46
  • Komolytalan
    #46
    A GC triggernek utána googlezhazok, bár ott csak azt fogom találni, hogy hogyan lehet _kézzel_ meghívni a GC-t. Jól megírt program esetén erre általában nincs is szükség, sőt vannak olyan VM-ek, ahol a GC-t kézzel nem is lehet meghívni, legfeljebb csak debug felületről (hogy a leakelést ellenőrizni tudd).

    Ahhoz hogy magától hogyan hívódik meg, hogy az adott VM-nek hány féle GC algoritmusa van (2-3 szokott lenni mindegyiknek), és mi alapján dönti el hogy ezek közül mikor melyiket futtassa, egyáltalán mikor hívja a GC-t, mikor szakítsa meg a futását - ehhez "kicsit" több kell mint amiről te tudsz. És bizony, ha te ezt a sok-sok dolgot elolvasnád a GC-ről, akkor te is tudnád, hogy akár minden memória változó hívás után is lefuthat a GC, ha a memória felhasználás túllép egy határ értéket. Házi feladat: nézd meg pl. a java VM paramétereit, és találd meg hogy mely kapcsoló befolyásolja ezt.
  • hurkaur
    #45
    ahahah, na a másik szaktekintély :`D
  • hurkaur
    #44
    "De a másodpercenként többször lefutó GC szál másodpercenként többször ellenőrzi ezeket a változókat - 100M az lehet akár több 10ezer változó is - így folyamatosan fogyasztja a CPU időt, ezzel az áramot, ami egy egyébként is szűkös kapacitású aksiból jön. "
    szuper, miután ezt itt jól megszakértetted nekünk és nagyokat mondtál, googlezz utána ennek: firefox gc trigger és nézz utána mennyi marhaságot hordtál itt össze, főleg a másodpercenként többször fut le a gc rész tetszett (ezen bekönnyeztem).
  • Komolytalan
    #43
    Látom te is read only módban vagy. Lentebb írtam, hogy vannak mobil eszközök, amikben összesen 512M memória van. Abból egyáltalán nem mind1, hogy 40 vagy 140M.
    A másik hogy a Mozilla állítása szerint egy hibás Garbage Collector miatt fogy a memória. Értsd fel vannak véve soha többé nem használt változók, amiket nem ismer fel, hogy többé nem lesznek használva. De a másodpercenként többször lefutó GC szál másodpercenként többször ellenőrzi ezeket a változókat - 100M az lehet akár több 10ezer változó is - így folyamatosan fogyasztja a CPU időt, ezzel az áramot, ami egy egyébként is szűkös kapacitású aksiból jön. Egyébként mikor már 1 napja netezek, és a 140M 4-500M-ra megy fel, akkor már érezhetően lassul is az egész, még PCn is 4 megáson, 4 magoson.

    Na ebből akarnak ők mobil oprendszert csinálni.
  • hurkaur
    #42
    Szerintem meg az űrhajók szarul vannak megtervezve!!4négynégy és mi az hogy nem mennek levegővel?!?? Szar mérnöki munka én biztos jobban tudnám bizony!444
    <3 sg.
  • usersg
    #41
    "És most komolyan, ez zavar? Ma minden normális gépen 2-4 GB RAM van. Ki nem szarja le, hogy most 40k vagy 140k-t használ a 2000-4000-ből...?"

    Attól függetlenül hogy mennyi memória van egy gépben, még elvárható hogy normálisan legyen megírva. Ha feleslegesen zabálja az erőforrásokat, az gazdaságtalan pazarlás. Főleg akkor, ha igazából nem is a működéséhez szükséges folyamatok használják fel az adott erőforrásokat, hanem a rosszul megírt vm szemeteli tele a ram -ot. Ezt persze meg lehet oldani a program újraindításával, de azért ne az legyen már a normális, hogy a felhasználónak kell odafigyelnie a memória fogyasztásra.
  • messen
    #40
    Emlékszem a régi szép idők 256 byte és 64k versenyekre. Régi szép idők, amikor még mertek/akartak/számított valamit hatékonyan programozni.

    Btw. Ha renderelek Blender-ben, ha közben HitFilm-ben szerkesztek, megy a skype (ami köztudottan viszi az erőforrásokat) és háttérben megy FF-ben egy stock footage letöltése, akkor igencsak számít az a pár száz mega, hiába van 16 gb a gépben :(

