SG.hu

Milliárdokat kaptak magyar tech-cégek

Molekuláris farmakodiagnosztika, 3DVR termék, biztonságos mobiltelefonon keresztüli vásárlás, internetes ajánlórendszerek, melyek meghódíthatják a nemzetközi piacokat is.

A PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő az OTP Kockázati Tőkealap I.-en keresztül négy vállalat esetében több mint 1,2 milliárd forint értékű tőkekihelyezésről döntött a közelmúltban. Ezzel az alap befektetéseinek száma tízre emelkedett, tőkekihelyezése elérte a 3 milliárd forintot, melyet megkötött befektetési szerződései értelmében meglévő portfólió társaságai irányában opcionálisan további 750 milliós tőkeemeléssel egészíthet ki.

Az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion középtávú stratégiai célja, hogy a régió kockázati tőkepiacán vezető piaci pozíciót érjen el. A társaság által kezelt kockázati tőkealap a célkitűzéseit oly módon kívánja megvalósítani, hogy befektetései hozzájáruljanak a magyarországi kis- és közepes vállalkozások fejlődéséhez, az innovációs folyamatok felgyorsításához és a kutatási vagy fejlesztési szakaszban lévő találmányok, vagy más, újszerű üzleti koncepciók és folyamatok megvalósulásához, azok széles körű elterjedéséhez az üzleti szférában. Ennek megfelelően változatos portfóliót igyekszik kialakítani a hazai innovatív KKV piacon: az elmúlt befektetési döntésekkel a biotechnológiai, IT - számítástechnika, szoftverfejlesztési és egyéb technológiai fejlesztési iparágakba invesztált.

A PortfoLion Zrt. 400 millió forintos tőkebefektetésről szerződött a Leonar3Do-val. A Leonar3Do a világ első 3DVR (háromdimenziós virtuális valóság) desktop terméke. Lényege, hogy a közönséges számítógépek kétdimenziós munkakörnyezetét 3D konfigurációvá egészíti ki, amellyel virtuális teret tud létrehozni és három dimenzióban megjeleníteni a monitor előtti térben. A felhasználó a Leonar3Do 3D szemüvegének és a térbeli egérként szolgáló madárnak a segítségével, a kurzorral mozgatva, kiemeli a monitor síkjából az ott megjelenített objektumot.

Azonban a Leonar3Do nemcsak a 3D megjelenítést teszi lehetővé, hanem a térbeli beavatkozást is, ami új területeket nyit meg a 3DVR-piacon a termék hasznosítására. A Leonar3Do-megoldás forradalmian új, amely széles potenciális felhasználási területtel rendelkezik. A Leonar3Do piaci áttörését az biztosítja, hogy a virtuális valóságot, mint a kreativitás új interaktív lehetőségét hozzáférhetővé teszi a köznapi gyakorlatban. A tőkebevonás célja a sales és marketing stratégia finanszírozása, a piaci fejlesztések és szoftveres megoldások biztosítása, valamint a nemzetközi piacra lépés támogatása.

A PortfoLion 400 millió forint tőkét fektetett be a Cellum Global Zrt.-be. A Cellum csoport a magyar mobilkereskedelmi piac egyik legjelentősebb résztvevője. Az infokommunikációs ipar innovatív szereplőjeként olyan technológiákat fejleszt, amelyek biztonságossá és könnyebben használhatóvá teszik a mobiltelefonon keresztüli vásárlást. A társaság szorosan együttműködik a három nagy mobilszolgáltatóval, így szolgáltatásaival több millió magyar mobiltelefon-felhasználót ér el. A Cellum fejlesztései az m-commerce minden területét lefedik, termékei a banki szférától a szolgáltatási és kereskedelmi területen át a kormányzati, egészségügyi és közigazgatási szektorig mindenkinek nyújtanak megoldásokat. A cégcsoport ma több mint havi egymillió biztonságos mobil tranzakciót kezel Magyarországon. A gyors, egyszerű, olcsó és biztonságos fizetési módszer ugyanakkor vonzó a kelet- és közép-európai térség más országaiban is, a PortfoLion befektetésének segítségével ezek a piacok nyílnak meg a Cellum előtt.

A PortfoLion Zrt. 300 millió forintos tőkebefektetésről kötött megállapodást a Gravity R&D Kft-vel. A Gravity internetes ajánlórendszerek fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozik. A társaság személyre szóló tartalom- és termék-ajánlásokat nyújt alapvetően négy területre fókuszálva: IPTV szolgáltatók, e-kereskedelem területe, Internetes tartalomszolgáltatók és Internetes hirdetők részére. A személyre szabott ajánlás az egyik legfontosabb technológiai fejlesztési prioritás az e-kereskedelem piacán. A kifejlesztett ajánlórendszerek képesek szignifikánsan növelni a szolgáltatást kínáló szolgáltatók forgalmát, illetve az internetes portálokon eltöltött időt, ami közvetve, a reklámbevételeken keresztül térül meg az ajánlórendszer használóinak.

A piacon használatos tesztekkel jól mérhető statisztikák alapján az ajánlórendszerek 5-12%-os forgalomnövelésre képesek. Az ajánlórendszerek előnye a felhasználó számára a személyre szabott ajánlás. A felhasználók szokásait, implicit jelzéseit alapul vevő ajánlómotor képes arra, hogy az ajánlások megadásánál figyelembe vegye az egyes felhasználók keresési szokásait, beépítse azokat a jövőbeni ajánlásaiba (tanuló algoritmus), ezzel még személyre szabottabbá, specifikusabbá téve a szolgáltatást. A befektetett összegből a társaság a nemzetközi terjeszkedést és sales tevékenységet kívánja finanszírozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #1
    400 millió a Leonardónak...
    no comment...