Berta Sándor

Nyomkövetés elleni védelmet kap a Safari is

Az Apple legújabb operációs rendszerébe, a Mac OS X Lionba integrálandó Safari-verzió egyik legnagyobb újdonsága a felhasználói adatok és a magánélet védelmét biztosító funkció lesz.

A The Wall Street Journal arról írt, hogy a fejlesztői menüben helyet kapott egy Send Do Not Track HTTP Header nevű menüpont, ez pedig arra utal, hogy az Apple ebben a kérdésben a Firefox példáját akarja követni. Az új funkció az egyes honlapokat arról tájékoztatja, hogy a felhasználó nem akarja, hogy rögzítsék a böngészési szokásait. Ahhoz, hogy ez az értesítés célba érjen, szükség van arra, hogy a különböző portálok, például a webes boltok rendszerei elfogadják ezt az úgynevezett HTTP Headert.

A legnagyobb egyesült államokbeli hirdetési hálózatok azonban nem hajlandók akceptálni az ilyen jellegű megoldásokat. A kérdésről legutóbb az Egyesült Államok Kongresszusa is tárgyalt és felmerült az a javaslat, hogy törvényileg kellene előírni a Do-Not-Track értesítések elfogadását. John McCain és John Kerry szenátorok már be is terjesztettek egy ilyen törvénytervezetet. Emellett a tengerentúli döntéshozók egy adatvédelmi törvényt is előkészítenek és Jackie Speier benyújtotta az amerikai képviselőházhoz a Do Not Track Me Online Act nevű jogszabály tervezetét. Ez utóbbi lehetővé tenné a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság számára, hogy előírja egy szabványos nyomkövetés-tiltó megoldás használatát.

A szükséges szabályozás hiányában a böngészőfejlesztők külön utakon indultak el, az általuk kidolgozott eljárások ugyanakkor a lényegüket tekintve nagyon hasonlítanak egymásra. A Microsoft úgynevezett no-tracking listákat használ és ez a megoldás már be is került az Internet Explorer 9-be. A program képes ellenőrizni, hogy a hirdető cégek követik-e a felhasználó böngészését vagy sem és eldönthető, hogy melyik szolgáltatóban bízhat meg az internetező és melyikben nem. Az óriáscég célja az, hogy a W3C szervezet ezeket a listákat webes szabvánnyá minősítse.

Amennyiben az Apple képes elkészíteni a Mac OS X Lion megjelenéséig a Safari új változatát, akkor már csak a Chrome lenne az egyetlen olyan szoftver, amiből hiányozna egy ilyen funkció. A Google egyik szóvivője a The Wall Street Journalnak azt mondta, hogy a jövőben "nagyon intenzíven" foglalkoznak a kérdéssel és részt vesznek a témával kapcsolatos megbeszéléseken.

A Chrome és a Firefox fejlesztői már januárban jelezték, hogy fellépnek a nyomkövető hirdetők ellen. Az adatvédelmi problémák súlyosságára elsőként az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) figyelmeztetett, amely a szoftveripar önszabályozó mechanizmusát "túl lassúnak" nevezte. A változtatásokkal azt kívánják elérni, hogy a netezési szokásokat tartalmazó adatokat nagykereskedelmi módszerekkel ne lehessen megszerezni, és a felhasználóknak nagyságrendekkel nagyobb beleszólási lehetőséget adnának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #30
    úristen benyelted azt a fasz kamu akksiidő mérést :DD Azért nem hittem volna hogy lesz olyan okos aki benyeli. van benne rendes teljesképernyős módon.
    A scrollt pedig az advanced/shortcuts mouse setupnál lehet állítani
    gugli első találat
  • tricky #29
    bocsi OFF, de mekkora köcsög vagy
    anyádat hülyézzed vadbarom !
  • Ferrer #28
    Egy ideig használtam Operát laptopon az akksiidő miatt, de a 11-essel jól szétcseszték ezt tapasztalataim szerint. Azóta inkább IE 9. Viszont netbookról lévén szó, iszonyatosan zavart benne, hogy nincs rendes teljes képernyős mód (ld Firefox) és nem lehet vízszintesen scrollozni a tapipaddal.
  • cousin333 #27
    A Chrome verziók szinte követhetetlen tempóban érkeznek, általában minimális újítással. Ettől persze még lehetne róla cikk.

