Alex

Koncentrálódik a hazai internetpiac

Nem csak a technológiák is versenyeznek, és használnak egyre többen vezeték nélküli megoldást, de a cégek is folyamatosan akcióznak, illetve felvásárolják a meggyengült szereplőket.

Bár a kábeltévé-szolgáltatók egyre nagyobb sikerrel kínálnak vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, 2011 március végén - a KSH előzetes adatai szerint - az egy évvel korábbinál 63 ezerrel kevesebb, 2,9 millió vezetékes fővonal volt üzemben, ennek 27%-a VoIP-hangcsatorna (kábeltévés, illetve széles sávon megvalósuló helyhez kötött telefonszolgáltatás), 15%-a ISDN. A vezetékes vonalakról indított hívások száma és időtartama 6, illetve 5%-kal csökkent 2010 első negyedévéhez képest. Az árak mérséklődése, a gyakran jelentős ingyenes idősávot és díjmentes hálózaton belüli beszélgetést is tartalmazó csomagok terjedése nyomán az előfizetők kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgetnek vezetékes telefonról, mint mobiltelefonról. Az összes telefonbeszélgetésre fordított idő több mint háromnegyedét mobilkészülékekről indított hívások tették ki.


Az internet-előfizetések száma folyamatosan emelkedett

Az internetpiac bővülése folytatódott, március végén az internetszolgáltatók száma 418 volt, 5-tel több, mint egy évvel korábban. A piac tovább koncentrálódik, 13 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90%-át. Az internet-előfizetések száma 2011 március végén már meghaladta a 3,4 milliót, ez ötödével több, mint 2010 ugyanezen időpontjában. A dinamikus fejlődés a szolgáltatók közötti éles technológiai és árversenynek is köszönhető. A vezeték nélküli szegmens egy év alatt 39%-kal bővült. A nagymértékű változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet, e szolgáltatási területen a növekedés 44%-os volt. Az összes internet-előfizetés 40%-a a mobilkategóriába tartozott, részaránya egy év alatt 7 százalékponttal növekedett.

A vezetékes internet két legjelentősebb típusa közül egy év alatt a kábelhálózatos előfizetések 11%-kal gyarapodtak, míg az xDSL-előfizetések csoportja kisebb mértékben csökkent. A széles sávú (kábeltévés és xDSL-) internetre történő előfizetések száma egy év alatt 5%-kal nőtt. Egyelőre nem képvisel nagy részarányt, de éves szinten 32%-kal bővült az egyéb - például a LAN- (optikai) internetet is magába foglaló - kategória előfizetéseinek mennyisége.


Az internet-előfizetésekből származó nettó árbevétel millió forintban - egyértelmű a stagnálás

Az összes előfizetésen belül 2010 I. negyedévének végéhez képest eltűnőben van a betárcsázós (kapcsoltvonali és ISDN együtt) csoport. A kábeltévés- és az xDSL szegmens részaránya 2, illetve 5 százalékponttal csökkent, eközben a vezeték nélkülié 6 százalékponttal lett magasabb. Az előfizetéses internetszolgáltatásból származó nettó árbevétel 2011 I. negyedévében megközelítette a 34 milliárd forintot, ami folyó áron 1%-kal volt több az egy évvel korábbinál. Az árbevétel változása nem tükrözi az előfizetések számának dinamikus bővülését, köszönhetően az akcióknak (például ingyenes hónapok, 3 terméket egy csomagban, azaz internetet, televízióval illetve telefonnal együtt, olcsóbban kínálva) és a díjak mérséklődésének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • egynyári üröm #1
    helyes! legyen még olcsóbb és még expertebb a netszolgáltatás!