Berta Sándor

Új kiberbiztonsági szövetség alakult

Számos nonprofit szervezet és IT-cég új kiberbűnözés elleni szövetséget hozott létre. Az alapítók között van a Trend Micro, a McAfee, a Visa Europe és a legnagyobb brit online kereskedelmi csoport, a Shop Direct.

Az International Cyber Security Protection Alliance (ICSPA) nevű szervezet célja, hogy az eddiginél sokkal hatékonyan harcoljon a kiberbűnözés ellen, jobban felkészítse az esetleges problémákra a döntéshozókat és elősegítse a különböző cégek, szervezetek és kormányok közötti kiberbiztonsági együttműködést. Ez utóbbi kapcsán az ICSPA azonnal együttműködési megállapodást kötött az Europollal. "Még arra sincsenek sem európai uniós, sem pedig globális szabványok, hogy milyen képzésen kell szerepelnie egy kiberbűnözés elleni egységnek" - ecsetelte az egyik problémát John Lyons, az ICSPA vezérigazgatója.

A Trend Micro illetékesei más problémákra is rámutattak. Jelenleg bizonyos internetes fórumokon 550 euróért lehet megvásárolni egy európai uniós útlevelet, míg egy brit jogosítvány ára 350 euró. A banki adatokhoz még olcsóbban hozzá lehet jutni. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a különböző cégek, szervezetek rendelkeznek a megfelelő információkkal, de nincs meg a hatékony információáramlás, vagyis ezek az adatok nem jutnak el gyorsan az illetékesekhez. A nyomozók gyakran túl kevés információt kapnak meg és ráadásul azok is túl későn érkeznek be.

"A legjobban az érintett vállalatok mutathatják be, hogy milyen online támadásokkal találkoznak. Emellett ugyanolyan fontos, hogy a szakembereket jobban képezzék ki. Az amerikai igazságügyi minisztérium tanulmányából kiderült, hogy a nemzetbiztonságot veszélyeztető akciókkal foglalkozó FBI-ügynökök 36 százaléka nem képes felnőni a feladatához. Ha már egy olyan hivatalnak, mint az FBI is ilyen problémái vannak, akkor ez a helyzet hatványozottabban sújthat másokat" - közölte Jon Lyons.

Az ICSPA célzottan akarja segíteni a hivatalokat. "Le fogunk ülni az Europol képviselőivel és kielemezzük, hogy melyik európai uniós kiberbűnözés elleni egységeknek van szükségük leggyorsabban támogatásra. Eközben azt is megvizsgáljuk, hogy mely segítségek lehetnek a leghatékonyabbak, ezek lehetnek oktatási módszerek éppúgy, mint pénzügyi támogatás. Utóbbi esetében azok a cégek is szerepet vállalhatnak a kiberbűnözés ellni harcból, amelyek nincs tapasztalatuk ezen a területen"- emelte ki a szakember.

A szervezet vezetője végül leszögezte: a Kaspersky Labs vagy az F-Secure nagyon értékes partnerek lehetnének a számukra, de ugyanez igaz a Hewlett-Packardra és a HSBC-re is. Azt remélik, hogy ha ezek a vállalatok meg fogják ismerni a tevékenységüket, akkor csatlakozni fognak a szövetséghez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!