Berta Sándor

Jön a SATA Express és a mikroSSD szabvány

A Serial ATA International Organization (SATA-IO) nevű szervezet két olyan szabványt is bejelentett, amelyek hozzájárulhatnak a még gyorsabb SSD- és hibrid meghajtók megjelenéséhez.

A SATA Express - amint azt a nevéből is sejteni lehet - a SATA szoftverinfrastruktúrájának és a PCI Express (PCIe) csatlakozóknak az előnyeit ötvözi. Az új szabvány lehetővé teszi olyan eszközök kifejlesztését, amelyek a PCIe-slotokban lesznek használhatók és a meglévő SATA-s megoldásokkal kompatibilisek lesznek. Az adatátviteli sebesség 8 és 16 GBit/s között lehet majd.

A SATA Express különösen azért lehet hasznos, mert az elmúlt hónapokban egyre több gyártó jelentett be PCIe-slotba illeszthető SSD-meghajtót. Az új szabványnak köszönhetően kiküszöbölhetők az adattárolók és az alaplapok közötti esetleges kompatibilitási problémák. Mladen Luksic, a SATA-IO elnöke abból indult ki, hogy a SATA Express végleges specifikációit várhatóan az idei év végére fogadják el.

A szervezet emellett bejelentette a µSSD szabványt, amely lehetővé teszi a különösen kis méretű, még energiatakarékosabb és egyszerűbben csatlakoztatható SSD-meghajtók megalkotását. Ráadásul mindezt úgy, hogy a gyártási költségek is alacsonyan maradnak. A mikroSSD-k elsősorban az ultravékony notebookokban mutatkozhatnak majd be.

A µSSD specifikációja szerint a SATA-csatlakozójú mikroSSD-ket egy BGA-tokban helyezik el és ezt közvetlenül az alaplapra integrálják. Mindez rendkívül helytakarékos kialakítást tesz lehetővé. A SanDisk már kínál úgynevezett iSSD-meghajtót, amely megfelel a µSSD specifikációknak. Az iSSD tárolókapacitása 128 gigabájt, míg a maximális adatátviteli sebessége 6 GBit/s. A Samsung és a Toshiba vezetői már jelezték, hogy támogatni akarják az új szabványt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • philcsy #4
  "A µSSD specifikációja szerint a SATA-csatlakozójú mikroSSD-ket egy BGA-tokban helyezik el és ezt közvetlenül az alaplapra integrálják."
  Úgy látszik indul a mandula.
  A következő hír:
  "Az intel a CPU-val egybe tokozott SSD-ket gyárt, melyek DDR3-as gyorsítótárat tartalmaznak."
  És legvégül:
  "A CPU-ba költözik az SSD."
 • gkalcso #3
  A 'SATA express'-t santa expressznek olvastam először.

  Laza: Lehet, hogy a nappaliba az egyik szekrény fiókjába szánják, ahol eddig a fényképek és a videokazetták voltak? Megnézni meg a kanapén ülve a mobil kütyüvel irányítva a házimozin lehet majd?
 • Laza #2
  Az a baj, hogy manapság igen szűken mérik az extra kártyahelyeket a gépekben ... az ember betesz egy jobb hangkártyát (mert ugye az alaplapiak többsége kuka minőségű), betesz még egy SATA Raid kártyát (ha nincs az alaplapon, mint pl Nálam, hogy az 1 terrás vinyóm hw-en tükrözve legyen a rajta lévő pár száz giga családi fotóval és videóval) ... és kb itt kifújt a szabad PCI-E slotok mennyisége ...
 • kvp #1
  Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a pci express-es memoriakartyakon ezentul egy sata vezerlo lesz, amitol a kartyat sima ssd-s merevlemeznek latja minden gep, tehat a beepitett alap meghajtoprogramokkal elmegy majd. Ez kb. akkora elorelepes, amikor az usb feluleten megjelent a mass storage osztaly es onnantol nem kellett a pendrive-okat minden gepen egyesevel telepiteni.