MTI

Fogyatékosoknak is elérhető internetet akar az EU

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított arról, hogy milyen további intézkedésekkel lehetne az európai honlapokat - köztük is elsőként a közigazgatási szervek internetes oldalait - hozzáférhetőbbé tenni a fogyatékkal élők számára.

Európában rohamosan növekszik az átlagéletkor, a várakozások szerint 2020-ban a teljes népesség 25 százaléka 65 év fölötti lesz. Az idős emberek gyakran ütköznek problémákba az internethasználat során: gyengülő látással nehézséget jelent a képernyő apró betűinek olvasása, a kézügyesség csökkenésével nagyobb gondot okoz az egér kezelése. Az internetes oldalak túlnyomó része nem felhasználóbarát megoldásokkal működik.

"Felkérem a tartalomszolgáltatókat és a közigazgatást, törekedjenek sokkal elszántabban arra, hogy az internetes oldalak mindenki számára hozzáférhetővé váljanak. A felelős pozícióban levők fontolják meg: pár év múlva talán ők is azok közé tartoznak majd, akik nehezen tudják a képernyőn lévő szöveget elolvasni" - mondta Viviane Reding, az Európai Unió információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa. Az általa kezdeményezett konzultációban augusztus 27-ig lehet részt venni.

A brüsszeli bizottság felhívta a figyelmet olyan megoldási lehetőségekre, mint például a böngészők által megjelenített szöveg felnagyítása, a képernyőn megjelenő szöveg felolvasása kiegészítő szoftver segítségével, egér helyett billentyűzettel történő navigáció a weblapon. Számos tagállam - többek között Ausztria, Franciaország, Hollandia, Olaszország és Portugália - tett már kezdeményezéseket a helyzet javítására, így meghatározott követelményeket támasztottak a közintézmények által fenntartott weboldalakkal szemben. Azonban az unió egészét tekintve ezek a koncepciók még mindig nem egységesek.

Egyéb új termékek esetében is megjelennek hozzáférési problémák: például a szöveg elolvasásának nehézségei és a kézügyességi problémák akadályozhatják az embert a digitális televízió elektronikus műsorfüzetének kezelésében. Az Európai Bizottság a maga részéről 2001-ben célul tűzte ki saját nyilvános, "Europa" elnevezésű weblapjainak minél hozzáférhetőbbé tételét. Jelenleg a képernyő-felolvasókat tesztelik. Ezek beszéd és/vagy frissíthető Braille-írás kombinációjának megjelenítésével lehetővé teszik a vakok számára, hogy "elolvashassák" a weblapokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!