Berta Sándor

Regionális szinten fejlődik az internet

Amerikai piackutatók megállapították, hogy az elmúlt években a világháló egyre kevésbé függ az Egyesült Államoktól. Folyamatosan erősödik a regionális infrastruktúrák szerepe.

A TeleGeography nevű amerikai piackutató szervezet kiadta a Global Internet Geography Study nevű anyagát, amelyből egyértelműen kiderül, hogy az USA ezen a területen kezdi elvezetni a korábbi vezető szerepét. Az internet jelenleg már sokkal kevésbé függ az Egyesült Államoktól, mint néhány évvel ezelőtt. "Ez a trend már azóta létezik, hogy az internet az USA-ból kiindulva meghódította a világot" - közölte Dominique Petersen, a Német Internetbiztonsági Intézet munkatársa.


Az internet bővülésének üteme lassul, de még mindig évi 40% felett van

A tengerentúli kutatók megállapították, hogy az Egyesült Államok rendszereivel összeköttetésben lévő nemzetközi hálózati kapacitás 2007 óta - Latin-Amerikát kivéve - minden régióban csökkent. A folyamat hátterében elsősorban az áll, hogy az elmúlt esztendőkben folyamatosan jöttek létre a regionális hálózatok. "Minél kevésbé függ a világháló az egyes részeitől, annál kisebb mértékben sebezhető az online támadások által és annál kevésbé okoznak gondot az üzemzavarok. Éppen ezért növelték meg a közelmúltban az internetszolgáltatók az úgynevezett backbone rendszerek számát" - tette hozzá Petersen.


A forgalomnövekedés mértéke 2007 és 2011 között - Kelet-Európa duplázott

A folyamat egyúttal azt is jelenti, hogy a regionális infrastruktúrák kiépülésének köszönhetően tehermentesíteni lehet a fő gerincvonalakat. A London és New York közötti transzatlanti adatforgalom az elmúlt 6 évben összesen 16 százalékkal csökkent, annak ellenére, hogy összességében a továbbított adatok mennyisége folyamatosan növekszik. A forgalom a Párizs-Washington, illetve a Frankfurt-New York hálózatokra terelődött át. Az alternatív rendszerek mellett nagy segítséget jelentenek az új szerverközpontok is. Brazília és Törökország ezen a területen is regionális vezetői szerepre tör. Petersen úgy vélte, hogy ez a folyamat néhány éven belül lezárulhat. Az egyik brazíliai egyetemen végzett tesztek azt mutatták, hogy az ottani forgalom már most vetekszik egy fejlett európai egyetem forgalmával.


Az internetkapcsolat költsége mindenhol zuhan, az ábrán 5 Mbit ára dollárban

Az egész folyamat egyben azt is jelenti, hogy az internet összességében gyorsabb adattovábbítást tesz majd lehetővé. 2007 óta mind Európában, mind pedig Ázsiában több regionális hálózatot helyeztek üzembe, mint az Egyesült Államokban. "A mai sávszélességeket egy sokkal kevésbé regionálisan szervezett hálózat már nem tudná biztosítani. A régiós folyamat folytatódni fog, mivel egyre nagyobb igény van a növekvő sávszélességekre. Emellett az egyes országoknak is az az érdekük, hogy a globális kommunikációs hálózat függetlenedjen az USA-tól" - prognosztizálta Petersen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TommeyIkya #3
  A táblázat alatt az szerepel, hogy 2007 és 2011 között. Akkor mindkét oszlopnak erre kell vonatkoznia nem?
  Tehát ok, pl. negyedévente mérték, hogy mekkora a változás, ezekből a számokból megkeresték a legnagyobbat, az a csúcspont, majd átlagolták mindet, akkor az az átlag, de ez továbbra is kizárja hogy az átlag a csúcspontnál nagyobb legyen. :)

  Csak egy magyarázat lehet: marketingesek csinálták a grafikont. :D
 • Cat #2
  A bal oldali oszlop az évek során összesítve mutatja a növekedést, a jobb oldali pedig a növekedés maximális mértékét valamely időszakban (egy évben, vagy egy negyedév folyamán). Gondolom én.
 • TommeyIkya #1
  Valaki segítsen, mert nem értem a 2. grafikont. Hogy lehet az átlagos növekedés nagyobb, mint a csúcspont? Hogy lehet egy sorozat átlaga nagyobb ugyanazon sorozat maximumánál?