Alex

Évente 114 milliárd dollárt zsebelnek be a kiberbűnözők

A Norton beárazta a globális kiberbűnözést: szerintük ez 114 milliárd dollárt jelent évente. Magyarországon az elmúlt évben közel 900 ezer felnőtt esett áldozatul valamilyen számítógépes bűnözésnek, amely 7 milliárd forint pénzbeli és 14 milliárd forint időbeli veszteséget okozott az áldozatoknak.

Globális szinten az elmúlt évben 431 millió felnőtt tapasztalt online bűncselekményt, a pénzügyi és időbeli veszteség pedig összesen 338 milliárd dollárt tesz ki. Ez az összeg több, mint a világ marihuána, kokain és heroin együttes fekete kereskedelme. A tanulmány szerint az internetező felnőttek kétharmada (69 százalék) életünk során esett már a kiberbűnözők csapdájába. Másodpercenként 14 felnőttet ér online támadás, ez pedig naponta több, mint egymillió áldozatot jelent. Magyarországon sincs másképpen a helyzet: nálunk az internethasználók 70 százaléka találkozott már valamilyen formában a kiberbűnözéssel, és óránként több mint 100 áldozatot szed az internetes bűnözés.


A felmérés adatai szerint idén először fordult elő, hogy az internetező felnőttek 10 százaléka mobiltelefonon keresztül esett online bűnözés áldozatává. Sőt, a 16. Internetbiztonsági Tanulmány (ISTR) jelentetése szerint, 2010-ben 42 százalékkal nagyobb volt a mobil sebezhetőség 2009-hez képest - ez annak a jele, hogy a kiberbűnözők a mobiltelefonokra kezdenek összpontosítani. Az új mobil operációs rendszerek sebezhetőségének száma 115-ről 163-ra nőtt 2010-ben. A mobilfenyegetések mellett a közösségi hálózatok és a védelem hiánya okozza többnyire a számítógépes bűnözés növekedését.

A tanulmány kimutatta, hogy azok a 18 és 30 év közötti férfiak, akik interneteznek mobiltelefonjaikon, sokkal valószínűbben válnak áldozattá: ebből a csoportból ötből négyen (azaz 80 százalék) tapasztaltak már kiberbűnözést. Globálisan a leggyakoribb - és kivédhető - típusú fenyegetések a számítógépes vírusok és a rosszindulatú programok, ilyen jellegű támadásokkal a válaszadók 54 százaléka találkozott már élete során. A vírusokat az online csalások követik 11 százalékkal, valamint az adathalász támadások 10 százalékkal.


Az év elején az ISTR tanulmány szerint a Symantec, több, mint 286 millió egyedi rosszindulatú programot azonosított, ami 19 százalékos növekedést jelent a 2009-es adatokhoz képest, amikor 240 millió volt ez az arány. Magyarországon is a vírusok és kártevők állnak az élen (60 százalék), második és harmadik helyen az online szexuális zaklatás és a profillopás található, előbbi 11 százalékkal, utóbbi 8 százalékkal.

“Komoly ellentmondás van abban, ahogy az emberek az online bűnözésre tekintenek. A kiberbűnözés sokkal gyakoribb, mint azt az emberek gondolnák. Az elmúlt 12 hónapban a megkérdezett felnőttek közül háromszor annyian estek kiberbűnözés áldozatává, mint fizikai bűncselekménynek, mégis kevesebb, mint minden harmadik válaszadó gondolja úgy, hogy nagyobb annak az esélye, hogy a kiberbűnözés, mint hogy offline bűncselekmény áldozatai lennének a következő évben. És míg a válaszadók 89 százaléka egyetértett aban, hogy többet kell tenni annak érdekében, hogy a kiberbűnözőket az igazságszolgáltatás elé vigyék, az ellenük való küzdelem közös felelősség. Ez mindannyiunktól megköveteli, hogy éberebbek legyünk, és nagyobb hangsúlyt fektessünk az online biztonságra" - mondta Gombás László, a Symantec magyarországi képviselője.

A tudatosság és a cselekvés közötti eltérést alátámasztja az a tény, hogy míg a válaszadók 74 százaléka azt mondja, hogy tisztában van a kiberbűnözéssel, sokan nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket. A felnőttek 41 százalékának nincs naprakész biztonsági szoftvere, amely megvédené a személyes adatait internetezéskor, és kevesebb, mint felük ellenőrzi a hitelkártya nyilatkozatait rendszeresen a csalások kiszűrésére (47 százalék), 60 százalék pedig nem használ összetett jelszavakat, vagy nem változtatja őket rendszeresen. Azok közül, akik mobiltelefonon keresztül interneteznek, csak 16 százalék telepíti a legfrisebb mobilbiztonsági szoftvereket, a magyar felnőttek 37 százaléka pedig semmilyen óvintézkedést nem tesz a telefonon történő internetezés biztonsága érdekében.

A magyar felmérés 2011 augusztusában készült 500, 18 és 65 év közötti felnőtt megkérdezésével. Az extrapolációs eredmények a 24 országot tartalmazó felmérés alapján készültek, melynek során 18-64 év közötti felnőtteket kérdeztek meg. A globális adat súlyozott, hogy biztosítsa, hogy minden ország egyenlően szerepel a mintában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #4
    Kivancs vagyok, hogy a symantec-nel hany ember fogalkozik azzal, hogy a munkajuk kovetkezmenyekent szukseg legyen az altaluk "felkinalt" vedelemre?
    A gumis esete aki felszorja a kornyeket uszeggel .......
    Erre volt mar vizsagalat ?
  • Rotyoka #3
    Hidd el egy programot sokkal nagyobb tudás megírni mint egy kocsit összerakni.

    Mellesleg én sem tudom kifizetni a sok szart, de ha legvégül mindent betiltanak valahogy (lehetetlen de tegyük fel hogy igen), akkor a linux hírtelen uralkodó lesz a piacokon.
  • l300d #2
    csak erdeklodes keppen kerdem ez is annyira hiteles szamigalas mint az hogy evente 5-10 ezer dollar kart okozok zene film jatek prgramok satobbi letoltesevel? Szeretnek szolni ezeknek az okos kiszamolos idiotaknak hogyha nem tudnam letolteni akkor se tudnek 10 ezer dollart kolteni evente ilyensmire ugyanis es most fogtok meglepodni nincs ennyi penzem barmilyen furcsan is hangzik. Ellenben viszont ha egyszer osszejonne es remelem osszejon hogy betiltsanak minden letolto programot akkor a hirtelen keletkezo sok szabadidomben majd lesz idom azon gondolkodni hogy addig amig en 300 eurot keresek azzal hogy alaktreszeket gyartok a masik meg megir 1 rohadt programot es elverna hogy az egesz vilag kifizesse es elete vegig megeljen belole es keres havonta 3-5 ezer eurot. Szoval a megjeleno szabadidomben majd azon fogok gondolkozni hogy hogyan verem majd szet egy kiskalapaccsal az osszes jogvedo kiado rohadt hajas fejet:)
  • nlght #1
    és mégis hogy árazták be h mennyibe kerül 1 óra időveszteség egy átlagos embernek? csak nem a mozijegy árából? :)