Berta Sándor

CDF - új formátum digitális interaktív dokumentumokhoz

A Wolfram Research nevű cég egy új interaktív digitális dokumentumokhoz használható formátumot fejlesztett ki, amelynek neve Computable Document Format (CDF). A vállalat azt szeretné, ha a CDF világszerte elterjedne.

A matematikai programok készítésével foglalkozó Wolfram Research új területre merészkedett. Conrad Wolfram, a társaság társalapítója, illetve stratégiai és nemzetközi fejlesztésekért felelős vezetője elégedetlen a jelenlegi digitalizálási folyamatokkal, és szerinte napjaink tudományos anyagai, tankönyvei meglehetősen élettelenek. Ezért jött az ötlet a Computable Document Format kidolgozására. A CDF fájlok célja, hogy ne csak elkészített prezentációkat tartalmazzanak, hanem lehetővé tegyék, hogy a felhasználók akár saját kísérleteket is végezhessenek a fájlokban bemutatott modellekkel.


S hogy mindez miként néz ki a gyakorlatban? Nos, egy nyugdíjösszegekről szóló CDF formátumú kimutatásban nem csak azt látja az illető, hogy 67 éves korában mennyi nyugdíjat fog kapni, hanem azt is, hogy az életkor eléréséig pontosan mennyi pénzt fog keresni. Megnézheti, hogy miként változik a nyugdíja akkor, ha kisebb fizetést kap, vagy ha korábban megy nyugdíjba. Egy másik példa, hogy egy céges kimutatásban a negyedévekre vonatkozó eredmények automatikusan előtérbe kerülnek, ha a felhasználó az adott negyedévre kíváncsi, vagy ha két negyedév adatait akarja összehasonlítani.

Bár egy ilyen jelentés akár HTML5-ben vagy egy Flash fájlban is elkészíthető, azonban Conrad Wolfram meg van győződve arról, hogy a CDF jobb, mint a PDF, a Flash, a HTML5 és a TeX. Vagyis megelőzi az összes jelenleg használt digitális publikálási formátumot. A cég először tudományos kiadókat akar megnyerni a CDF támogatására. A megoldás a fizikusok vagy a matematikusok számára vonzó lehet, míg a kiadók bevételi forrást láthatnak az új formátumban. A CDF formátumú fájlok lejátszásához van egy külön szoftver, ez egyaránt telepíthető Linuxra, Windowsra és Mac OS X-re. Ennek a segítségével akár a portálokba beágyazott CDF fájlokat is lehet használni.

A Wolfram Research azonban nem elégszik meg ennyivel, hanem augusztusban megjelenteti a CDF webalapú verzióját is, amit napjaink népszerű böngészőiben lehet majd alkalmazni, külön programok telepítése nélkül. Emellett elérhető lesz egy CDF-készítő eszköz is, így a digitális interaktív dokumentumok készítése gyerekjátékká válhat.

A CDf egyaránt vonzó lehet az oktatásban és a kutatásban dolgozók számára, s új szintre helyezheti a matematikát, a fizikát és a kémiát. "A kormányok világszerte 500 milliárd dollárt költenek kutatásokra és egyszerű dokumentumokat kapnak cserébe. Nem kell ugyanúgy dolgoznunk, mint 300 évvel ezelőtt" - szögezte le Conrad Wolfram. A szakembernek nem ez az első informatikai fejlesztése, hiszen 2009-ben mutatta be a Wolfram Alpha nevű keresőmotort, amely megpróbálja megérteni a felhasználók által feltett kérdéseket és precízen kiszámolni a feleletet. A Wolfram Alpha rendkívül sikeres lett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!