Berta Sándor

Már a szabad programok kódjaiba is rejtenek vírusokat

A szabad szoftverek fejlesztőinek növekvő problémát jelent, hogy a bűnözők a kártevőik hatékony terjesztőiként tekintenek az alkalmazásaikra és módosítják azokat, majd felteszik a világhálóra. A gyanútlan felhasználók így kéretlen meglepetésekkel is szembesülnek.

A problémára július elején Ludovic Fauvet, a VideoLan Client (VLC) fejlesztőcsapatának egyik tagja hívta fel a figyelmet blogbejegyzésében. Közölte, hogy rendkívüli mértékben zavarja az, hogy ismeretlen személyek visszaélnek azzal, hogy elérhető a lejátszószoftver forráskódja. Az elkövetők a saját kódjaikat építik be a forráskódba, majd ezt a módosított alkalmazást kezdik el terjeszteni a világhálón. A gyanútlan felhasználók persze mit sem tudnak erről és rendkívül egyszerűen megfertőzhetik a számítógépüket. Utána pedig az eredeti fejlesztőket okolják a fertőzésért.

A filmek lejátszására készült VLC persze csak egyike azon termékeknek, melyeket érint a probléma. Joe Pichlmayr, az Ikarus Software számítógépes biztonsági cég ügyvezetője ugyanis rámutatott, hogy napjainkban egyre több programot fenyeget a manipulálási veszély. Az egyedüli védekezési lehetőség, ha az internetezők nem a különböző népszerű szoftverterjesztő platformokat használják, hanem az alkalmazásokat a készítők honlapjáról töltik le. "A hamisításokért felelős emberek elemzik a felhasználók szokásait. Ha egy termék nagy népszerűségnek örvend, akkor jóval nagyobb a fertőzött klónváltozatok felbukkanásának a veszélye. A fejlesztőknek tudniuk kell, hogy kik használják a programjaikat, mert csak így tudják őket jobban tájékoztatni ezekről a kockázatokról" - jelentette ki a szakember.

A fejlesztőknek nehéz dolguk van, hiszen a bűnözők személyazonosságát nehéz kideríteni, ráadásul, ha sikerrel járnak is, bármilyen jogi eljárás lefolytatása drága és hosszadalmas folyamat. Az internetezők szempontjából a legjobb védekezés még mindig az óvatosság és az, ha a készítők honlapjáról szerzik be a programokat. Emellett természetesen nem árt a vírusirtókat, a kémprogramirtókat és az operációs rendszert is rendszeresen frissíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hdo #56
    Ehehe! :D
    Most azonnal nekem adod a munkahelyi netsávszéled felét vagy különben .... :D
  • mousee #55
    psssssssszt :D

  • hdo #54
    Főnök tud róla, hogy munkaidőben sg-re jársz idiótákon röhögni? :D
  • mousee #53
    :DDDDD

    Najó, lejár lassan a munkaidő, köszöntem a vidám perceket :D
  • hdo #52
    szaralinux! mercsak! nemmegy rajta a krájzisz! :D
  • mousee #51
    Waaa fléééém :D Ottthonrajobbalinugz!!! mer csak!! :D
  • hdo #50
    Nekem fordítva, munkagépen van linux, de én mindkét rendszerrel meg vagyok elégedve ... a helyén, ott ahova való! :D
  • mousee #49
    Write only mód mi? :D

    Csak melóhelyen használok windózt, meg is van róla a véleményem, de otthon 4. éve linux fut a gépemen.

    Mekkora winfan vagyok, uramatyám....
  • scnad #48
    Látom épp letelt a meló, megjöttek a winfanok. Valahogy an egy olyan érzésem hogy egyikőtök se merne kiállni a dózerrel egy tesztre.

    No mindegy. Az osztja itt az észt aki 5400 RPM -es winyókat rak RAID0 -ba egy db. normálisabb SSD helyett, s bevallottan még életében nem látott belülről normálisabb gépet ( pls. 64 biten nem lehet soros port és hasonlók ).
  • hdo #47
    Nem hagyom, unatkozok, most jól elvagyok ezzel a majommal, és még belépőt sem kell fizetnem mint állatkertbe! :D