MTI

Vizsgálja az EU az internetes fizetések piacát

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság annak megállapítására, történnek-e visszaélések vagy versenytorzítások az internetes fizetések ágazatában az unióban.

Brüsszeli források szerint az Európai Unió végrehajtó testülete egy panasz nyomán azt vizsgálja, van-e akadálya annak, hogy új cégek hasonló tevékenységgel bejussanak a piacra. Nem közölték, honnan származik a panasz. A bizottság elsősorban az európai banki üzletág fizetési műveletekkel kapcsolatos döntéshozó és koordinációs testülete, az Európai Fizetési Tanács (EPC) szabványosítási törekvéseit elemzi.

Joaquín Almunia, a versenyügyekért felelős bizottsági tag hangoztatta, hogy általánosságban támogatja a szabványok alkalmazását, mert az ösztönzi a versenyt, ugyanakkor biztosítani kell, hogy az egységesítési eljárás nem jár szükségtelen korlátozásokkal. Ez a fogyasztóknak és az internetes kereskedőknek is érdeke, mert a piacra jutás nehezítésének az árak emelkedése lehet az eredménye.

Az EPC - akárcsak a brüsszeli bizottság - az egyik leglelkesebb támogatója az úgynevezett egységes európai fizetési övezet létrehozásának. Tagjai közé olyan pénzintézetek tartoznak, mint a Deutsche Bank, a Citigroup, a Banco Santander, a Barclays Bank, a BNP Paribas, a Crédit Agricole. Az internet növekvő használata sürgetővé teszi, hogy az elektronikus fizetési megoldásokat minél biztonságosabbá és hatékonyabbá tegyék - hangoztatta Almunia. A bizottság vizsgálata alapos lesz, de nem jelenti azt, hogy bármelyik szereplőt is már most szabálytalansággal vádolnák - derül ki a brüsszeli közleményből. Az ilyen típusú vizsgálatra az uniós szabályok szerint nincs határidő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!