Gyurkity Péter

A Mozilla is kibelezte volna az IE-t

Annak idején a Mozilla és külsős fejlesztői is eljátszottak a gondolattal, hogy miként lehetne felgyorsítani a Microsoft saját böngészőjét, a Google vezetésével ellentétben azonban nem látták értelmét ennek.

A Register most a szervezet egyik vezetőjére hivatkozva számolt be az érdekes részletről. Megtudhattuk többek között, hogy egészen pontosan két évvel ezelőtt, 2007 nyarán jutottak el egészen a tervezési fázisig, aminek eredményeként a külsős fejlesztők egy új beépülő elkészítését javasolták. Ez felelt volna az Internet Explorer belsejének lecseréléséért, a jobb sebesség és megbízhatóság jegyében.

Arról lett volna szó, hogy a Firefox esetében is használt Javascript motor cseréli le az Internet Explorer saját megoldását, ezzel pedig - legalábbis elméletben - rögtön nagyot ugrott volna az IE sebessége, illetve megkönnyítették volna az eltérő böngészők miatt sok fejfájással küzdő webfejlesztők munkáját. Ebből azonban végül nem lett semmi, a Mozilla ugyanis úgy döntött, hogy nem éri meg a fáradozást a munka, mivel hosszú távon újabb kérdéseket vet fel, így inkább hagyták dolgozni a Microsoftot saját böngészőjén.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a szoftvercég mellett a Mozilla sem nézte jó szemmel a Chrome Frame megjelenését, amely ugyanezt valósítja meg a Chrome böngésző motorjának beemelésével. Az alapítvány arra hivatkozik, hogy idővel elenyésznek majd a kezdetben biztatónak tűnő előnyök, ezt követően pedig még több fejfájást okoznak majd a webfejlesztőknek. Ráadásul a privát böngészés kapcsán is komoly problémák merülnek fel, hiszen amennyiben az IE automatikusan átvált a Chrome motorjára, rögtön kikerülünk ebből a böngészési módból, a felhasználó tudta nélkül. Ugyanígy a süti (cookie) fájlok törlése is zavaros, hiszen a Chrome motorját nem tudjuk erre utasítani az IE kezelőfelületén.

A Google a maga részéről nagyon hasznosnak véli a beépülő megjelenését, szerintük erre mindenképpen szükség van a Google Wave IE-n keresztül történő futtatásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • haxy27 #10
    Az én IEmbe ne épüljön be semmi. van ff is de az nálam nem valami stabilan megy, sőt nagyon lassúúúúúú.
  • balee66 #9
    Hehe sok perverz xD
  • andrejfej #8
    Mondjuk a gugli megmagyarázza azzal, hogy nem támogatja a wave-t az IE. És vajon mennyi idő alatt tákolják bele mikrószofték, ha akarják? 5 perc? A gugli az adatainkat akarja... bár az enyémet éppen viheti...
  • Garfield2005 #7
    "a Google vezetésével ellentétben azonban nem látták értelmét ennek" ez nagyon is jól tették(a Windows IE marhul(la) - a LINUX Mozilla Firefox-al GYORRRSUL!!!) (SOKK PÉNZ BIZONYTALAN(WINDOWS) KONTRA INGYEN-INGYEN BETONBIZTOS(LINUX)
  • skodatuning #6
    Azért nem hír mert a barátnőd hugát nem használják annyian. (Bár nem tudom mi a szakmája..)
  • Sanyix #5
    képt.
  • NEXUS6 #4
    Azzal már én is. Így utólag valszeg célravezető út is lett volna a minnél előbbi lecserélésében:)
  • kisedi #3
    Küldj képet légsziii
  • tomcsa4 #2
    Dehogy nem hír, csak írd meg, illetve mellékeld a képeket. :) Biztos jobban érdekelné az embereket, mint az n+1-edik "NV mindenkit kinevet és titokban gyártja az atombiztos, tuti, kánaánt hozó termékeit" cikk.
  • balee66 #1
    „eljátszottak a gondolattal”

    Én meg eljátszottak a gondolattal, hogy megdugom a barátnőm húgát, ez miért nem hír?