Berta Sándor

A tökéletes Cloud-rendszert akarja felépíteni az Akamai

Az amerikai Akamai szeretné, ha többen bíznának a számítási felhő technológiában, ehhez azonban megbízható rendszerekre van szükség. A cég több tízezer szerverből álló hálózata gyakorlatilag bármilyen üzemzavar esetén megbízhatóan és biztonságosan működhet.

Tom Leighton matematikus és Daniel M. Lewin informatikus 1998-ban alapították meg az Akamai nevű vállalatot, amely napjainkra a világ egyik legnagyobb online cégévé vált. Ügyfelei között megtalálható az Adobe, az Apple, az Audi, a BMW, az eBay, a Microsoft és a Yahoo, de persze rengeteg kis- és közepes vállalkozás is számít rájuk, hiszen jelenleg is több mint 130 000 honlap hostolását végzik.

"Ha napjainkban valaki a Cloud Computing technológiáról beszél, akkor általában egy olyan cég képe jelenik meg az emberek előtt, amely néhány szerverközponttal támogatja a virtualizációt, vagyis olyan ez, mint a szolgáltatás-üzemeltetés egy következő lépcsőfoka. Mi ennek a specialistái vagyunk, 90 000 szerverünk van és ezek a világ különböző pontjain, összesen 700 városban vannak elhelyezve. Ez a megoldás gyors, megbízható és biztonságos. Optimalizáljuk és egyúttal biztonságosabbá tesszük a technológiát" - jelentette ki Tom Leighton.


"A nagyvállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy üzleti alkalmazásaik hosszabb ideig elérhetetlenné váljanak, ennek kiküszöbölésére jött létre a Cloud-technológia. Mi megnövelhetjük a rendszerek megbízhatóságát, így a szolgáltatásokhoz akkor is hozzá lehet férni, ha az adott társaság hálózata éppen nem működik. Már gyakorlatilag több mint egy évtizede a számítási felhőben dolgozunk, így nagyon sok tapasztalatunk van."

Az adatokat redundáns módon tárolják, így az sem okoz problémát ha egy szerver vagy szerverközpont kiesne. Lehetőség van a projektek folyamatos mentésére, így a munka mindig onnan folytatható, ahol korábban megszakadt. Minden szerverük kommunikál egymással és a biztonsági rendszerekkel, ehhez nagy segítséget jelentenek saját fejlesztésű routereik és kommunikációs protokolljaik.


"Egy DDoS-támadás esetén a támadónak el kell jutnia a hálózatunkon keresztül a kiválasztott oldalra. Ezt akadályozzuk meg azáltal, hogy már jóval előbb lekapcsoljuk az illetőt. Gyakori, hogy az akciót elkövető még abba az országba vagy addig a szerverközpontig sem tud eljutni, ahol a célpontként szolgáló portál szervere található. A következő lépés annak biztosítása, hogy a behatolók ne lophassanak el vagy változtathassanak meg adatokat, például hitelkártya-információkat. Utóbbi esetében együttműködünk a nagy bankokkal" - tért ki a biztonsági kérdésekre az Akamai társalapítója.

Tom Leighton végül a hálózati kapacitásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy nem a felhőszolgáltatások, hanem a videók generálják a legnagyobb forgalmat, ezek emésztik fel a sávszélesség zömét. Ez különösen a mobilinternet-hálózatoknál nagy probléma, mivel nem ilyen forgalomra tervezték őket, viszont a mai készülékek szinte kivétel nélkül alkalmasak nagyfelbontású videó készítésére és lejátszására. Mindez a korábbi helyzethez képest több százszoros extra terhelést jelent a hálózatnak.

Tavaly januárban Brad Smith, a Microsoft jogásza azt követelte az Európai Uniótól, hogy az adatvédelmi előírásokat alakítsák át úgy, hogy azok megfeleljenek a Cloud Computing korszak kihívásainak. Elterjedését az adatvédelmi aggályok mellett jogi problémák is hátráltatják, emiatt a cégvezetők szkeptikusak a technológiával kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #3
    igen annyi köze van hozzá, hogy az ő szervereikről lehet letölteni, mivel mint olvashattad ez egy szerver szolgáltató :D
  • zidder #2
    Rémlik, hogy az akaimai-nak van valami köze a még a Catalyst-hoz is... talán segítenek a fejlesztésében? Mert, hogy az ő szerveriekről töltjük le arra biztosan emléxem.
  • Rotyoka #1
    kircsi