Berta Sándor

A Twitteré a tweet szó márkajoga

Véget ért a Twitter és a Twittad közötti jogi vita, aminek köszönhetően a mikroblog megszerezte a tweet szó tulajdonjogait. Utóbbi egy per fenyegetésére adta fel a védjegyet.

A tweet szó a köznyelvben gyorsan a Twitteren továbbított üzenetek szinonimájaként vált ismertté, arról azonban a sajtóban alig lehetett olvasni, hogy a szó kapcsán komoly jogi vita bontakozott ki a Twitter és a Twittad nevű vállalatok között. A Twittad korábban magának követelte a tweet szó márkajogait, a Twitter erre válaszul blokkolta a cég mikroblog-hozzáférését. Úgy tűnt, hogy a vita kezd elfajulni, azonban szerencsére a két fél végül peren kívül meg tudott egyezni egymással.

James Eliason, a Twittad vezetője a The Wall Street Journalnak megerősítette, hogy cége mégsem indít pert a Twitter ellen és a jövőben lemond a tweet szó tulajdonjogairól, így a "tweet" elnevezés teljes egészében a Twitter tulajdonába kerül. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy a Twittad milyen engedményeket vagy mekkora összeget kapott a mikroblog üzemeltetőitől.

Az ügy előzménye, hogy elsőként a Twittad regisztrálta védjegyként az Egyesült Államokban a tweet szót, amit viszont a Twitter nem nézett tétlenül és beperelte a céget, mondván a tweet szó már a levédetés előtt is népszerű volt. Ezt követte a vállalat mikroblog-hozzáférésének blokkolása, majd pedig most a meglepő kiegyezés. A peren kívüli megállapodás tényét a Twitter egyik szóvivője is megerősítette a The Wall Street Journalnak.

A Twittad segít a felhasználóknak abban, hogy pénzt keressenek reklámokat tartalmazó tweetek továbbításával és terjesztésével. Könnyen lehet, hogy a Twitter vezetőit nem csak a tweet szó levédetése zavarta, hanem a sikeres üzleti modell is, persze ezt a társaság nem ismerte el. A jogi vita célja hivatalosan az volt, hogy megakadályozzák a felhasználók összezavarását és csökkentsék az esetleges imázskárokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • geff #12
    Én meg a szabadalmaztatás műveletét szeretném levédetni!
    Semmi értelme az egésznek. Gyerekes és nagyon kapzsi dolog, hogy minden hülyeséget levédetnek és aztán perelgetik egymást a cégek.
    Csakis cégneveket engednék levédetni, esetleg néhány speciális esetben terméket vagy szolgáltatást, semmiképp nem egyszerű szavakat meg triviális "találmányokat".
  • B0nFire #11
    *a "twit" se lehet, mert az is létező ige.

    Szóval sehogy se gömbölyű ez a történet.
  • B0nFire #10
    Én mindig úgy tudtam, a "tweet" szó egy közönséges ige, amit jóval a twitter megjelenése előtt is használtak az emberek. Meg úgy tudtam, hogy éppen ezért vannak bizonyos dolgok, amelyeket nem lehet levédetni. Ilyenek a közönséges szavak. Ha úgy védeti le, ahogy a nevét írja, hogy "twit", akkor oké. Ha a "tweet"-et akarja, akkor nem oké.

    Innentől kezdve visszamenőleg az összes irodalmi műből ki kell törölni ezt az igét és szinonimával helyettesíteni, vagy a jogutódok fizethetik a fene nagy jogdíjakat?! Nonszensz. Éppen ezért nem lehet közönséges szavakat levédetni. De úgy látszik, Amerika tényleg a legek hazája. Ott vannak a legnagyobb seggfejek is.
  • Zombee #9
    Nem perelte el, megegyeztek peren kívül.
  • Kensin #8
    A Facebook is levédhetné a "like" szót, és onnantól kezdve senki nem szerethetne semmit anélkül hogy fizet nekik. :)
  • Cat #7
    Az adidas három csíkja is le van védve. Ennek alapján beperelt egy céget, amelyik négy csíkot használt, meg is nyerték, merthogy "hasonló".
  • hangulati #6
    mondom: a betuk. tuti, hogy nincsenek levedve, pedig eleg "hasznos" dolgok azok. a szamokrol nem is beszelve. persze, csak 1-10-ig. egyszeru ember szamara az is eleg.tehat: ABC (nem reszletezem), 1-10-ig terjedo szamok, azok kombinacioi, valamint a mertani formak, beleertve a sik- es teridomokat is. kihagytam meg a negativ es a pozitiv fogalmat, ha ezeket is beleveszem, akkor siman belefer a 0+ es a 0- is. +- is levedve, persze 0-val elotte. szoval, csak egy maradt ki, ami mindenkinek eszebe jut itt: kocsog (ok). ha valakinek esetleg van eleg penze, eppen levedetheti a fenti dolgokat, (kihagytam a NO es FERFI fogalmakat, bocs, potlva)kerem, jelentkezzen!
  • hangulati #5
    kapgyak be. talan inkabb valami produktummal kene eloallni, nem ilyen baromsagokkal. csak, miota kinyirtak az iskolakat, es mindent, amit meg lehetett tanulni, magam oda jutottam, hogy ahelyett, hogy elmegyek egy orvoshoz, inkabb utanaolvasok a dolognak. nem azert, mert nem hiszek egy orvosnak, hanem azert, mert sokszor (mar elore nevetek)osszehoz a sors egy kwalifalyd norsszel, aki meg azt sem tudja, hogy az embernek levego kell ahhoz, hogy eletben tudjon maradni. aztan jon egy eles helyzet, amit megoldasz, es utana jon, hogy "hogy jossz te ehhez?" aztan meg orulok, hogy csak ketten rohognek rajtam. de meg mindig jobb, mint, ha nem rohognenek.
  • TommeyIkya #4
    A világoskékes-zöld szín, a betűtípus és a madár 38 változata is le van védve már?! Ha nem akkor nem értem mire várnak?! :)

    Számomra az a legdurvább, hogy bejegyeztek egy szabadalmat egy cégnek és azt egy másik jogi úton elperli tőle.. ez azért kicsit durva.

    Minek is fizetnek licenc díjat MS-nek pl. Android miatt? Pereljék el a szabadalmait és meg van oldva...
  • hangulati #3
    itt es most jelzem, bar meg nem vedettem, de tamadt egy zsenialis otletem, es ezzel mindent meg is oldok. le is fogom vedetni. mi az, hogy csak ugy meg lehet halni? levedetem. es akkor majd csak akkor lehet (legitime) meghalni, ha fizetsz. ha nem fizetsz, maradsz:) akkor sincs gond, ha mar megtortent a dolog. szoval, nem kell ezekkel foglalkozni.kapgyak be. de kerem, csak finoman.