MTI

Digitális utastájékoztatást vezet be a Somló Volán

A Somló Volán hat települési önkormányzattal együtt megalakított konzorciuma a közösségi közlekedés fejlesztésére az Európai Uniótól 384 millió forint támogatást nyert. A 409 millió forint összköltségű beruházás keretében buszpályaudvarokat, buszmegállókat újítanak fel - közölte Barta János, a Somló Volán Zrt. vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Ajkán. Barta János elmondta: ezzel párhuzamosan digitális utastájékoztató rendszereket vezetnek be, és egységesítik a busztársaság vállalatirányítási és járműfedélzeti infokommunikációs eszközeit. A várhatóan két hónap múlva induló és 2012 május végéig tartó beruházásra a Közép-dunántúli Operatív Programból nyertek támogatást, a konzorciumot az állami tulajdonban lévő Somló Volán Zrt. mellett Ajka, Bakonypölöske, Karakószörcsök, Somlószőlős, Városlőd, Vid önkormányzata alkotja.

Barta János kiemelte, hogy a projekt nyomán kényelmesebbé és biztonságosabbá válik a helyi és helyközi közlekedés, és biztosítják az infokommunikációs akadálymentesítést is. A vezérigazgató szerint a projekt 350 millió forintos része a busztársaság területén valósul meg, a fennmaradó rész a települések buszváróinak, buszöbleinek felújítását és újak építését tartalmazza.

Barta János hangsúlyozta: az 1998-ban a sümegi, a tapolcai és az ajkai volánok egyesülésével megalakult Somló Volán a három Veszprém megyei busztársaság közül a legrosszabb adottságokkal rendelkezett, mert a hozzá tartozó 93 település 63 százalékán kevesebb mint 500-an élnek. A fejlesztéssel az utasok magasabb színvonalú kiszolgálása mellett a társaság működési költségei is csökkennek - tette hozzá. Szólt arról is, hogy 2012 végéig az Új Széchenyi Terv egy másik, 740 millió forintos hitelpályázatából 17 darab távolsági busz beszerzését tervezik.

Pákai Péter műszaki igazgató elmondta: a most induló fejlesztéssel felújítják a társaság sümegi, ajkai és tapolcai buszpályaudvarait, digitális kijelzőket szerelnek fel a buszokra és a kocsiállásokra, és az eddig több különböző szoftvert használó cég egységesíti a menetokmányok kezelésének és nyilvántartásának rendszerét is. A társaság 140 buszának fedélzetére nyomon követést szolgáló eszközöket (GPS) és üzemanyagszint mérőket telepítenek.

A Somló Volán Zrt. a fejlesztéssel a helyközi és a helyi közlekedésben is bevezeti az egységes elektronikus jegy- és bérletkezelési, azaz az úgynevezett chipkártyás rendszert. Kezdetben ötezer, személyre szabható bérletet vezetnek be, melyeket egységesített szabvány szerint alakítanak ki - mondta Pákai Péter. A vezérigazgató szerint a Somló Volán a 2010-es évet 4,6 milliárd forintos árbevétel mellett 2,7 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 64 millió forint adózás utáni nyereséggel zárta, 54 millió forint iparűzési adót fizetett be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!