    "a fő verziókról szoktak cikkezni Firefox-nál és Opera-nál"

    Mint írtam, a végleges Opera 11 megjelenésérő sem volt cikk. vagy az szerinted nem fő verzió?

    "Kit érdekel egy szoftver kora? Most ez komoly, hogy tényleg ennyire fanboyok vagytok?"

    Remélem tisztában vagy a ":)" jelentésével, amit a mondat végére raktam. De azt mindenképpen tartom, hogy az Operának nagyobb a hatása, mint a jelenlegi globális részesedése.
  • Narxis #26
    "Ha a verziókat nézem, akkor sem az Opera 11-ről(!), sem az Opera 11.01-ről, sem a 11.10-ről nem találok egy cikket sem."

    Chrome 7-8-9-10-11 stb.-ről se találsz cikket, a fő verziókról szoktak cikkezni Firefox-nál és Opera-nál. FF-nél érthető is hiszen szökőévente adnak ki főverziót a sok csúszás miatt.

    "kora miatt is kijár neki a tisztelet"

    Kit érdekel egy szoftver kora? Most ez komoly, hogy tényleg ennyire fanboyok vagytok? :D
  • Narxis #25
    [email protected] ott van a lap alján.

    Ott lehet sírni, az ilyen hozzászólásokra itt nincs szükség mert csak a szokásos böngészővitát gerjesztik és trollszagú lesz tőle a hozzászóló + az opera magyar közösségére se vet jó fényt. Ugyanúgy idegesítene persze ha egy Chrome vagy Firefox fanboy csinálná ezt.
  • cousin333 #24
    Kis, hazugság, nagy hazugság, statisztika... :)

    Ebből is látszik, hogy mennyire nem jelentenek semmit a számok. Ha megnézed a találatokat, azok egy jó része nem az Operáról szól, legfeljebb mellesleg megemlítik. Ha a verziókat nézem, akkor sem az Opera 11-ről(!), sem az Opera 11.01-ről, sem a 11.10-ről nem találok egy cikket sem. Ez volt ugye a legutóbbi 3 kiadás...

    "mint pl a 2%-os opera részesedés?"

    Ez egy globális statisztikai adat, vélhetően USA túlsúllyal. De Magyarországon et az érték kb. a duplája - de mindenképpen több, mint a Safari -, Fehéroroszországban viszont piacvezető(!), Oroszországban meg fej-fej mellett halad a Firefoxszal (az élen). Meg úgy általában a keleti blokkban elég jól áll.

    Egyébként meg hatását tekintve sokkal jelentősebb, mint a részesedése, mint ahogy a kora miatt is kijár neki a tisztelet. :) És akkor még nem is beszéltem arról, hogy melyik cég készíti a világ legnépszerűbb mobilos böngészőjét...
  • hurkaur #23
    Ha nem lennél ilyen kurvahülye és játszanád a ²²szimfonikus zenekar²² karmesterét, rájöhetnél hogy azért nem cikkeznek az operáról, hogy te és a hozzád hasonló fanbuzik majd menjenek a többi böngészőről szóló cikkhez opera zászlóval, - flamewart indítva - hogy pörögjön a számláló.

    ui: azért áruld már el majd, ha netalántán majd nem habzik a szád, hogy melyik böngészőfejlesztő vágta partyba az asszonyt..
  • cousin333 #22
    Tudom, hogy nem te voltál, a képen ott az "elkövetők" neve is.
  • passatgt #21
    "számokat én is betudok írni"
    mint pl a 2%-os opera részesedés?:)