MTI

Drámaian megnőtt az internetes bűnesetek száma Ausztriában

Egy év alatt négyszázszorosára nőtt az internetes bűnözéssel összefüggő feljelentések száma Ausztriában - derült ki a kedden ismertetett éves belügyminisztériumi jelentésből.

Miközben a bűnözés összességében érezhetően csökkent 2010-ben, az internetes bűnelkövetéssel kapcsolatos feljelentések száma a 2009-es 38-ról közel 1500-ra emelkedett. Közel 150 honlap feltörését jelentették a hatóságnak, pénztárak és jegyautomaták manipulálása miatt több mint 300 esetben érkezett panasz.

A minisztérium egy tavalyi tájékoztatása szerint a legtöbbször "hamis" internetes áruházak útján csalnak ki pénzt az internetfelhasználóktól. Az ilyen honlapok száma egy év alatt a többszörösére nőtt, több száz ilyen portál létezéséről szerzett tudomást a rendőrség. Ezek az ál-áruházak legtöbbször csak néhány hétig üzemelnek, sokszor dél-amerikai, ázsiai vagy kelet-európai internet-kávézókból működtetik azokat a csalók. Egy bűnügyi illetékes "vadnyugati viszonyokról" nyilatkozott tavaly az osztrák rádiónak. "Nagyon gyorsan meg lehet gazdagodni, és jól el is lehet rejtőzni" az interneten - mondta. Az osztrák rendőrség az Interpollal és a spanyol rendőrséggel együttműködésben fogott el tavaly egy tettest, aki 230 ezer euróval (több mint 63 millió forint) károsított meg egy osztrák férfit nyerési lehetőség ígéretével.

Maria Fekter belügyminiszter összességében kedvező mérleget vont a rendőrség tavalyi munkájáról. A feljelentések száma 9,4 százalékkal, 537 ezerre csökkent. Az állampolgárokat leggyakrabban és legközelebbről érintő bűnügyeket sikerült a leginkább visszaszorítani - mondta. A gépkocsilopások száma 51 százalékkal csökkent 2009-hez képest. Tizennyolc százalékkal kevesebb lakást és 39 százalékkal kevesebb családi házat törtek fel, mint az előző évben. Megközelítőleg minden második bűnesetet sikerült felderítenie a rendőrségnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • astrobal #1
    és ki nam sz*rja le, hogy ausztriában milyen bűnözési statisztikák vannak? miért nem a magyar viszonyokról írsz? írom ezt úgy, hogy a labancoknál élek