Berta Sándor

Tizedére csökkentették Tenenbaum pénzbüntetését

Egy amerikai szövetségi bíró 675 000 dollárról 67 500 dollárra mérsékelte a 30 zeneszám illegális letöltése miatt perbe fogott Joel Tenenbaum bostoni egyetemi hallgató pénzbüntetését.

Nancy Gertner szövetségi bíró kijelentette: az eredeti ítéletben meghatározott 675 000 dolláros pénzbüntetés alkotmányellenes és teljességgel elfogadhatatlan volt. A bíró hozzátette: a 67 500 dolláros összeg még mindig elég magas ahhoz, hogy elriassza az embereket az illegális fájlcseréléstől és hogy megfelelő mértékben kártalanítsa az érintett lemezkiadókat. Tenenbaum még 1999 és 2007 között töltött le összesen 30 zeneszámot a KazaA fájlcserélő hálózatból. A Bostoni Egyezem hallgatója a bíróság előtt elismerte a letöltések tényét.

A fiatalember ügyvédei az eredeti ítélettel egyáltalán nem voltak megelégedve, azt túlzónak és elnyomónak nevezték. Azt kérték a bíróságtól, hogy van rendeljen el új eljárást vagy gyökeresen mérsékelje le a kártérítés mértékét. A mostani határozatban kihirdetett 67 500 dollár még mindig a törvényben előírt minimális kártérítés háromszorosa. Nancy Gertner elutasította egy új eljárás lefolytatását. A bíró azzal indokolta a magas összeget, hogy sajnos az 1999-ben hatályba lépett Digital Theft Deterrence Act jogszabályt nem a fájlcserélők elrettentésére alkották meg és nem teszi lehetővé az arányos büntetések kiszabását. A kérdésben ezúttal azonban nem ő, hanem az esküdtek döntöttek.

Tenenbaum az ítélethirdetés után úgy nyilatkozott: boldog, hogy a bíró alkotmányellenesnek találta az esküdtek által eredetileg kiszabott pénzbüntetést és azt zeneszámonként 2250 dollárra mérsékelte. A fiatalember ugyanakkor hozzátette: ezt az összeget sem képes kifizetni. Ráadásul a dalonkénti 2250 dollár azért is nevetséges, mert egy nótát 99 centért bárki megvásárolhat az iTunes rendszerében.

Az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) képviselői egyáltalán nem voltak megelégedve Gertner ítéletével, ugyanakkor azt egyelőre nem közölték, hogy fellebbeznek-e a döntés ellen vagy sem. A Tenenbaumot védő Harvard-professzor, Charles Nesson is azt mondta, hogy még mindenképpen egyeztet a védencével arról, hogy fellebbezzenek-e vagy sem. Január végén egy másik szövetségi bíró megváltoztatott egy hasonló ítéletet. A négy gyermekét egyedül nevelő, 32 éves amerikai édesanyára, Jammie Thomas-Rassetre az esküdtek 1,9 millió dolláros pénzbüntetést szabtak ki 24 letöltött zeneszám miatt. A bíró az összeget 54 000 dollárra mérsékelte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JoinR #44
    Tőlem aztán élhetnek abból, ha tudnak :))
    A régi valódi művészek (zeneszerzők, költők, stb.) jó része igen nagy szegénységben élt...mégse érdekelte őket, mert arra áldozták az életüket, és úgy is boldogok voltak. Ha nem lenne profit-orientáltság a mai "művészetben", akkor nem lenne értelme ellopni sem őket. Persze ennek manapság semmi realitása nincs, de attól még ne próbáld nekem bemagyarázni, hogy ez így jó csak azért, mert így van.
    Többiben egyetértünk.
  • bippo #43
    Valahol olvastam, hogy fricskából csináltak belőle direkt egy torrent packot. Gondolom hamar meg lehetne találni. Tracklista meg csak van hozzá.
  • tmisi #42
    Nem mondta senki, hogy az a 30 zeneszám két GYÁRI albumon volt rajta. Lehet mindegyik más előadó és az már 30 CD. Online zeneáruházakban persze lehet, számokat venni egyenként is, de nem a Balkánon.

    M2: ez a baj ezzel a kurva warezzal, hogy a legjobban akkor jársz jól ha mindent megveszel és SEMMIT nem töltesz le, mert hiába veszem meg a jobb játékokat, zenéket, filmeket, ha a többi meglesz másoltan és akkor ugyanúgy lehúznak (ha akarnak) max kevesebbre. Tipikus példa: mindegy hogy 2 bankot rabolsz ki, vagy 20-at, úgyis sittre kerülsz, max nem ugyanannyi évre, de gondolom legtöbbünknek már az 1 hónap is sok lenne. :D

    Apropó nem tudja valaki, mi volt az a 30 zeneszám? Márcsak hogy tudjam olyan előadókról van szó, akik meg is érdemlik a pénzt (már ha megkapják).
  • M2 #41
    A srác egyszerűen mulya volt, nem szólt, hogy nem a jogdíjakat szeretné megvenni!
    (a bünti teljesen fedezi az előállítási költséget)
    Most mehet drogot csempészni a producereknek, hogy összejöjjön a pénz - itt az új amerikai maffia, csak még nem a nevén nevezik.

    Arányok: a pesti metrón bliccelésért azt mondaná az ellenőr: "Most 6,5 millió forintra megbüntetem... na jó, legyen csak 650 ezer, de azt már tényleg fizesse be!".
  • DeviloftheHell #40
    akkorse itélték volna ártatlannak ha nem vallja be levan ott mind fizetve ilyenkor
  • Merces #39
    ..az esküdtek csak arról szavazhatnak, hogy bünös,vagy ártatlan a büntetés, kártérités mértékét a biró határozza meg.A srác meg beismerte hogy letöltötte a számokat,ezután elég fura lett volna ha ártatlannak itélik.
  • Sir Quno Jedi #38
    30 zeneszám = két album = 10eHUF kisértékű bolti lopás, egy napot sem kell ülnie és kártérítést sem kell fizetnie szvsz. Csak ő volt olyan butus, hogy letöltötte inkább, mert az kényelmesebb és 1xűbb...
  • andersh #37
    Lehet jobban járt volna ha bemegy a boltba és ellopja.
    Gondolom most már ez lesz a trend, így tizedannyi bírságot se kapna :D
  • who am I 7 #36
    @illetve hogy egy ellopott almáért igazságos levágni valakinek a karját.@

    Ez az egyik.A másik az, ahogy elnézem elég sok LOPÁST obégató mókus van itt a fórumon,aki nincs "tisztában" a lopás FOGALMÁVAL.Ennek tudatában, elég viccesen hat az okoskodásuk...úgy, h még alapvető dolgokat nem tudnak.De nem baj...úgyis sok a hülye, meg sok a korrupt bíró, pénzéhes kiadókról meg már ne is beszéljük.

    Welcome to the planet EARTH.
  • HerrKiss #35
    "40ezer+ zeneszámért mennyit kapnék? :D" - nem tudom, de pár év múlva olvashatjuk itt az SG-n, már nyomozzák az IP-det :D :D