Berta Sándor

Europol - 750 milliárd eurós kárt okoz a kiberbűnözés

Az online bűnözés veszélyeire és a jelenlegi helyzet súlyosságára figyelmeztető közleményt tett közzé az európai rendőrségi hivatal. A nyomozóhatóságoknak alkalmazkodniuk kell az új helyzethez.

Az Europol közleményében a McAfee adatait sorolta fel. Ezek alapján a kiberbűnözők által okozott éves kár eléri a 750 milliárd eurót, naponta 150 000 új vírus és más kártevő bukkan fel, továbbá 148 000 számítógép számít veszélyeztetettnek. "A kiberbűnözés a természetéből adódóan átlépi a határokat, éppen ez teszi a nyomozásokat bonyolulttá a bűnüldöző hivatalok számára. Ahhoz, hogy a kiberbűnözés ellen hatékonyan harcolhassunk, megfelelő, a határokon átnyúló szabályozásra és nemzetközi együttműködésre van szükség. Továbbá fontos, hogy az európai uniós bűnüldöző hatóságok, illetve az Európai Unió és a külső államok egyaránt támogassák egymás munkáját" - jelentette ki Rob Wainwright, az Europol igazgatója.

A szakember hozzátette, hogy a szervezet az Európai Unió bűnüldözési és tájékoztatási szolgálataként rendelkezik a legfejlettebb IT-eszközökkel és egy nagy létszámú szakértői-elemzői csapattal, ezáltal képes támogatni az európai bűnüldöző hatóságok kiberbűnözés elleni harcát.

Az Europol január 7-én jelenteti meg az iOCTA - Threat Assessment on Internet Facilitated Organised Crime nevű kiberbűnözésről szóló helyzetjelentését, amely felöleli többek között a szexuális erőszak, a gyermekmolesztálás és -pornográfia, a terrorizmus, az elektronikus hálózatok elleni támadások, az online csalás, a személyazonosság-lopások és más hasonló internetes bűncselekmények területét. Az iOCTA többek között rámutat, hogy az európai uniós tagállamok napjainkban már a vírusok és más kártevők által leginkább fertőzöttebb országok közé tartoznak, s hogy a jövőben az európai uniós állampolgárok és szervezetek kiemelten ki lesznek téve a kibertámadásoknak.

Az Europol vezetője hangsúlyozta, hogy számukra különösen fontos a magánszektorral való együttműködés. A szakértők kiképzését, az online akciók kivédését és az elemzőmunkát a kiberbűnözési formák miatt európai szinten kell megvalósítani. Éppen ezért ezzel összefüggésben az iOCTA készítői szerint szükség van egy európai kiberbűnözési központ létrehozására és a felhasználók éberségét is erősíteni kell, mivel az utóbbi kulcsfontosságú lehet a kiberbűnözés elleni harcban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fortresscomm #3
    Te beteg vagy!
    Elolvastad a cikkben felsorolt internetes bűncselekmények kategóriáit? Szerinted ezeket lehet egy napon említeni a letöltésekkel?

    Ahol egyébként a kiadók, stúdiók, sőt művészkék már egyszerűen nem tudják hova tenni a pénzüket a nagy sírás-rívás közepette és az általad is említett válságban!
    Érdekes módon én még nem hallottam olyan kiadóról, amelyik a letöltések okozta károk miatt lett volna kénytelen lehúzni a rolót. De még színészt-énekest sem láttam, aki ezen okból kifolyólag hagyta volna abba a karrierjét! Nem! Azok adják be furcsa(!) módon a kulcsot, akit le sem töltenek. Akik (amely stúdiók-kiadók) viszont rekord mennyiségű illegális letöltésekkel "büszkélkedhetnek", kivétel nélkül milliárdosok! Azon egyszerű oknál fogva, mert jó dolgokat csinálnak! És kész!
  • Rotyoka #2
    Nehéz kérdés, mert kit károsítasz meg a letöltéssel?
    Lényegében senkit, mivel ha ne mtölthetnéd le 99%- hogy meg sem néznéd, vagy nem is használnád az adott dolgot, ha nem 100%
  • Tetsuo #1
    A letoltesek sokkal tobb kart okoznak. Ott mar csilliardokrol van szo es a valsag okarol. :)