Berta Sándor

Még mindig a jövedelemtől függ az internethasználat

Annak ellenére, hogy az internetelérés a modern információs társadalomban alapvető fontosságú, több millióan még mindig nem férhetnek hozzá a világhálóhoz.

A digitális szakadék megléte elsősorban a felhasználók eltérő jövedelmi viszonyaira vezethető vissza. Akinek nincs elég pénze, az előtt zárva marad az online világ - állapította meg legújabb jelentésében a Pew Internet & American Life Project. A nonprofit szervezet munkatársai szerint nem csak a képzettség és a kor határozza meg az internethasználat mértékét, hanem az is, hogy milyenek az illető jövedelmi viszonyai. "A magasabb jövedelem és a sűrűbb internethasználat közötti összefüggés mértéke gyakorlatilag minden online tevékenység esetében ugyanakkora" - hangsúlyozta Jim Jansen, a Pew Internet elemzője.

A dokumentum készítői rámutattak: a legalább 75 000 dolláros éves jövedelemmel rendelkező amerikai állampolgárok 95 százaléka gyakran szörföl a világhálón. Ugyanakkor az évente 50 000 és 74 999 dollár között keresőknél ez az érték már csupán 86, a 30 000 és 49 999 dollár közötti éves jövedelmű felhasználóknál pedig 80 százalék. Az évi 30 000 dollárnál kevesebb jövedelemmel rendelkező személyeknél ez az arány viszont már csak 57 százalék.


Emellett beszédesek a szélessávú internethozzáférési adatok is. Az évente 75 000 dollárnál többet keresők 87, míg az 50 000 és 74 999 dollár között keresők 79 százalékának van nagy sávszélességű internetelérése. Ugyanez az arány a 30 000 és 49 999 dollár közötti éves jövedelmű személyeknél már csupán 64, míg a 30 000-nél kevesebbet kézhez kapó embereknél csak 40 százalék.

Saját mobiltelefonnal a leggazdagabbak 95 százaléka, a közepesen jól keresők 93 százaléka rendelkezik. Az átlagkeresetűeknél ez az arány 90 százalék, míg a legszegényebbeknél 75 százalék. Hasonló az arány a saját asztali számítógépek, a laptopok és az iPodok, illetve más MP3-lejátszó készülékek tekintetében is. Az évente 30 000 dollárnál kevesebbet kézhez kapók többsége csak álmodozhat egy saját laptop, iPod, iPad, tábla PC, játékkonzol vagy elektronikus könyvolvasó megvásárlásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Madve #5
  A szélessávról, meg annyit, hogy annak elérésében erőteljesen függsz a szolgáltatódtól is. A pénzesebb, vagy srn lakott területeken van, máshol elvétve. Pl. otthon kb. 7 éve volt 10mb-es lannetem panelban, most itt angliában egy nagyobbnak nevezhető kisváros legújabb építés városrészén adsl-em van amivel 4,5 mb-nél többet nem lehet elérni, és ezen osztozkodunk 4-en. A szolgáltató legnagyobb csomagjára fizettünk elő szerződéskötéskor, majd annyi korrektség volt bennük, hogy 2 hét után küldték a levelet, hogy látják nem teljesül a szerződött sebesség, ezért visszatesznek a legkisebb elérhető csomagba, és az első havi díjat is úgy számolták el, mintha eleve a legkisebb (8mb) csomagjukra fizettünk volna elő. Amúgy a város régebbi építés részein majdnem mindenütt van optikai kábel 15-20mb-es sebességgel...
 • B0nFire #4
  Szerintem az ISP-nek édesmindegy, mi élteti. A lényeg, hogy előfizető legyen és ő szolgáltathasson. Nekem akkor is lenne internetem, ha nem lehetne warezolni, ugyanis nem azért fizettem rá elő, hanem azért, mert ma már szinte fingani sem lehet nélküle. Persze, lehet warezolni is, de emellett szinte már nélkülözhetetlen az élet minden területén.

  A warezhez meg nem kell széles sáv (bár nem árt), mert 1 Mbites sávon is lecsorog az az adat, csak türelmesen kell várni, ha már egyszer nem fizetünk érte.
 • chuky123 #3
  Naja pontosan úgy van ahogy B0nFire írja. Kinek mire van igénye. Azt nem tudom USAba mekkora a warezz tevékenység és a büntetéstöl való félelem. De MO-n szerintem a Warezz "élteti" a szélessávu netelőfizetéseket. Ha itt se lehetne warezolni akkor sztem kevesebb előfizető lenne.
 • HENCIG #2
  Na igen! Igazad van! Én ezeket megteszem amiket te nem és mégis alapvető a szélessávú net :)
 • B0nFire #1
  Na, most akkor számoljunk dollárban. Nekem 1620$ az egy évi jövedelmem, és ebből 333-at költök az internetre. Ez pontosan a 20%-a. Akkor most mi van? Mit is mutat ki pontosan ez a felmérés?

  Ja, nem tartok fenn kocsit, nem vettem életemben sem ékszert, nincs bőr ülőgarnitúrám, hollóházi étkészletem, perzsaszőnyegem, plazmatévém... Akinek igénye van rá, az kevés jövedelemből is meg tudja fizetni. Egyébre nem költök. Nem iszom meg, nem dohányzom el, nem játékgépezek, nem veszek cirka fél évente új trendi mobilt, és nem telefonálok el havonta 5-10000 Ft-okat.

  Szóval csak mondom: kinek mire van igénye. Akinek nincs rá igénye, annak akkor sem lesz, ha vasvillával forgatja a húszezreseket, hogy be ne penészedjenek.