesznek elérhetőek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fapapi #3
    Már a cím is felhúzott!

    Azért rendelik így meg, mert ha a hármat megrendeled még mindig olcsóbb mintha egy szolgáltatást vennél igénybe!

    A szöveg az, hogy rendelje meg a telefont is semmibe nem kerül és mégis olcsóbb lesz az előfizetés!
    Minden családtagomnak ezért van vezetékes telefonja, mert olcsóbb ugyan az az előfizetés ha hozzárendeled!
    Ebből még felmérés is készül.

  • sanyicks #2
    Talán azért mert 10ből 4 helyen csak 1 szolgáltató érhető el?
  • morden #1
    Tudom hogy statisztika meg minden, de saját példa.
    Van netünk + kábeltévé x cégnél, telefon y cégnél, másik net z cégnél, mobiltelefon a, b ,c cégnél :D