Berta Sándor

Osztrák intézkedéscsomag a kiberbűnözés ellen

Marie Fekter osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy a közeljövőben az eddiginél jóval szigorúbban akarnak fellépni az internetes bűnözőkkel szemben. A cél az, hogy a kisebb bűncselekményeket elkövetők se úszhassák meg a felelősségre vonást.

Ausztriában az elmúlt hónapok során jelentős mértékben emelkedett az online csalások és a hackelések száma. Előbbiből idén januárban még csak 22-t, míg szeptemberben már 1074-et regisztráltak, ami 4781,8 százalékos emelkedés, míg az utóbbiból januárban még csak 17-et tartottak nyilván, szeptemberben pedig már 87 ügyben nyomoztak. Ez több mint 400 százalékos növekedésnek felel meg. Egyedül az aukciós portálokon elkövetett csalások száma csökkent, igaz drasztikusan, 8194-ről 1329-re.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy sok esetben csak kis összegű a kár, ezért a károsultak nem tesznek feljelentést, ráadásul sokan szégyellik is, hogy rászedték őket. A másik véglet, amikor az elkövetők több százezer eurót zsákmányolnak. Volt olyan ügy, amikor az okozott kár meghaladta a 700 000 eurót, egy másikban pedig elérte az 1,4 millió eurót.

"Mindegy, hogy mekkora a kár összege, a világháló névtelensége nem vezethet oda, hogy egyre többen esnek a kiberbűnözés áldozatául" - közölte Marie Fekter belügyminiszter. A politikus Bécsben egy több pontból álló intézkedéscsomagot jelentett be. Első lépésként létrehoznak a Szövetségi Bűnügyi Hivatalban egy központot, ahol szakértők foglalkoznak majd az online bűnözés különböző módszereivel és sajátosságaival. Emellett erősítik a tudományos és a gazdasági élet szereplőivel való együttműködést, a cél a még hatékonyabb védelmi megoldások kifejlesztése. A munkába egy egyetemet és két főiskolát, valamint számos IT-céget is bevonnak, utóbbiak között megtalálható a Microsoft.

Szintén a csomag része a képzési koncepciók módosítása, hogy lehetőleg mindenki szembe tudjon nézni a rá váró biztonsági kihívásokkal. Ezenkívül erősítik a titkosítással és a jelszavakkal kapcsolatos kutatóprogramokat és végül, de nem utolsó sorban a Szövetségi Bűnügyi Hivatal is új eszközöket kap, illetve új módszereket vethet be a kiberbűnözők kézre kerítésére. A nyomozók az eddiginél jobban figyelik majd a piaci fejleményeket és az IT-folyamatokat, hogy időben reagálhassanak a legújabb kockázatokra és új megoldásokkal harcolhassanak a biztonsági veszélyek ellen.

Ausztriában a leggyakrabban a külföldi, elsősorban dél-amerikai, ázsiai és kelet-európai elkövetők tevékenykednek. Éppen ezért az osztrák hatóságok szorosabb kapcsolatot tartanak fenn az érintett országok hivatalaival. Ez az együttműködés már meghozta az első sikereket. Jó példa erre, hogy az Interpollal és a spanyol igazságügyi szervekkel való kooperációnak köszönhetően sikerült elfogni egy olyan férfit, aki 230 000 euróval károsított meg egy osztrák állampolgárt.

"A legnagyobb kihívást jelenleg a hamis webshopok jelentik. Már eddig több száz ilyen oldalt regisztráltak. A többségük általában csak néhány hétig működik és utána bezárják őket. A boltok profi módon néznek meg és a kínálatukban számítógépek mellett mobiltelefonok és elektronikai árucikkek egyaránt szerepelnek" - mondta Leopold Löschl, az Osztrák Számítógépes és Hálózati Bűnözés Elleni Iroda vezetője. A legnagyobb veszély az a felhasználók számára, hogy gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni egy valódi webshoptól és első ránézésre senki sem mondaná meg az adott online üzletről, hogy online csalók hozták létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kocsisarpi #1
    Ami kimaradt a csomagból:

    "adunk a sz*rnak egy hatalmas pofont"