Napi Online

Twitter-alapú befektetési alapot indítanak Londonban

Egy Derwent Capital Markets nevű londoni cég saját közleménye szerint elindítja a világ első olyan hedge fund-ját, amely az egyes részvényekkel kapcsolatos várakozásokat a Twitter nevű internetes mikroblog-oldal adataira alapozva méri majd fel.

Az ezzel a módszerrel gyűjtött infomációk ugyanis egyes elméletek szerint jól jelzik előre a részvényárak mozgását, ezt igyekszik majd kihasználni a 25 millió forintos (28,4 millió eurós) méretű alap. "A befektetők nagy része évek óta elfogadja, hogy a pénzügyi piacokat a félelem és a mohóság mozgatja. De eddig sohasem áll rendelkezésünkre az a technológia és adatbázis, amely lehetővé teszi, hogy az emberi érzéseket számszerűsítsük" - mondja Paul Hawtin alapkezelő. A Twitter-üzenetek valós idejű elemzésével szerinte meglehetősen átfogó kép nyerhető a pénzügyi piacok aktuális hangulatáról.

Bár a rendszer elemzése, visszamenőleges tesztelése jó eredményeket szolgáltatott, százszázalékos pontosságban nem lehet reménykedni - mondják más szakemberek. A Twitteren alapuló részvényelemzés módszerét egyébként a Müncheni Műszaki Egyetemen fejlesztették ki, és az adatokat a tweettrader.net oldalon a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik. Naponta több ezer üzenetet (tweet-et) elemeznek ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!