    Tudod, nagyképű (arrogáns) programozóknál fel sem merül, hogy esetleg az ő programjukon kívűl mást is futtatnál közben. Programozókról beszéltem, nem felhasználókról, mielőtt még flamewar....
  • Zolivok
    #39
    gyerek odaosztotta
  • Molnibalage
    #38
    És most komolyan, ez zavar? Ma minden normális gépen 2-4 GB RAM van. Ki nem szarja le, hogy most 40k vagy 140k-t használ a 2000-4000-ből...?
  • Komolytalan
    #37
    De te pont azt írtad le amit én... Ha 40 mega az üres böngésző fogyasztása, majd böngészel, felmegy 200M-ra, ezután bezársz minden tabot (utolsót meg egy üres oldalra küldöd, mondjuk about:blank), akkor a memória fogyasztásnak 40 megára kellene visszaesnie, nem 170-re.
  • Molnibalage
    #36
    IJ. Csináljak videót arról, hogy nálam mi van? Megnyitottam vagy 8 tabot. 200 mega tájára ment fel. Bezártam mindent, 170 megára ment vissza. FF becsuk, újra megynyit. 40-ről kúszott fel úgy 86 megára a felhasználás 1 tab esetén.

    Pedig én még hárompontakárhányast használok....
  • Komolytalan
    #35
    A Galaxy Tab-ben meg fél giga memória van, és ebben még az oprendszernek is el kell férnie, nem csak az oldalnak amit nézegetsz. Ez az oprendszer meg pont ezt a szegmenst célozza meg, nem a 8 giga memóriás asztali gépeket. Tab-en senki se FF-et, pedig arra is portolva van, pontosan az iszonyatos memória fogyasztása, és az ebből fakadó lassúsága miatt.
  • Komolytalan
    #34
    Biztos te is méricskélted volna, amikor a megrendelő azért tagadja meg a fizetést, mert az oldal amit csináltál leakel. Egy darabig tartott, míg megmagyaráztam neki, hogy Chrome alatt nem leakel, IE alatt nem leakel, Opera alatt nem leakel, az ég világon semmi alatt nem leakel, az FF alatt meg tetszőleges oldal is leakel, szóval nem bennem van a hiba.
  • Komolytalan
    #33
    Azt hogy "leakel" minden magyar programozó érti. Bár ha valakinek grammarnáciságból van diplomája, annak biztosan szúrja a szemét.
  • Komolytalan
    #32
    Már kb 3 éve ezt mondják. Hiszem ha látom.
  • FoodLFG
    #31
    Áh engem már nem érdekel, hogy mit csinál a Mozilla...
    Ha sikerül valami használhatót összerakniuk, akkor úgyis hallunk még majd róluk. Ha nem, akkor kuka.
  • Komolytalan
    #30
    Ezzel a 300M csak pár 100 Ft érveléssel van egy apró pici probléma. Mégpedig az, hogy a Mozilla saját bevallása szerint a memóriát valami JavaScriptet futtató virtuális gép nyeli el, vagyis a Garbage Collectora nem működik elég hatékonyan. Aki tudja mi az a VM, és GC algoritmus, az tudhatja, hogy a GC által használt processzor idő a lefoglalt memória változók számával arányosan változik. Ráadásul az arányosság nem is lineáris, hanem hatványozott. Vagyis nem csak pár 100 Ft-nyi memóriáról van szó, hanem arról is hogy a trágya GC folyamatosan, fölöslegesen zabálja a processzort, ezzel együtt az áramot, ami egy mobil készüléknél abszolúte nem vicces.
    Megjegyzem tabletek, mobiltelefonok belső memóriája egyáltalán nem olyan nagy, és olyan olcsó mint amit te leírtál.
  • muzzyka
    #29
    Én is szeretem a Firefoxot.. most asszem az 5ös ver. van fenn. Különösebb gondom sosem volt és megjelenése óta használom, igaz kezdetben Mozzila néven futott. Nekem is 4giga ramom van, szal nem sűrűn izgat a fogyasztása. Ha 10 fület elbír probléma nélkül...
  • FefeeX
    #28
    Nekem meg 8 giga ramom van és kb lesz@rom azt is ha 2 gigát eszik a böngésző amíg stabil és gyors...(azért van benn a memó, hogy használatban és ne üresen legyen, nomeg hogy a virtuális memóriát teljesen csírájában kidöglesszem) Márpedig az SSD meg a 120 megabit egész vállalható sebességet képes neki produkálni... Mióta FF4/5 van, nálam egyszer nem fagyott, nem sz@rt be, még csak meg se reccent.
  • galocza
    #27
    nekem is ilyen fura gépem van.
  • Molnibalage
    #26
    Nálam nem csinálja ezt. Fura egy géped lehet.
  • FefeeX
    #25
    Érdekes, sosem jutott eszembe hogy monitorozzam, mi mennyit használ, amíg minden tökéletesen és stabilan fut. Hozzá tartozik, hogy minden gépemben minimum 2 giga ram van, de ez alatt egy mai rendszer használhatatlan is... (és most komolyan, akinek erre nincs pénze, az ne száz tabbal netezzen aztán annyi); ha lassulna, instabillá válna, lehet nézegetném, de így nem érdekel. Az, hogy te jókedvedből azt nézegeted, meg fikázol ezerrel, legyen a Te bajod, az ilyen méricskélő majmoknak úgysem lehet a kedvére tenni semmivel, mert mindig megtalálják a következő támadási pontot. Eldöntötted, hogy a FF szar, és mindig is fogsz rajt találni hibát, mert emberek írták. Ettől még sokmillióan használják, probléma nélkül.
  • mg1992mg
    #24
    Nem tudom, mi a bajotok a Firefox-al. Sokkal jobb, stabilabb mint a Chrome, nekem jobban tetszik mint az Opera, a többi böngészőről már nem is beszélnék, mert azokat már nem ismerem, bár nem tudom, hogy az Internet Explorer nevezhető-e böngészőnek ezzel a 9-es verzióval, mert ránézni rossz mit csináltak vele...
  • SupraMKIII
    #23
    Jah, felkéredzkedik egy szekérre, de már előre megmondja, hogy a saját kaszávjával le fogja fejezni, és az árokba lökött testén bogarak fognak élősködni.
  • SupraMKIII
    #22
    A Mozillának tisztelettel üzenem, hogy inkább az elgurult gyógyszerét keresse meg előbb...
    Különösen, ha ezt azzal a hozzáállással képzelték, amit a 3/4-es számú FF alatt műveltek.
  • Bandyr
    #21
    Az Ubuntu nem is lesz rossz. Szerintem jól fog az sikerülni.
  • Bandyr
    #20
    Már van nyolcas is és baromi gyors :)
  • MrImy
    #19
    Bagoly mondja verébnek...
    Úgy gondolom, hogy neked meg magyarul kellene megtanulni és csak azután venni a bátorságot, hogy hozzászólj egy cikkhez. (leakel - ezt sem az angolok sem a magyarok nem értik)
    Egyébként pedig nincs tökéletes szoftver, csak megfelelően karbantartott.
  • galocza
    #18
    mért kellene újrarakni? feltettem 4.xx-et, tűrtem hetekig, majd visszaraktam 3.6-ot, anélkül, hogy 4.xx-et leszedtem volna. minden ok azóta is.
  • Inquisitor
    #17
    Android klón az Android ellen? heh? Noooormális? :D
    Akkor már inkább Ubuntu Mobile.
  • alma2
    #16
    jaj, te is a piacon vehetted az agyacskad. gondolom kilora azt is akciosan, de biztos nem a tuningos verziobol...
  • llax
    #15
    Nem a kiadott OS-ek száma számít... Hanem az egy-egy OS-hez elérhető szoftverek száma és minősége.

