Gyurkity Péter

Felemás helyzet az új konzolgenerációnál

Az eddig beérkezett hírek és pletykák alapján azt mondhatjuk, hogy miközben a felhasználók és rajongók három új konzolt várnak, ehelyett eddig másfelet ismerhettünk meg, azokat sem túlságosan közelről. A Nintendo már jelezte, hogy a közeljövőben bemutatná a Wii utódját, amely alapvetően eltérő hardverrel érkezne, inkább a fanatikusok igényeire kihegyezve, a Microsoft háza tájáról érdekes pletykák futottak be egy korai rajtról, míg a Sony oldalán továbbra is inkább a PlayStation Network lekapcsolásához köthető vesszőfutásról olvashatunk, mintsem a család negyedik tagjának készüléséről.

Korábban már részletesebben is beszámoltunk a konzolok szegmensében megfigyelhető általános helyzetről, valamint az újabb érdekességekről, azóta azonban néhány területen megváltozott a helyzet, így érdemes ismét nekifutni ennek. A március eleje óta eltelt néhány hétben ugyanis megtudhattuk, hogy - legalábbis egyes, magukat jól értesültnek, az érintett vállalatokhoz közel állónak tartó források szerint - egy, az Electronic Arts alá tartozó stúdió már kézhez kapta az Xbox 360 utódját, amelyet egyes hírekben Xbox 720, illetve Xbox Next néven emlegetnek. Eszerint a Microsoft nemcsak megkezdte, hanem már bizonyos részleteiben be is fejezte az ezen zajló munkálatokat, az időt pedig elérkezettnek látták arra, hogy néhányan közelebbről is szemügyre vegyék az eredményt.


A 3D valószínűleg alapkövetelménynek számít majd

A pletyka szerint a két cég közötti szoros együttműködés révén a konzol meg is érkezett az érintett stúdióhoz, mégpedig egy szokványos PC-házban, ami nem nagy meglepetés ezen körökben. Márpedig ha ez valóban így történt, akkor a Microsoft az E3 alatt be is jelentheti a fontosabb tudnivalókat, maga a konzol pedig már jövőre elrajtolhat, ami meglehetősen korai időpont lenne, hiszen a szoftvercég hivatalosan továbbra is tartja magát azon elképzeléshez, miszerint 10 éves élettartamot szánnak a korosodó jelenlegi generációnak.

Az EA azonban azóta cáfolta a hírt, szerintük abból egyetlen betű sem igaz, így a konzervatívabb lapok a korábban megszellőztetett homályos évszámokra hagyatkoznak, amelyek szerint az évtized közepén, valamikor 2015 táján várható komolyabb fejlemény az ügyben. Azt, hogy melyik álláspont igaz, valószínűleg csak az E3 alatt, június elején tudjuk majd meg.


Szerencsére a Nintendo ennél jóval konkrétabb információkkal szolgált saját készülő fejlesztéséről, amelyet már biztosan be is mutatnak, mégpedig éppen az E3 konferencia alatt. Hivatalosan is megerősítették ugyanis, hogy a Wii 2 (amely talán Nintendo Stream néven látna napvilágot), a fenti rendezvény alatt debütál majd a nagyközönség előtt, kereskedelmi forgalomba pedig jövő év elején kerülne a készülék.

Érdekes módon ezúttal egy igazi igáslovat foghatunk majd a kezünkbe, a teljesítménnyel és a hardveres összeállítással - állítólag - nem lesz gond, ez mind az Xbox 360, mind pedig a PlayStation 3 esetében megszokottat meghaladja majd. Az architektúra hasonlít az Xboxéhoz, ezzel pedig lehetővé teszik az ott megjelent játékok könnyű átvételét, miközben maga a konzol minden eddiginél nagyobb hangsúlyt helyez majd az online és közösségi szférára.

A vezérlő ezúttal egy 6,2 hüvelykes HD-érintőképernyőre épülne, 2 analóg stick-kel, 8 gombbal, d-pad és kamera kíséretében. Lehetővé válik a játékok és egyéb tartalmak kényelmes streamelése a tv készülékekről, itt pedig rögtön be is indult egyesek fantáziája, hogy minden bizonnyal a Wii konzolhoz hasonló módon, akár standby üzemmódban is kapcsolatba léphetnek velünk online társaink, és a vezérlő kijelzőjén keresztül figyelhetnénk az általuk megrendezett mérkőzéseket, illetve menet közben, még időben csatlakozhatnánk hozzájuk, ilyenkor pedig a konzol automatikusan feléledne, hogy kiszolgálja igényeinket.


A Nintendo gépe már megjelenésekor is a leggyengébb volt a három közül

Az biztos, hogy a cég ezúttal a fanatikusokra koncentrál, igyekszik megfelelni az általuk támasztott követelményeknek, kérdés azonban, hogy mi lesz a laikusok nagy tömegével, akik a Wii miatt léptek be ebbe a szegmensbe - korántsem biztos, hogy számukra a nagy teljesítmény és a kitűnő vizuális élmény annyira vonzó lesz. Az E3 alatt sok mindenre választ kaphatunk.

