MTI

Lassan halad a digitális átállás Romániában

Romániában három év áll a lakosság rendelkezésére, hogy megszabaduljon a digitális műsorszórás vételére alkalmatlan antennáktól - olvasható a bukaresti Új Magyar Szó összeállításában.

"A digitális műsorszórási stratégiák terén az európai uniós országok közül Románia maradt le a legjobban. Míg egyes államok az átállást rég megkezdték, esetleg már be is fejezték, mi még el sem kezdtük" - fogalmazott a napilapnak nyilatkozva Szász Attila, a romániai Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tagja, miután csütörtökön a testület ülésén megalakult az a munkacsoport, amely kidolgozza a digitális átállást szabályzó kormányhatározatot.

Szász Attila szerint az átállási nehézségek egyrészt azzal magyarázhatók, hogy Románia később csatlakozott az Unióhoz, és a tagállamok többségénél területileg is jóval nagyobb (Lengyelországnak területi nagysága miatt 2015-ig kell teljesen váltania). Az átállás beindulását akadályozta, hogy az audiovizuális törvényt csupán tavaly októberben módosították az európai irányelv átültetésének érdekében. Az irányelv szerint 2012. január 1-jéig az EU minden tagállamának át kell térnie a digitális földfelszíni sugárzásra.

"Fenntartásaim vannak azzal kapcsolatban, hogy ez a dátum tartható lesz-e, és ezzel nem vagyok egyedül. De természetesen meg kell próbálni" - vélekedett a CNA tagja, aki beszámolt arról is, hogy augusztustól kommunikációs kampánnyal szeretnék a fogyasztókat felkészíteni az átállásra. Az akcióban a tervek szerint a régi, fekete-fehér tévéket használó, hátrányos helyzetű családoknak kedvezményes áron, esetleg teljesen díjmentesen szerelik be a digitális adások vételéhez szükséges jelátalakítókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!