Berta Sándor

A G20 elé kerülhet a kiberbiztonság kérdése

A befolyásos államok kormányainak a jelenleginél erősebben kellene lobbizniuk azért, hogy a kiberbiztonság kérdése felkerüljön a G20 és más fontos konferenciák napirendjére.

Peter Coroneos, a Nemzetközi Internetipari Szövetség társalapítója és az Ausztrál Iparszövetség vezetője szerint kiemelten fontos, hogy a világ befolyásos országai gyakoroljanak nyomást azokra az államokra, amelyek el vannak maradva a kiberbiztonsággal kapcsolatos törvények ügyében. Coroneos a Reuters hírügynökségnek elmondta: azt reméli, hogy a nagy ipari nemzetek nyomására a kisebb országok is támogatást kaphatnak a kiberbűnözés elleni programjaikhoz és felgyorsíthatják azokat. Ez az eljárás már az atomsorompó-szerződés megkötése során is sikeres volt.

A Nemzetközi Internetipari Szövetség társalapítója különösen amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy a bűnözők egyre gyakrabban használnak fertőzött számítógépekből összeállított úgynevezett botneteket. A botnetek komoly károkat tudnak okozni, függetlenül attól, hogy pénzügyi vagy politikai okok állnak a támadások mögött. A botnetek és a kártevők elleni harcba Coroneos szerint minden eddiginél erősebben be kell vonni az internetszolgáltatókat.

A különböző szűrési technológiák segítségével az internetszolgáltatók könnyen azonosíthatják a fertőzött számítógépeket. A cégek segítséget kínálhatnak a felhasználóknak PC-ik és notebookjaik megtisztításában is, Ausztráliában már tesztelik a megoldást. A felhasználók magánéletének védelmét biztosítják és a projekt eddig rendkívül sikeres. Hat hónapon belül sikerült elérni, hogy a tesztben résztvevő számítógépek 90 százaléknál a tulajdonosok betartják a hatályos biztonsági szabványokat, ezért érvelt Coroneos egy hasonló nemzetközi megoldás mellett.

"Amennyiben a kiberbűnözés ellen valóban hatékonyan szeretnénk küzdeni, akkor különböző törvényi környezetekben és a világ minden táján fel kell venni ellene a harcot. Párbeszédet kezdeményeztünk azért, hogy lássuk, ez a harc összehangoltan is megvalósítható-e" - emelte ki a Nemzetközi Internetipari Szövetség társalapítója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!