A Wii eközben 150 dolláros áron folytatja pályafutását, a csomagban a konzollal együtt érkező játékokkal, ezekhez pedig az új Nintendo Select sorozat részeként népszerű alkotások (The Legend of Zelda: Twilight Princess, Animal Crossing: City Folk, Mario Super Sluggers és Wii Sports) társulnak, egyenként 20 dolláros címkével. A cél nyilván a forgalom újbóli felfuttatása, egy utolsó nagy lökés, mielőtt sor kerülne a generációváltásra - erre egyébként már csak azért is szükség lenne, mert a Wii az utóbbi időben már korántsem teljesített olyan jól, mind a korai években.

A Sony háza táján egy esetleges új konzolról egyáltalán nem derült ki semmi, ehelyett folytatódik a PlayStation Network platform vesszőfutása, elhúzódó leállással. Bár a hónap első napján arra tettek ígéretet, hogy egy héten belül visszaállítják a rendszert, és ezzel újból elérhetővé válnak majd annak egyes részei, erre a mai napig nem került sor, miközben a személyes adatok eltulajdonításáról is csak mint lehetőségről beszélnek.

A Cnet arról számolt be, hogy újabb támadásra készültek a cég ellen, erre a múlt hétvégén került volna sor, ez azonban - a lap szerint többek között saját cikküknek köszönhetően - elmaradt, miután a Sony illetékesei gyorsan lekapcsolták azt a szervert, amely (mintegy utolsó megmaradt kapuként) hozzáférést biztosított a hackereknek akciójuk lebonyolításához.

Az újabb malőrt tehát megúszták a japán óriásnál, ez azonban nem jelenti azt, hogy kinn lennének a vízből. A PlayStation Network és kapcsolódó szolgáltatásai továbbra sem elérhetők, egyes források szerint ez a hónap végéig így marad, míg mások inkább ismét egy héten belül várják a végleges megoldást. A Sony a maga részéről már inkább nem nyilatkozik a kérdésről, nem adnak újabb időpontokat, a felhasználókat pedig azzal igyekeznek megnyugtatni, hogy szeretnének biztosra menni, mielőtt visszaállítják a hozzáférést.

A leállás egyébként nem csak őket érinti nagyon kényelmetlenül, többek között a Capcom is arról számolt be, hogy milliókat buknak az ügyön, amely hátrányosan érinti majd az év végi eredményt. Szerintük a támadók egyértelműen meg akarják leckéztetni a Sonyt a vélt vagy valós sérelmekért (lásd az elméletet az akció hátteréről eredeti cikkünkben), de erről még szintén nincs biztos információ. Várhatóan hónapok telnek majd el, míg szó esik majd a következő konzolról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #21
    Azok a regi szep idok:DDD
  • Evoluti0N #20
  • NovaTerra #19
    Én még emlékszem, mikor 100 emberből 100 le tudta írni, hogy emlékszem.
  • Sir Cryalot #18
    én még élénken emléxem ahogy kiröhögnek irc-n mert mondom hogy nem fognak pcére fejleszteni, lol....
  • Tikal #17
    a ninentendotól nem meglepő hogy jön az uj konzol, ők ugyanis eleve le voltak maradva, tulajdonképpen generáciot sem léptek mikor az xbox ps3 igen...
  • Etinger #16
    Azt kellett volna lehet vennünk... Olcsóbb is.
  • Etinger #15
    Hát a Konami nintendósabb érzelmű, az EA meg a másik 2 konzolra szívesebben fejleszt. Gondolom én.. Aztán tudja fene. A japánok precízebbek.
  • zola2000 #14
    azért volt wiire már monster hunter 3/fatal frame 4 szintű játékok, de nagyjából igen.

    mellesleg a fifa tényleg gáz wiin, az ea valahogy nem vette komolyan a fejlesztést vagy nem tudom, a pro evo teljesen jó wiin, a fifa kerülendő.
  • Etinger #13
    Nem is vágtam, hogy jön még Zelda. Igazságszerint még nem igen játszottam soha vele, de néztem előzeteseket, lehet kipróbálnám. Az a gáz, hogy rohadtul meg kell fontolni mire költ az ember. Van kb 10 Wii-s játékom, és para belegondolni, hogy 80 ezer forintba kerültek... Ezért utazom Mariora, mert abban nem csalódok sose. De pl megvettük felesbe haverral a Fifa-t... és... nem tudom.. a teremfocival el-el vagy, de a nagy pályás része szörnyű. Komolyan mintha a Nintendon kívül a Wii-re harmatos lenne a játékfejlesztés...
  • zola2000 #12
    nemtom, wiire már csak a xenobladet, a zeldát, a last storyt és a dragon quest 10et várom, xbox360ra nem jön értelmes játék mióta bukott japánban, asszem ha a ps3 ára 40ezer alá megy akkor majd az kéne, ez a project cafet meg meglátjuk...