MTI

A kínai ZTE kiépítené a székelyföldi digitális infrastruktúrát

A kínai ZTE számítástechnikai nagyvállalat képviselői az elmúlt hétvégén a román távközlési államtitkár jelenlétében tárgyaltak Hargita megyei önkormányzati képviselőkkel Borszéken, a ZTE elsősorban az elektronikus ügyintézés beindításához szükséges infrastruktúra kiépítésében játszhat szerepet - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap honlapján hétfőn.

A lap cikke szerint a kínai vállalat olyan optikai hálózatot hozna létre, amely révén egyetlen kábelen keresztül jutna el a települések lakóihoz az internet, a kábeltévé és a vezetékes telefon. A tervek szerint a Hargita megye északi részének önkormányzatai 3-5 év alatt fizetnék ki a tulajdonukba kerülő rendszert. Az önkormányzatok úgy tudnák visszafizetni a befektetést, hogy a hálózatot bérbe adhatnák különböző szolgáltatóknak.

Moldován József távközlési államtitkár elmondása szerint a terveket átadták a ZTE pénzügyi igazgatójának, így csak arra várnak, hogy Kínában jóváhagyják a befektetés finanszírozását. Az információs infrastruktúra-fejlesztés Gyergyóremetén (Remetea) kezdődne el, és a kínai cég szándékai szerint egész Romániában hasonló projekteket valósítana meg.

A lapnak nyilatkozva Ovidiu Vintilával, a ZTE Románia stratégiai igazgatója elmondta, hogy a romániai tengerparton, Konstancában (Constanta) gyárat kívánnak létrehozni. Először televíziójel fogadására alkalmas felszereléseket gyártanának. Ezt követően kerülne sor bővítésre, és például mobiltelefonok előállítására is alkalmassá válna az üzem, amely összességében mintegy 150 embernek adna munkát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!