Berta Sándor

Jönnek az önállóan energiamegtakarításra képes rendszerek

Hamarosan megjelenhetnek az első olyan elektronikai berendezések és hálózatok, amelyek képesek lesznek kommunikálni egymással, s önállóan energiát megtakarítani.

Schahram Dustdar professzor, a Bécsi Műszaki Egyetem munkatársa és kollégái olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek lehetővé teszik az egymással kommunikáló energiahálózatok és berendezések létrehozását. Az ezekkel párhuzamosan megalkotott intelligens vezérlőszoftverek pedig segíthetnek az energia megtakarításában és ezáltal a széndioxid-kibocsátás csökkentésében. "Amennyiben egy klímaberendezés meghibásodik, akkor egy program automatikusan megvizsgálhatná az eszközt azért, hogy kiderítse hol van a probléma. Amennyiben szoftveres gond merült fel, akkor azt kijavítaná, mechanikus hibák esetén pedig elrendelné a javítást" - jelentette ki Schahram Dustdar.

Az ilyen rendszerek ugyanakkor nem csak a karbantartásban lehetnek hasznosak, hanem az energiafogyasztás mérséklésében is. A különböző épületek és infrastruktúrák gyakran akkor is energiát fogyasztanak, amikor arra semmi szükség sem lenne. Amennyiben például egy 500 személy ellátására tervezett épületben csak 10 ember tartózkodik, a klímaberendezés akkor is teljes erővel működik. Egy intelligens vezérlőszoftverrel viszont értesülhetne arról, hogy csak 10 személy van az épületben és így szabályozható lenne a fogyasztása. Azonban ez csak a kezdet, a kutatók ugyanis szeretnék a különböző berendezéseket és hálózatokat egymással összekötni, így azok kommunikálhatnának és információkat oszthatnának meg egymással.

A jövő internetje magában foglalhatná a számítógépeket, energiaellátó rendszereket és adatbázisokat. Azzal ugyanakkor Dustdar is tisztában van, hogy egy ilyen világhálózat erősítené az emberekben a technológiától való függést, s ráadásul aggodalomra adhatna okot. "Egyrészt már most is egyértelműen függünk a technikától, másrészt viszont szükségünk van olyan technológiára, ami segít nekünk a helyes döntések meghozatalában. Azok a dolgok, amiket lehet automatizálni, úgy is automatizálva lesznek, míg az emberi irányítást igénylő megoldások esetében továbbra is az emberek fognak dönteni" - szögezte le a szakember.

A projektben a Bécsi Műszaki Egyetem mellett részt vesz a Pacific Controls nevű vállalat is. Az eredményekre épülő rendszerek és programok folyamatosan jelennek majd meg a világpiacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RABBI #1
    Schahram Dustdar leülhet 1-es, 2002 környéke óta létezik amit most vízionál:D