MTI

Magyarul is olvasható a Gandul román újság honlapja

Magyarul is elérhető a Gandul című román napilap elektronikus változatának egy része, miután a lapot kiadó vállalat úgy döntött, hogy a cikkek egy részét angolra, németre és magyarra is lefordíttatja.

A mérvadó országos napilapok közé tartozó Gandul kezdeményezése Romániában úttörőnek számít. A gandul.info címen elérhető elektronikus kiadás legfontosabb riportjait, elemzéseit, kommentárjait és egyes blogbejegyzéseket is lehet magyarul olvasni. A honlap jobb felső sarkában látható a három nyelvet jelképező zászló, amelyekre rákattintva megjelennek a kiválasztott nyelvre lefordított cikkek. A hét elejétől biztosított új szolgáltatást a lap olvasói közül sokan üdvözölték, de számos internetes olvasó elégedetlenségét fejezte ki. Hozzászólásaikban azzal vádolták meg a szerkesztőséget, hogy "elárulták a román nyelvet".

Claudiu Pandaru főszerkesztő szerint egy mérvadó, minőségi országos napilap számára fontos, hogy a Romániában élő jelentős létszámú kisebbség, a romániai magyarság anyanyelvén is olvashassa a Gandul híreit, de nem rejtette véka alá azon számításukat sem, hogy ezáltal Románia határain túl is növelni szeretnék a lap ismertségét - derül ki a főszerkesztőnek az Új Magyar Szó című romániai magyar újságnak adott nyilatkozatából.

A Gandul az 1989 előtti Scanteia című kommunista pártlap utódából, a rendszerváltás után számos magyarellenes cikket közlő Adevarulból nőtte ki magát úgy, hogy a szerkesztőség újságíróinak egy része kivált, és új lapot alapított. Kezdetben az újonnan alapított Gandul újságírói voltak a tulajdonosok, köztük a kiadvány szellemiségét meghatározó Cristian Tudor Popescu publicista, akit sokan Románia egyik legjobb újságírójának tartanak.

A lap irányvonala azt követően változott, hogy később a vállalkozás a PubliMedia International tulajdonába került, amelynek új tulajdonosa Adrian Sarbu román üzletember és médiaszakember lett. A lapban hangsúlyosabb szerepet kapott a bulvár, ugyanakkor időnként továbbra is közöl Magyarországot és a magyarságot bíráló cikkeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #1
    Ehun van.