Berta Sándor

Újra 675 000 dolláros pénzbüntetés fenyegeti Joel Tenenbaumot

Egy fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy hatályon kívül helyezi azt az ítéletet, amely a tizedére mérsékelte a fájlcserélőre kiszabott korábbi pénzbüntetését. Így Joel Tenenbaumnak elvileg 675 000 dollárt kellene fizetnie a letöltött 30 zeneszám után.


Joel Tenenbaum
Az új fordulatról az Electronic Frontier Foundation (EFF) és a Torrentfreak számolt be. A Sony BMG Music Entertainment és Joel Tenenbaum közötti ügy immár hat éve tart. A fiatalember 1999 és 2007 között összesen 30 darab, a szerzői jog által védett dalt töltött le a KaZaA rendszeréből, majd azokat terjesztette. A Bostoni Egyetem hallgatója elismerte a tettét. Az első fokon eljáró bíróság ezért 675 000 dolláros pénzbüntetést szabott ki rá 2009 augusztusában, amit azonban tavaly júliusában Nancy Gertner szövetségi bíró a tizedére csökkentett.

Gertner akkor kijelentette, hogy az eredeti ítéletben meghatározott 675 000 dolláros pénzbüntetés alkotmányellenes és teljességgel elfogadhatatlan volt. A bíró hozzátette: a 67 500 dolláros összeg még mindig elég magas ahhoz, hogy elriassza az embereket az illegális fájlcseréléstől és hogy megfelelő mértékben kártalanítsa az érintett lemezkiadókat. E határozat ellen mind Tenenbaum, mind a Sony BMG érdekeit védő Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) képviselői fellebbeztek.

Ugyan úgy tűnhet, hogy az új ítéletnek a RIAA örülhet, az ördög ezúttal is a részletekben rejlik. A fellebbviteli bíróság ugyanis hangsúlyozta, hogy elfogadhatónak tartották volna a pénzbüntetés csökkentését, azonban azt már nem, hogy Nancy Gertner az indoklásban az alkotmány bizonyos pontjaira hivatkozott. Erre ugyanis semmi szükség sem volt, szerintük a bíró ezt elkerülhette volna. A 675 000 dolláros pénzbüntetés egyébként finoman szólva is nevetséges és abszurd, lévén az iTunes rendszerében bárki megvásárolhat egy nótát már 99 centért is. A per mindenesetre folytatódik és még csak megjósolni sem lehet, hogy mikor és hogyan kerül majd pont az eljárás végére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • llaszlo #20
    Az még lemaradt, hogy diplomásként. Egyébként kb 80-100e USD körül keresnek akinek már jobb munkája van. Az alacsonyabb szinten lévő keres úgy 50e körül.
  • llaszlo #19
    Az átlagos amcsi kereset évi 100-150e USD. Na nem a putri lepukkant kisvárosokban, meg falvakban sőt a nagyvárosokban még több. Szóval 6-7 év alatt kiperkálja ha nem költ másra. :)

    Ez az egész egy nagy baromság és értelmetlen az egész. A sok idióta jogvédőt meg le kellene lőni.
  • rika #18
    Arra azért kíváncsi volnék,hogy ezt a 675000 dollárt miként számolták ki.
  • Doktor Kotász #17
    "Naaaaaaa, ez azért túl durva."

    Embereket éveken keresztül meghurcolni, hogy a végén anyagilag ellehetetlentsék kriminalizálva a hétköznapi tettét, hogy nűnözőként kezelhessék, az a durva.

    A bűntetésnek pedig minden kevés lenne, ami ennél elnézőbb. Ezek embereken keresztülgázoló férgek. Ezek az emberek élősködő tetvei a társadalomnak.
    Ezeknek az embereknek a létezése önmagában károstja a társadalmat.
  • pasi29uk #16
    +1
    Mindenkori büntetési tételeket az anyagi állapothoz igazítanám. Vagyis a szegény embert büntessük 100 dollárra a gazdagot 100.000re...
  • pasi29uk #15
    Én nem b@sznám meg ahogy te írtad inkább kötelzném éket, hogy olyan lehetőséget biztosítsanak a számára, hogy jóvá tehesse a hibát.
  • Tetsuo #14
    Ha ezt Magyarorszagra vetitjuk, akkor a politikusok es a nagy uzletemberek joreszevel igy kene banni, amiert a magyar lakossagot tettek tonkre teljesen.

    Annyit hozzateve, hogy Amerikaban nem kell megfizetnie a sracnak a buntetest, hanem siman csodot jelent es nullarol indul. ;) Ott van olyan, hogy szemelyi anyagi csod lehetosege.
  • Magiszter #13
    Ha szabadlábon védekezhet akkor átszökhet Kanadába vagy Mexikóba és ennyi. Tudják hogy nincs cirka 150 millió forintja az ürgének a zsebében, hisz látják a számláját meg a nevére írt dolgokat. Meg hogy egy átlagos amcsi keresettel kb 20 év mire megkeres ennyit, de úgy hogy nem költött egy vasat sem. Tehát ha most egyetemista (~20 éves), akkor legközelebb 40-45 éves korában lehet csak saját vagyona, ha tényleg megfizettetik ezt vele. Igazából tényleg kaphatott volna 20-30 év börtönt is letöltésért. Zeneszámonként 1 év.

    "Igazságszolgáltatás" for president!
  • Mr Nagy #12
    Azért nagyot nézett volna a bíróság, ha a csávó másnap hiánytalanul átutalja a büntetést!
    Hiszen számukra is nyilvánvaló, hogy a bírság összege irreális, és akkor meg az lett volna a gyanús, hogy honnan van ennyi pénze? Képesek lennének ezért is külön basztatni.
  • 12346 #11
    Ok, kirakat per. De ha ezt az összeget valóban be akarnák hajtani a csókán, akkor a Kotász által leírtak semmivel sem durvábbak az ítéletnél.