    Egy OS akkor használható számodra, ha a hardveredhez vannak megfelelő driver-ek és az általad használt szoftverek normálisan futnak rajta.
  • Lowosan
    #14
    Az is része lesz az új memóriakezelésnek. Átírták a scriptet ami felszabadítja a memóriát, és belőtték hogy sokkal gyakrabban fusson le mint a mostani stabilban.
  • llax
    #13
    Nem vagyok egy nagy FF párti (csak átlagos használója, és böngészőké is)...

    Az általad sajnálgatott 300MB az olcsóbb memóriával számolva 300-400Ft -ra jön ki, de márkásabb DDR3 modulok árával számolva is 600-800Ft... De még az "ultrabrutál tuning" memóriák árából is csak 1500-2000 Ft...
  • smv
    #12
    Annyi oprendszer van már a piacon mint a szemét, de mégis mennyi ebből TÉNYLEG használható...?
  • Chronos2111
    #11
    Linux -> Android -> B2G
    Linux -> Android
    Linux -> Meego
    Linux -> WebOS
    Linux -> Bada
    QNX -> Blackberry OS
    iOS (unix)
    WP7

  • Komolytalan
    #10
    Én arról beszélek, hogy a lefoglalt memóriát szabadítsa fel. És nem 30-40%-al jobban mint most, hanem 100%-ban, ahogy egy épkézláb programtól az elvárható. Engem az zavar, hogy megnyitom a firefoxot, van mondjuk 40M mem fogyasztás. Utána böngészgetek, felmegy pár 100 megára, majd bezárok minden tabot (utolsón meg about:blank-ra ugrok), és a memória fogyasztás lecsökken mondjuk 500 megáról 300-ra. És ha úgy hagyom, fél óra múlva is 300M-t fogyaszt a nagy büdös semmi.
  • Rotyoka
    #9
    2 hetente rakhatod újra a rendszert mert mindig kiadnak egy nagyobb verziószámú egyre szarabb változatot

  • Lowosan
    #8
    Elfelejtettem, de egyebek mellett a gui reakcióidejének gyorsítását és finomítását célozza az elektrolízis project.
  • Lowosan
    #7
    Nem tudok róla hogy minden esetben bejelentenék ezt ^^"

    Mellesleg, link, ha nem hinnéd amit ígértek ;)