Gyurkity Péter

Érkezőben a 3D-s böngészés

A Mozilla jóvoltából a kísérletező kedvű felhasználók már eljátszadozhatnak a háromdimenziós gyorsítást a weben is meghonosítani hivatott platformmal, és hamarosan a többi böngésző is belép a sorba.

Az alapítvány még márciusban jelezte, hogy komolyan foglalkoznak a webes 3D-gyorsítás elkészítésével, amely természetesen saját, nyílt forráskódú böngészőjükben válna elsőként elérhetővé. A WebGL egyre közelebb kerül végleges formájához, és bár még bőven van mit alakítani a formátumon, a Mozilla elérhetővé tette azt jelenlegi állapotában a Firefox fejlesztői változataiban.

A technológia többek között lehetővé tenné, hogy az olyan programokat futtassuk 3D-s támogatással a böngészőben, mint például a Google Earth (amely a belinkelt, a hónap közepén elkészített példavideóban is szerepel, nyilván nem véletlenül), ezt pedig játékok egészíthetik ki, amelyek között akár a továbbra is nagy népszerűségnek örvendő fps-ek is szerepelhetnek majd. Az illetékesek elmondása szerint még bőven van mit alakítani a platformon, hiszen annak főbb támogatói eltérő tempóban dolgoznak a közös ügyön, néhány részletet illetően pedig egyelőre még nem sikerült megegyezni, a Mozilla azonban elérkezettnek látta az időt a szélesebb körű tesztelés megindítására - azzal a megjegyzéssel, hogy az első időszakban számíthatunk kompatibilitási problémákra.


Ehhez mindenképpen érdemes hozzátenni, hogy a hónap elején a WebKit programozó is megkezdték a technológia implementálását, ebből pedig hamarosan mind a Safari, mind pedig Chrome böngésző profitálhat majd. A Google maga részéről szintén támogatja a WebGL platformot, ám ezzel egy időben saját megoldásukon is dolgoznak, amely az O3D néven hivatott hódítani.

A WebGL working group 2010 első felére szeretné elkészíteni a végleges verziót, de az biztos, hogy addig a csoport több tagja is előáll majd saját változatával, ebből fakadnak majd a korai kompatibilitási gondok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #31
    inkább a shockwave. ha elindul linux alatt is.
  • irgumburgum #30
    3d-re ott a flash 10, minek már megint egy új hoki szabványt bevezetni ?
  • Mice #29
    én gecijót nevettem:D
    igazából egy pillanatra meg is fordult a fejemben, hogy beírom, ne higgy senkinek!!!! feet per second :) de... valójában a maradék 118 mellett ugyanúgy döngethettem volna a mellem http://www.acronymfinder.com/FPS.html

    m.esetre bemutatkozónak ezzel a nickkel kedves thomas csak gratulálni tudok:D

    és neked is kedves epike, hogy flame generálása érdekében még csak véletlenül sem azt jegyeznéd meg, hogy eltérő értelmezés/több jelentés... hanem, hogy megvédelek... (akár volt smiley akár nem)

    mindkettőtöknek csak gratulálni tudok..
  • andersh #28
    mér ne működne? kurva nagy dolog felrakni egy FF-ot
  • roliika #27
    Windows specifikus a legtöbb program ami vár valamiből bevételt is..pár éve, ez nem olyan meglepő.

    Linux nem eladható nagy számban úgy, hogy garantálva legyen a support.

    Mert nincs hozzá elég szakember, és mert nem olyan a felépítése, meg nincs mögötte jól megtervezett üzleti modell..stb.
  • Epikurosz #26
    Jobb is amúgy, hogy nem müxik nekem, mert csak rommá lőnének az ifjoncok, és rombolnák az önértékelésem. :-))
  • Epikurosz #25
    "
    We're sorry, but your web browser or operating system is not compatible with QUAKE LIVE. You must be using a combination of the following:

    Windows XP
    Windows Vista

    Firefox 2.0 / 3.0
    Internet Explorer 7 / 8

    Support for Mac & Linux, along with alternative browsers is under development."
  • Epikurosz #24
    Köszi, de szoriznak:

    "We're sorry, but it appears that you are using an incompatible system.To play QUAKE LIVE you must use one of the following Operating Systems and Web Browsers:

    Windows XP / Windows Vista / Windows 7
    Intel Mac OSX 10.4 or higher
    Linux (LSB 3.0 or higher)
    Firefox 2.0 or higher (Mac OSX requires Firefox 3.5+)
    Internet Explorer 7 or higher
    Safari 3.0 or higher"

    A Krómot nem támogatják!
  • Tetsuo #23
    Genau.
  • roliika #22
    Egy kis 3.8 megás plugint le kell hozzá tölteni a regisztráció elött/után.