SG.hu

Tanulást segítő eszközt kapott a Vakok Intézete

A Vakok Intézete a Bársonyszív alapítványnak köszönhetően olyan segédeszközt kapott, mely az intézetben lakó gyermekek tanulását, egészséges társaikhoz történő felzárkózását segíti. A két szervezet évek óta működik együtt, az alapítvány ezen kívül számos más területen is a hátrányos helyzetűeket támogatja.

Ünnepélyes keretek között nyújtotta át a Bársonyszív alapítvány a Vakok Batthyány László Intézete számára azt a monitoros asztali nagyítót, mely segítségével az intézetben lakó gyerekek hatékonyabban tudnak majd tanulni, illetve az internetet használni. A 850 000 ft értékű eszköz segítségével a gyerekek lehetőséget kaptak, hogy könnyebben felzárkózhassanak egészséges társaikhoz. Az alapítvány további 10 db hangos könyvet is adományozott a lakók számára.


"A bentlakásos intézetben összesen 64, 2-18 éves, vak, árva és halmozottan sérült gyermek él és tanul. Napi 24 órán át neveljük és gondozzuk őket. Nehéz, de szép feladat, és minden segítségért, amit kapunk, köszönetet mondunk. Ezek a gyerekek hatalmas hátránnyal indulnak az életben, és arra törekszünk, hogy ezt a hátrányt annyira lecsökkentsük, amennyire csak tudjuk. Az ilyen eszközök újabb és újabb lépések az intézet lakóinak." - hangsúlyozza Fehér Anna, aki az 1990-ben történt alapítástól kezdve máig a Vakok Intézetének igazgatónője.

A két szervezet kapcsolata nem új keletű: az alapítvány negyedik éve segíti a Vakok Intézetét, eddig összesen 2.500.000 ft értékben. Legutóbb egy képernyőolvasó (beszélő) szoftvert és 5 db számítógépet adományoztak az intézet lakóinak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #4
  A magyar nyelvre tenyleg kicsi a kereslet. A vakokon kivul senki nem hasznalna.

  Mondjuk en is szivesen hallgatnek reggeli kozben felolvasast, de hihetetlen szarok az olvaso algoritmusok ill jo bonyolult a nyelvunk..

  Programozas szempontbol amugy pofonegyszeru a szoveget kinyerni doc-bol v akar pdf-bol.

  Van meg a full mozgaskorlatozottaknak szolo szoveges iranyito prgram igeny is.. de az is marginalis, pedig abban is hatalmas lehetosegek rejlenek, vioszont meg angolul sem mukodik jol.
 • teddybear #3
  Kicsi a kereslet, a vakok kényelme meg a kutyát sem érdekli.
  Talán a feladat is túl nehéz a megkeresett programozóknak. A legtöbb felolvasó program még a Word dokumentumokat sem olvassa.
  Az e-book meg nem használható a vakoknak, nincs rajta Braille-kijelző, vagy hangszóró.
 • Atlax #2
  Csak azt érteném, hogy mi kerül ezen 850000 Ft-ba? Egyébként már több fórumon próbálkoztam azzal, hogy az Adobe Acrobat Reader PDF felolvasó funkcióját kéne végre magyarul is megoldani. Tankönyvkiadónak is dolgozom, és minden könyvet át kell adni a Vakok Intézetének vakbarát formátumban (értsd egyszerű szöveges fájl), ami gyakorlatilag lehetetlen és értelmetlen. De csak azt tudják a magyar felolvasó programok. Az Acrobatban van felolvasó modul, csak az természetesen nem tud magyarul. Viszont betehető lenne egy magyar modul, csak valahogy senki nem akarja megcsinálni. Már beszéltem az intézettel is, és a weboldalakat felolvasó program készítőivel is, de eddig nem történt semmi. Pedig minden tördelő programból könnyen lehet PDF-t készíteni, viszont sima szöveges fájlt gyakorlatilag lehetetlen. Ráadásul PDF-ben a képeket is vakbaráttá lehetne tenni, mert utólagosan leírásokat lehet illeszteni a képekhez, ábrákhoz. Ráadásul azóta itt van az e-book. Ezt se alakítják nálunk, bár ez egyelőre még nem a legegyszerűbb megoldás lenne.
 • Tetsuo #1